PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Svečanom misom zahvalnicom nadbiskup Nikola Eterović proslavio 20. obljetnicu biskupske službe. Poručio: Ovdje su moji korijeni, ovdje je dio naroda s kojim sam povezan u vjeri, nadi i ljubavi

Svečanom misom zahvalnicom koju je u crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima predvodio u nedjelju 11. kolovoza, nadbiskup mons. dr. Nikola Eterović, papinski nuncij u Berlinu, proslavio je 20. obljetnicu biskupske službe u rodnoj župi.

Uz nadbiskupa Eterovića suslavili su hvarski biskup mons. Petar Palić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, pučiški župnik don Pavao Gospodnetić i pristigli svećenici. Na misi je pjevao pučiški zbor Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić.

misu zahvalnicu za 20 godina biskupske službe mons. Nikola Eterović slavio je u rodnim Pučišćima u nedjelju, 11. kolovoza (foto: J. Bašić)

misu zahvalnicu za 20 godina biskupske službe mons. Nikola Eterović slavio je u rodnim Pučišćima u nedjelju, 11. kolovoza (foto: J. Bašić)

Misa je najveća zahvala Gospodinu
— Svaka sveta misa najveća je zahvala Gospodinu na svim dobrima koja smo od njega primila. Tako i ja, draga braćo i sestre, moji Pučišćani, želim zahvaliti Gospodinu zajedno s vama na 20. obljetnici biskupske službe, rekao je nadbiskup Eterović, pozdravljajući vjerničko mnoštvo koje se okupilo na slavlje.
Na početku propovijedi nadbiskup je istaknuo da želi zahvaliti Bogu za sve darove koje je primio u tijeku 20 godina biskupske službe. — Ne zahvaljujem samo u svoje osobno ime, nego i u vaše, jer vi ste dio svetoga Božjega naroda, vi ste zajednica iz koje sam potekao i s kojom sam stalno u kontaktu, iako sam već 40–tak godina po svijetu. Povezuje nas i molitva, kako naša zajednička, tako i ona s našima koji su nam prethodili, koji su umrli te se u vjeri nadamo da s Neba mole zajedno s nama, rekao je nadbiskup Eterović, najavivši da će misu zahvalnicu slaviti za sve vjernike, žive i preminule, a posebno za one koji su sudjelovali u radosti njegova biskupskoga ređenja.

nadbiskup mons. Nikola Eterović u propovijedi se osvrnuo na važnije službe kroz 20 godina biskupstva (foto: J. Bašić)

nadbiskup mons. Nikola Eterović u propovijedi se osvrnuo na važnije službe koje su mu bile povjerene kroz 20 godina biskupstva (foto: J. Bašić)

Biskup ne moće djelovati bez povezanosti s narodom
— Danas ne slavimo samo 20 godina moga biskupskoga služenja; u taj događaj ste i vi uključeni. Kao što je svećenik uzet iz naroda i poslan narodu, tako ni biskup ne može djelovati sam bez povezanosti s narodom. Ovdje su moji korijeni, ovdje je dio naroda s kojim sam povezan u vjeri, nadi i ljubavi, istaknuo je nadbiskup, pozvavši vjernike na zahvalost Gospodinu na daru vjere. Ohrabrio je okupljene vjernike da se ne boje ni u današnjemu složenom svijetu i različitim teškim situacijama djelovati Bogu na slavu i služiti.

Osvrnuvši se na godine njegova biskupstva, posebno je izdvojio važnije naglaske iz biskupskoga služenja. Posebno je naglasio svoje djelovanje u Ukrajini na službi apostolskoga nuncija. — Bilo je to vrijeme izgradnje i obnove nakon velikog razaranja, duhovnoga i materijalnoga, za vrijeme duge komunističke vladavine u Sovjetskom Savezu, podsjetio je nadbiskup, naglasivši da u Ukrajini postoje katolici latinske i istočne tradicije. — Ukrajinska grkokatolička crkva bila je ukinuta, a sva njezina imanja i dobra bila su administrativnim mjerama predana Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Nakon slobode i grkokatolici su zadobili pravo javnosti te su počeli obnavljati ustanove i crkve, prisjetio se nadbiskup Eterović svoje službe u Ukrajini.

misa zahvalnica slavljena je u župnoj crkvi Sv. Jeronima (foto: J. Bašić)

misa zahvalnica slavljena je u župnoj crkvi Sv. Jeronima (foto: J. Bašić)

Ukrajinski narod vrlo nam je blizak
Posebno se osvrnuo na apostolsko putovanje pape Ivana Pavla II. u Ukrajinu, ustvrdivši da je ono bilo složeno, i vjerski i politički. — Ruska pravoslavna crkva bila je protiv toga posjeta pape Ukrajini jer je zastupala pravo na teritorij Ukrajine, pojasnio je nadbiskup, prisjetivši se kako je tada ukrajinski predsjednik osobno razgovarao s ruskim predsjednikom i obaviještavao ga o tijeku priprema za taj pohod te je na taj način, kako je rekao, politička dimenzija bila neutralizirana. — Bio je to jedan od velikih događaja u povijesti ukrajinskoga naroda, slavenskoga naroda koji nam je vrlo blizak i po kulturi i povijesnim poteškoćama, primijetio je nadbiskup.

Imao sam čast i milost služiti trojici papi
Govoreći o drugom razdoblju biskupske službe, naglasio je svoje djelovanje kao tajnika Sinode biskupa u Rimu. — Imao sam čast i milost služiti izbliza trojici papi, Ivanu Pavlu II. koji me je imenovao na tu službu, zatim Benediktu XVI. i šest mjeseci papi Franji. Biskupska sinoda važno je tijelo u Katoličkoj crkvi na kojoj se predstavnici mjesnih Crkava okupljaju kako bi razmatrali o važnim pitanjima Crkve u suvremenom svijetu i dali smjernice, pa i savjete, papi u upravljanju Crkvom, naglasio je, podsjetivši da je za njegove službe održano pet biskupskih sinoda.
Na kraju se ukratko osvrnuo na službu apostolskoga nuncija u Njemačkoj gdje se nalazi od 2013. godine. Pojasnio je da su prema vjeroispovijesti u Njemačkoj katolici većina s 23 milijuna, dok protestanata ima oko 22 milijuna. Ustvrdio je da je Katolička crkva u Njemačkoj vrlo dobro socijalno angažirana te u različitim ustanovama Katoličke crkve djeluje preko 700.000 radnika.

hvarski biskup mons. Petar Palić čestitao je nadbiskupu Nikoli Eteroviću 20. obljetnicu biskupske službe (foto: J. Bašić)

hvarski biskup mons. Petar Palić čestitao je nadbiskupu Nikoli Eteroviću 20. obljetnicu biskupske službe (foto: J. Bašić)

Pred kraj misnog slavlja prigodnu poruku i čestitku mons. Eteroviću uputio je hvarski biskup mons. Palić izražavajući radost što može sudjelovati u proslavi obljetnice nadbiskupa koji potječe upravo iz biskupije čiji je biskup. Crkveno slavlje završeno je pjevanje svečanoga “Tebe Boga, hvalimo”. Pred župnom crkvom brojni su vjernici čestitali nadbiskupu Eteroviću 20. obljetnicu biskupstva.

brojni vjernici čestitali su nadbiskupu Eteroviću poslije mise obljetnicu biskupske službe (foto: J. Bašić)

brojni vjernici čestitali su nadbiskupu Eteroviću poslije mise obljetnicu biskupske službe (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...