Grad Supetar

Slavljem Cvjetnice započeo Sveti tjedan za kršćane. Nadbiskup Eterović u Pučišćima poručio vjernicima: “Svi smo mi aktivni sudionici drame Isusova života”

Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje koju Katolička Crkva slavi danas, 28. ožujka, započeo je Veliki ili Sveti tjedan za kršćane. Veliki tjedan središnji je dio crkvene, odnosno liturgijske godine u kojemu vjernici slave središnja otajstva vjere.

Obredi skromniji zbog epidemiološke situacije
Tradicionalno na današnji dan vjernici u većem broju posjećuju crkve s palminim i maslinovim granama koje nose na blagoslov, da bi ih zatim ponijeli u svoje obitelji. Liturgijski obredi značajno su bogatiji, a crkve ukrašene i pripremljene za slavlje Uskrsa. Ovogodišnji Veliki tjedan zbog epidemiološke situacije ipak će biti poseban, a bio odreda reduciran kako bi se skratilo zajedničko okupljanje vjernika, koliko je to naravno moguće. Na Braču brojni vjernici pohodili su svoje crkve u kojima su sudjelovali u obredima. U većini župa upriličen je obred blagoslova palmi i maslinovih grana na otvorenom, kao i kratke uvodne procesije od mjesta blagoslova do župne crkve.

Nadbiskup Eterović slavio Cvjetnicu s vjernicima u rodnoj župi
U župi sv. Jeronima u Pučišćima ove godine s Pučišćanima obrede Cvjetne nedjelje slavio je papinski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović, no obredi su bili značajno kraći. Izostalo je tako okupljanje vjernika kod nekadašnje prve župne crkve Gospe na Batku i procesija do župne crkve, pa su se vjernici odmah okupili u župnoj crkvi, dok ih je većina obrede pratila na trgu pred crkvom. Nadbiskup Eterović prošle godine nije uspio doći iz Njemačke na rodni otok zbog epidemioloških uvjeta, a vjernicima je tada u prigodi slavlja Uskrsa uputio prigodnu poruku.

Ne radi se samo o povijesnom događaju
Predvodeći Cvjetnicu u župskoj crkvi Sv. Jeronima nadbiskup je okupljenima posvijestio kako je Veliki tjedan obnova onoga što je Isus Krist učinio za nas i naše spasenje. — Ne radi se samo o jednomu povijesnom događaju koji učimo kao i druge događaje iz crkvene i svjetske povijesti. Isus je živ jer je uskrsnuo i jer je među nama. On nam omogućuje da zajedno s Njim živimo dane Velikoga tjedna, rekao je na početku propovijedi nadbiskup Eterović, potaknuvši vjernike na sudjelovanje u obredima Svetoga tjedna. Osvrnuvši se na navještaj Muke Gospodinove koji se čitao iz Evanđelja po Marku, primijetio je kako Muka Gospodinova i likovi koji se u njoj spominju nisu iznad kršćana već su duboko povezani s kršćanima.

Nadbiskup: Tek jedna mala grupa vjernih ostaje uz Isusa
— Svi smo mi aktivni sudionici drame Kristova života, njegove muke, smrti i uskrsnuća. U izvještaju smo čuli toliko osoba. Svaka od njih je posebna, a kroz povijest se obnavlja. Juda tako izdaje Gospodina, Petar također izdaje Isusa, ali se kaje i vraća Isusu. Većina ljudi, doznajemo iz evanđeoskoga izvještaja, neprijateljski je raspoloženja prema Isusu, dok je tek jedna mala grupa vjernih te slijede Isusa i ostaju s Njime do kraja. U toj maloj grupi nalazi se majka Marija i nekoliko pobožnih žena. I tijekom križnoga puta nalazimo također dobre ljude, osobiti jeruzalemske žene koje oplakuju Isusa i njegovu sudbinu. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ, možda na početku nevoljko, ali kasnije je i on spoznao da se radi o pravedniku nevino optuženomu na smrt. Na kraju nalazimo i rimskoga satnika koji potaknut svim onim što se događalo priznaje da je Isus ne samo čovjek, a Bog i njemu otkriva svoju snagu i spasenje, pojasnio je nadbiskup Eterović.

Mnogi kršćani i danas su nedužno osuđeni i pogubljeni
U propovijedi papinski nuncij naglasio je kako su i u današnje vrijeme toliki pravednici optuženi na smrt. — I u naše vrijeme mnogi kršćani upravo zbog svoje vjere i pripadnosti Isusu Kristu nedužno su osuđeni i pogubljeni. Papa Franjo često ističe da više mučenika ima u našemu 21. stoljeću nego u prvim stoljećima kršćanstva. Nažalost, i statistički podaci nam to potvrđuju, istaknuo je nadbiskup. U svom razmišljanju upućenom Božjem puku osvrnuo se i na ponašanje naroda. — Na početku narod pjeva “Hosana Sinu Davidovu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!”, a malo kasnije viče “Raspni ga, raspni”. Iz Svetoga pisma znamo da je narod bio manipuliran, postojali su oni koji su znali kako raditi s narodom, kako da od prihvaćanja Isusa postanu njegovi protivnici. Samo jedna mala grupa, ostatak Isusovih učenika, bio je do kraja vjeran i nije podlegao toj manipulaciji. To se događalo prije 2.000 godina, ali tehnika ostaje uvijek ista. Danas je ona još i usavršena, zahvaljujući modernim sredstvima priopćivanja, upozorio je nadbiskup Eterović.

Nikola Eterović: Isus nas poziva da budemo svjedoci kulture života
Upozorio je kako i danas postoje svjetski moćnici koji rade protiv Isusa Krista i negove Crkve. — U ovom svijetu postoji borba između dobra i zla, između kulture života i kulture smrti. Pred kulturom smrti Isus nas poziva da budemo svjedoci kulture života. Nema nama kršćanima drugoga puta spasenja nego prihvatiti svoj križ, pretvoriti taj križ u izvor milosti, a to možemo samo ako smo povezani s Isusom Kristom, poručio je papinski izaslanik u Njemačkoj.

Poslije misnoga slavlja u pučiškoj crkvi izloženo je Presveto na tradicionalno 40-satno euharistijsko klanjanje. Takav oblik velikotjedne pobožnosti poznat je i u još nekoliko župa na Braču te je drevni običaj uoči slavlja Vazmenoga trodnevlja koje je vrhunac crkvene godine.

Nadbiskup Nikola Eterović, na službi papinskoga nuncija u Njemačkoj, blagoslovio je danas, 28. ožujka, palmine i maslinove grane na početku obreda Cvjetnice koje je predvodio u rodnoj župi sv. Jeronima u Pučišćima (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...