Grad Supetar

Sutra u podne bit će objavljeno ime novoga biskupa trootočke biskupije, nasljednika mons. Petra Palića

Točno u podne Apostolska nuncijatura u Zagrebu i Biskupski ordinarijat u Hvaru objavit će u četvrtak, 4. ožujka, novo ime hvarskoga biskupa, odnosno biskupa trootočke biskupije.

Nakon što je mons. Petar Palić ustoličen za novoga mostarskog biskupa 14. rujna prošle godine, biskupska stolica u Hvaru ostala je prazna, a mons. Palić odlukom pape Franje imenovan je apostolskim upraviteljem dok, kako stoji u odluci, “novi biskup ne uđe u kanonski posjed biskupije”.

U Hvarskoj biskupiji bio tek nešto više od dvije godine
Mons. Palić imenovan je za mostarsko-duvanjskoga biskupa biskupa 11. srpnja 2020. godine sa sjedištem u Mostaru te je nasljedio tadašnjega biskupa mons. dr. Ratka Perića koji je napunio kanonsku dob, odnosno stekao uvjete za umirovljenje prema crkvenim propisima. Biskup Palić hvarskim biskupom imenovan je 2018. godine kao svećenik Dubrovačke biskupije, a zaređen 30. travnja u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru, po rukama zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića. Njegov odlazak iz trootočke biskupije za mnoge vjernike bio je nenadan, gotovo nevjerojatan jer je službu hvarskoga biskupa obnašao tek nešto više od dvije godine.

Premještajem biskupa prestala svaka vlast generalnoga vikara
Odmah poslije imenovanja za biskupa u Mostaru mons. Palić obavijestio je svećenike, redovnike i redovnice da je premještajem biskupa prestala svaka vlast generalnoga vikara mons. Stanka Jerčića i biskupskoga vikara don Ivice Huljeva. Prvi je na službi župnika u Jelsi, a drugi u župi sv. Jeronima u Pučišćima. Palić je tada odlučio imenovati mons. Jerčića delegatom s ovlastima generalnoga vikara, a svećenika Huljeva delegatom s ovlastima biskupskoga vikara za otok Brač.

Na nasljednika mons. Štambuka čekalo se dvije godine
Hvarska biskupija čekala je na imenovanje nasljednika mons. Slobodana Štambuka pune dvije godine. Mons. Štambuk umirovljen je 9. ožujka 2018. godine kada je papa Franjo prihvatio njegovo odreknuće od službe.

Mons. Petar Palić nasljedio je 2018. godine u biskupskoj službi mons. Slobodana Štambuka, nakon što ga je papa Franjo imenovao za novoga biskupa Hvarske biskupije. No, na službi biskupa trootočke biskupije mons. Palić nije se zadržao dugo; papa Franjo imenovao ga je već u srpnju prošle godine mostarsko-duvanjskim biskupom (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...