Prvi dan Franjevačkih pučkih misija u Postirima u znaku teme “Poziv i poslanje”. Fra Ivan Matić poručio vjernicima: “Čovjek se ne može zadovoljiti prolaznim stvarnostima”

Prvi dan Franjevačkih pučkih misija, koje se pod biblijskim geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući” održavaju od 1. do 8. ožujka u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima, u ponedjeljak, 2. ožujka, tema je bila “Poziv i poslanje”. Voditelj je franjevac Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Ivan Matić u zajedništvu s franjevcima koji se nalazi u njegovoj pratnji.

Fra Ivan Matić: Isus i nas pohađa
— Pučke misije posebno su vrijeme milosti. One su dolazak Isusa Krista među vama po misionarima, po onima koji naviještaju Isusa Krista, ali i mi misionari u susretu s vama doživljavamo kako Isus i nas pohađa, rekao je franjevac Matić na početku prigodnoga razmatranja koje je održao u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Govoreći o pozivu i poslanju, voditelj Franjevačkih pučkih misija uputio je na vrednotu ljudskoga života kao Božjega dara.

Jednom začeti nikad ne prestajemo postojati
— Kad razmišljamo o pozivu i poslanju, trebamo doći na izvor; pozvani smo u život. Život nam je darovan kao dragocjeni dar. Jednom začeti nikad ne prestajemo biti. Poziv da postojimo i da smo stvoreni na Božju sliku te samo kao Božja djeca možemo razmišljati o našem poslanju. Nismo slučajno došli na ovaj svijet, niti je naš život slučaj. Svatko je u Božjem planu jedinstven i neponovljiv, istaknuo je franjevac u svojem nagovoru vjernicima, potaknuvši ih na zahvalnost prema Božjem daru.

Koji je smisao ljudskoga života bez perspektive vječnosti?
Govoreći o prolaznosti kojom je obilježen ljudski život, o. Matić ukazao je na važnost otkrivanja i poštivanja ljudskoga dostojanstva i traganja za vječnošću. — Čovjek se ne može zadovoljiti prolaznim stvarnostima. Puno puta vidimo kako nas privlači ovaj svijet. Želimo se ostvariti u ovom svijetu. Bez perspektive vječnosti koji je smisao ljudskoga života? Ako nema vječnosti, ako nema objave koju nam je Bog darovao po Isusu Kristu, gdje se čovjek nalazi? Prema čemu tada usmjerava svoj život, zapitao je franjevac. Poručio je da je temeljni poziv čovjeka biti kršćanin. — U tom kršćanskom životu, sakramentalni život pomaže čovjeku na putu prema svetosti. Bez svetosti, bez suobličenja Bogu ne možemo ostvariti zajedništvo s Njime, ne možemo ostvariti vječnost na koju smo pozvani, zaključio je franjevac Matić, voditelj Kuće susreta “Tabor”.

Korizma je vrijeme milosrđa i ljubavi
U propovijedi na misi kojom je završio prvi dan Franjevačkih pučkih misija, o. Matić potaknuo je vjernike na život po vjeri kroz djelotvornu ljubav. — Naša vjera treba biti djelotvorna, trebamo biti ljudi koji znaju primjetiti potrebe drugih, koji znaju biti milosrdni i spremni na služenje. Poziv kršćana je djelotvornom ljubavlju pokazati ono što vjerujemo, poručio je i pozvao vjernike da svoj život, osobito u korizmenome vremenu, posvete djelima milosrđa i ljubavi.

Franjevci s djelatnicima i vrtićkom djecom
Prvoga dana Franjevačkih pučkih misija franjevci su posjetili Dječji vrtić “Grdelin”, susrevši se s djelatnicima i vrtićkom djecom. Sljedećih dana u planu je i posjet Osnovnoj školi Vladimira Nazora, polaznicima i zaposlenicima škole, zatim s predstavnicima lokalne vlasti, s djecom i mladima, različitim zborovima, a planiran je susret i s redovnicama otoka Brača. U pratnji franjevca Matića nalaze se franjevci fra Mate Bašić i fra Franjo Vuk te četvorica franjevačkih bogoslova koji se pripremaju na svećeništvo.

Prvoga dana Franjevačkih pučkih misija, koje se pod biblijskim geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući” održavaju od 1. do 8. ožujka u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima, u ponedjeljak, 2. ožujka, tema je bila “Poziv i poslanje”. Voditelj je franjevac Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Ivan Matić u zajedništvu s franjevcima koji se nalazi u njegovoj pratnji (izvor: Vilma Jelinčić)

Podjelite:

You may also like...