PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Služena misa zadušnica za mons. Josipa Šantića u njegovoj rodnoj župi

Na petu obljetnicu smrti svećenika mons. Josipa Šantića iz Postira, generalnoga vikara Vojnoga ordinarijata, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo 2014. godine, u njegovoj rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja služena je u ponedjeljak, 8. srpnja, misa zadušnica. Misu je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja služio generalni vikar Vojne biskupije don Marko Medo u zajedništvu s vojnim kapelanima koji su se okupili oko oltara postirske središnje crkve. Na misi je pjevala klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” koja je misu otvorila pjesmom “Krist jednom stade na žalu”.

— Okupljeni smo oko Kristova stola povodom pete obljetnice smrti don Josipa Šantića. U ovoj misi želimo zahvaliti Bogu na tom daru života, rekao je generalni vikar u uvodu u misu zadušnicu koja je slavljena u pokojnikovoj rodnoj župi. Pozdravio je mjesnoga župnika, vojne kapelane, obitelj, znance i prijatelje pokojnika koji su se okupili na molitvenom skupu.

misu zadušnicu u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima za mons. Josipa Šantića slavio je don Marko Medo, generalni vikar Vojnoga ordinarijata (foto: J. Bašić)

misu zadušnicu u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima za mons. Josipa Šantića slavio je don Marko Medo, generalni vikar Vojnoga ordinarijata (foto: J. Bašić)

U propovijedi je ukazao na neke vrijednosti iz života i djelovanja pokojnoga svećenika, a posebno dok je obavljao službu generalnoga vikara u Vojnoj biskupiji. — Osjećam da bi netko od vas iz rodne mu župe mogao sigurno iznijeti ljepše i bolje osobno iskustvo susreta s našim don Josipom nego što bih to mogao ja koji sam ga tek jednom susreo. Sada kao generalni vikar Vojnoga ordinarijata prepoznajem sve teškoće i izazove s kojima se don Josip susretao. I nakon njegove smrti Božja mudrost i providnost čine nešto što ne možemo ni zamisliti, poručio je generalni vikar Vojne biskupije.

Napomenuo je kako se i danas spominje don Josipa u Vojnoj biskupiji i sve ono što je učinio. — Na temelju iskustva ljudi iz njegove neposredne blizine istaknuo bih dvije vrijednosti iz njegova života koje mogu biti poticajne. Prva je vrednota jaka osobnost, karakter i odlučnost, a druga ljubav prema Crkvi, Domovini i hrvatskom narodu. Nije se kolebao u sebi. Bio je neumoran, a što se posebno može vidjeti u obavljanju službe ravnatelja Caritasa Hvarske biskupije, a zatim u službi generalnoga vikara Vojnoga ordinarijata. Stavljao je u službu sve sposobnosti i talente. Sve to ne bi bilo moguće bez vjere i bez Boga, rekao je predvoditelj slavlja, napomenuvši kako je u oporuci iz 2013. godine mons. Šantić zapisao: — Vjerujem u Njegovo neizmjerno milosrđe da će meni grešniku biti milostiv On koji je i poradi mene postao čovjekom.

— Vjera mu je davala hrabrost na svakomu koraku. Bog je onaj koji daje čvrstoću, rekao je generalni vikar. Govoreći o don Josipovoj vrednoti ljubavi prema Crkvi, Domovini i hrvatskome narodu, poručio je kako je don Josip promicao Hrvatsku na svakom koraku, od hodočašća s vojnicima u Lurd do hodočašća u Mariju Bistricu. — Potvrđuje to i osnivanje klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj koja je najveća promocija hrvatske vojske, rekao je svećenik Medo.

klapa "Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice pjevala je u ponedjeljak, 8. srpnja, na misi zadušnici za mons. Josipa Šantića u crkvi Sv. ivana Krstitelja (foto: J. Bašić)

klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice pjevala je u ponedjeljak, 8. srpnja, na misi zadušnici za mons. Josipa Šantića u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima (foto: J. Bašić)

Prije mise zadušnice izaslanstvo Vojne biskupije predvođeno generalnim vikarom pohodilo je grob mons. Šantića na mjesnom groblju, položilo vijenac i zadržalo se u kraćoj molitvi.

Podjelite:

You may also like...