Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Rokovo u Sutivanu: Svečanu misu predvodio naš teolog dr. Tonči Matulić, a brojne posjetitelje na pučkoj fešti na rivi zabavljala Danijela Martinović

Misnim slavljem i tradicionalnom procesijom s kipom sv. Roka ulicama mjesta te pučkom feštom i nastupom Danijele Martinović na rivi brojni Stivanjani i njihovi gosti svečano su proslavili u petak, 16. kolovoza, zavjetni blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe.

Svetoga Roka slave još od 1635. godine u znak zahvalnosti
Svetoga Roka tamošnji vjernici slave još od 1635. godine u znak zahvalnosti što ih je – prema njihovu vjerovanju – spasio od kuge. U znak odanosti tome svecu, vjernici su podigli svetom Roku zavjetnu crkvicu oko koje se okupljaju za svečev blagdan. Jutarnja blagdanska misa slavljena je kod zavjetne crkve na kojoj se – prema tradiciji – umjesto propovijedi čitao život sv. Roka. Poslije mise u procesiji je prenesen svečev kip u crkvu Uznesenja Marijina i postavljen na štovanje vjernicima.

svečano misno slavlje Rokova u Sutivanu predvodio je dr. Tonči Matulić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (foto: J. Bašić)

svečano misno slavlje Rokova u Sutivanu predvodio je u petak, 16. kolovoza, dr. sc. don Tonči Matulić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (foto: J. Bašić)

Vrijeme koje je obilježeno Crkvom i nastavkom Gospodinova poslanja
Središnje misno slavlje predvodio je profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu Postiranin dr. don Tonči Matulić u koncelebraciji s nekoliko svećenika Bračkoga dekanata. Na početku propovijedi ustvrdio je kako se nalazimo u međuvremenu koje je obilježemo Crkvom i nastavkom vršenja i djela Gospodinova poslanja. — Nalazimo se u vremenu u kojemu se Bog u Kristu po Duhu Svetomu služi nama ljudima, onima koje je izabrao i posvetio da bi u svijetu po propovijedanju riječi, po svjedočanstvu života nastavili ono isto djelo što ga je Bog u Kristu, u sili i snazi Duha Svetoga, izvršio dok je boravio među nama, a to je djelo vječnoga otkupljenja i spasenja. U ovomu međuvremenu vršimo to otkupiteljsko i spasenjsko djelo po propovijedanju Božje riječi i posvećivanju ljudi svetim tajnama, odnosno sakramentima, rekao je dr. Matulić, potaknuvši vjernike na razmišljanje o važnosti prihvaćanja Božje riječi.
Ustvrdio je kako se autorstvo riječi otkriva i prepoznaje iz činjenice što je to Božja riječ, a ne ljudska. — Božju riječ možemo čuti samo kroz ljudsku riječ i tumačiti je samo kroz ljudsku riječ. Drugačije nemamo pristupa onome što je Božje. Bog se mora nama maksimalno prilagoditi. Njegovo prilagođavanje je takvo i toliko da je u punini vremena njegova vječna Riječ uzela ljudsko obličje, postala je čovjekom, jedan od nas da bi nam bila pristupačnija, dostupnija te da bismo je mogli razumijeti. Bog se očovječuje da bismo se mi pobožanstveniti. Bog postaje čovjekom da bi čovjek postao pobožastvenjen, istaknuo je, uz ostalo, profesor moralne teologije.

kip sv. Roka tradicionalno su u svečanoj procesiji ulicama mjesta nosili bosonogi muškarci (foto: J. Bašić)

kip sv. Roka tradicionalno su u svečanoj procesiji ulicama mjesta nosili bosonogi muškarci (foto: J. Bašić)

Izvršiti ono što svetac uprizoruje
Propovjednik je istaknuo kako će se glavno pitanje suda Sina Božjega prema nama odnositi na život i ostvarivanje djela milosrđa u ovom vremenu. — Ima li gladnih u Sutivanu? Ima li žednih u Sutivanu? Ima li golih u Sutivanu? A danas osamljenih i starih napretek. Ima li ih u Sutivanu? Što smo danas po tom pitanju učinili? Ništa. Mi svetkujemo sv. Roka po našu, po ljudsku. Onda nam dođe Božja riječ. Pozvani smo, draga braćo i sestre, izvršiti ono što nam svetac svojim životom uprizoruje, rekao je dr. Matulić, podsjetivši ukratko na važnije naglaske iz svečeva života.
— U kratkom životu uspio je ostaviti divno svjedočanstvo neustrašive, ponizne i samozatajne brige za okužene. Sveti Rok je u svojem životu utjelovio nešto što pripada samoj biti onoga što vjerujemo i što nas okuplja oko stola riječi i euharistije, rekao je, primijetivši kako se slavlju sv. Roka raduju i gosti koji se nalaze u Sutivanu. — Dopustimo da nam Božja riječ govori vlastitom snagom, poručio je dr. Matulić.

detalj sa svečane procesije u Sutivanu na blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe (foto: J. Bašić)

detalj sa svečane procesije u Sutivanu na blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe (foto: J. Bašić)

Za vrijeme svečane procesije pucao je top Sv. Roka
Tradicionalno crkveno slavlje završilo je svečanom procesijom ulicama Sutivana i po obali u kojoj su kip Sv. Roka, urešen cvijećem, nosili odrasli bosonogi muškarci. Za svečanoga ophoda u kojem su sudjelovali brojni vjernici i njihovi gosti, pucao je top postavljen na mostu u čast sv. Roka koji nosi svečevo ime. Slavlje Rokova u bračkoj župi završit će prijenosom svečeva kipa iz župne crkve u crkvu Sv. Roka. Zahvalnu riječ uputio je i stivanjanski župnik don Jakša Rubinić.

pjevačica Danijela Martinović zabavljala je brojne posjetitelje na pučkoj fešti u Sutivanu do ponoći

pjevačica Danijela Martinović zabavljala je na blagdan sv. Roka brojne posjetitelje na pučkoj fešti u Sutivanu do ponoći

Danijela Martinović do ponoći zabavljala brojne posjetitelje
Pučko slavlje na obali počelo je oko 21.00 sat. Grupa “Matko i Brane” ugrijala je brojne posjetitelje koji su došli i iz drugih bračkih mjesta. Tražio se stol više, kao da se cijeli otok slio u Sutivan. Na pozornicu se zatim pojavila Danijela Martinović koja je okupljene zabavljala sve do ponoći. Bilo je pjesme, plesa i oduševljenja, a uvijek raspoložena Danijela svojim je prepoznatljivim hitovima podizala publiku. Nešto iza 23.00 sata s mosta je krenuo veličanstveni višeminutni vatromet na oduševljenje brojnih posjetitelja, a točno u ponoć i bakljada na sutivanskoj rivi koja je dodatno podigla raspoloženje. Pjevačica zabavne glazbe od posjetitelja se oprostila već u ponoć s pjesmom “Što sam ja, što si ti”. Pozvala je svoje poklonike na ljubav i naglasila da je to ono najvrijednije što možemo imati. “Matko i Brane” ponovno su zauzeli svoje pozicije i nastavili zabavljali publiku do dugo u noć.

bakljada je započela točno u ponoć

bakljada je započela točno u ponoć

Podjelite:

You may also like...