Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Slavljem Cvjetnice vjernici ulaze u Sveti tjedan Isusove muke i smrti

Katolička crkva slavi u nedjelju 14. travnja blagdan Cvjetnice, spomendan Isusova svečanoga ulaska u Jeruzalem, uoči njegove muke, smrti i slavnoga uskrsnuća. Dan je to i ulaska u Sveti tjedan u kojem brojni kršćani slave najveća otajstva vjere. Posebno značenje za ovdašnje vjernike ima slavlje muke Isusa Krista na Veliki petak, a što potvđuju bogati i sadržajni liturgijski obredi uz sudjelovanje vjerničkoga mnoštva. Veliki tjedan svoj će vrhunac imati u vazmenome bdjenju kojim Crkva iščekuje svetkovinu Kristova uskrsnuća koja će se ove godine slaviti 21. travnja.

Cvjetnica je našemu narodu poznatija još pod nazivom Nedjelja od palmi, zatim Cvjetna nedjelja ili Nedjelja Muke Gospodnje. U mnogim župama na našemu otoku brojni vjernici sudjelovat će u obredima Cvjetne nedjelje. Na bogoslužja će odlaziti s palminim i maslinovim granama. Liturgijska slavlja tradicionalno počinju blagoslovom palminih i maslinovih grana koje će vjernici poslije obreda ponijeti u svoje domove. Na misi se svečano pjeva Muka Gospodnja s različitim napjevima.

U župi sv. Petra i Pavla u Supetru obredi Cvjetnice započet će blagoslovom palmi pred crkvom Navještenja Marijina, a Božji puk zatim će sudjelovati u procesiji. Misu će slaviti supetarski župnik don Toni Plenković. Poslije euharistijskoga slavlja i pjevanja Muke Gospodnje izložit će se Presveto na 40–satno klanjanje vjernicima koje će trajati do Velike srijede. Drevni je to običaj ne samo u Supetru nego i još nekim župama na otoku.

Četrdesetsatno euharistijsko klanjanje tradicija je i u Postirima, Pučišćima i Bolu, a u ostalim župama uobičajene su skraćene pobožnosti klanjanja, kao u Milni i Nerežišćima. U tim župama vjernici se pred Presvetim mogu moliti na Cvjetnicu cijeli dan te na Veliki ponedjeljak i Veliki utorak u prijepodnevnim satima. Samo na Cvjetnicu klanjanje se održava u Mircima, Sutivanu, Selcima, Gornjemu Humcu, Ložišćima, Pražnicama, Dolu i Splitskoj.

Na Nedjelju Muke Gospodnje obrede u župi sv. Jeronima u Pučišćima predvodit će papinski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović iz Pučišća. Već tradicionalno naš Pučišćanin pohodi svoj rodni otok za Veliki tjedan i sudjeluje u obredima. Blagoslov maslinovih i palminih grana održat će se u 10,30 sati ispred nekadašnje župne crkve Gospe na Botku odakle će krenuti procesija do crkve Sv. Jeronima u kojoj će nadbiskup Eterović slaviti svečanu euharistiju. Završna ura euharistijskoga klanjanja u toj župi bit će u 19 sati.

U župi Gospe Karmelske, koja je povjerena na upravljanje dominikancima Hrvatske dominikanske provincije, u Bolu blagoslov maslinovih grančica sa svečanom misom počet će u 9,30 sati u samostanskoj crkvi Sv. Marije Milosne. Tiha misa slavit će se 11 sati u župnoj crkvi, u kojoj će započeti i 40-satno euharistijsko klanjanje. Večernja misa bit će u 19 sati, a na njoj će propovjedati isusovac Stanko Perica.

Obred blagoslova palminih i maslinovih grana u Pučišćima (foto: iz arhive)

Blagoslov palminih i maslinovih grana pred crkvom Gospe na Botku u Pučišćima (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...