Grad Supetar

Slave ga neprekidno još od 1635. godine, vjerujući da ih je spasio od kuge u teškim danima

Misnim slavljem i tradicionalnom procesijom s kipom Sv. Roka žitelji Sutivana proslavit će danas, 16. kolovoza, blagdan sv. Roka, omiljenoga sveca, svojega zavjetnoga suzaštitnika.

Vjeruju da ih je spasio od kuge u teškim danima
Svetoga Roka vjernici u Sutivanu slave još od 1635. godine u znak zahvalnosti što ih je, kako vjeruju, spasio od kuge u teškim danima. U znak odanosti svecu, vjernici su svetomu Roku podigli zavjetnu crkvu oko koje se okupljaju za svečev blagdan.

Središnje slavlje predvodi hvarski biskup
Jutarnja blagdanska misa slavit će se kod zavjetne svečeve crkve. Na misi će se umjesto propovijedi čitati život sv. Roka. Poslije mise u procesiji će svečev kip biti prenesen u župnu crkvu i postavljen na štovanje vjernicima. Središnje euharistijsko slavlje Rokova predvodit će u 18.30 sati hvarski biskup mons. Ranko Vidović. Euharistija će se slaviti na postavljenom oltaru ispred župne crkve.

Top sv. Roka pratit će veličanstvenu procesiju
Slavlje sv. Roka u toj župi obilježit će i veličanstvena procesija s kipom sv. Roka koji će – prema tradiciji – ulicama mjesta i po obali nositi odrasli bosonogi muškarci kao znak zavjeta. U tijeku procesijskoga hoda pucat će top postavljen na mostu u čast sv. Roka koji nosi svečevo ime.

foto: BRAČ danas

Podjelite:

You may also like...