PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Svetkovina Tijelova u Supetru

Misnim slavljima i svečanim procesijama s Presvetim Oltarskim Sakramentom ulicama grada i mjesta danas, 20. lipnja, svečano je u svim župama na otoku proslavljeno Tijelovo, svetkovina Kristova Tijela i Krvi. Blagdan je to isticanja Kristove prisutnosti u kruhu i vinu, ustvari sjećanje na ustanovljenje euharistije koja je za Crkvu središte i vrhunac kršćanskoga života. Naziva se još i Brašančevo, a negdje i Božji dan.

Brojni vjernici okupili su se u župnim crkvama. Sudjelovali su pobožno u obredima, a zatim u svečanoj procesiji koja se redovito održava na Tijelovo. U nekim župama tradicija je uz proslavu Tijelova izrada i malih oltara na mjestima gdje prolazi procesija koja se zatim zaustavlja, a vjernici molitvom i pjesmom izražaju svoju vjeru u Isusovu prisutnost u euharistijskom kruhu.

svečana tijelovska procesija s Presvetim Sakramentom u župi sv. Petra u Supetru (foto: J. Bašić)

svečana tijelovska procesija s Presvetim Sakramentom u župi sv. Petra u Supetru (foto: J. Bašić)

U župi sv. Petra u Supetru svečanu euharistiju svetkovine u zajedništvu s brojnim vjernicima slavio je mladi supetarski župnik don Toni Plenković. Potaknuo je vjernike na razmišljanje o važnosti euharistije za kršćanski život. — Materijalizam i individualizam su nas srozili do temelja tako da se sve jasnije javljanju kritički glasovi iz Crkve koji razborito kažu: Bolje da prestanemo inzistirati s tim tijelovskim i inim paradama jer su doista postale samo parade. Stari se, kao i obično, sa sjetom prisjećaju duhovno kvalitetnijih vremena. Valjda iz kakve–takve svijesti da se slavi nekoga tko nas, kako Vladimir Nazor reče, ‘izvlači iz sebe i drži neprestano na dlanu’, rekao je župnik.

Naglasio je kako se euharistija i euharistijska pobožnost duboko ukorijenila u živote vjerničkih zajednica. — Euharistija je poticala silno strahopoštovanje. To se strahopoštovanje očitovalo snažnim vanjskim znakovima. Netko je bio spreman žrtvovati pola radnoga dana kako bi se ispovijedio u susjedno mjesto uoči blagdana. Prije pričesti treba se dobro ispitati, pokajati, ispovijediti i na pričest, istaknuo je, ustvrdivši kako danas postaje upitan i naš prema ispovijedi i pričesti.

u svečanoj procesiji svetkovine Tijelova asistirali su bratimi bratovštine Sv. Roka u bratimskom ruhu (foto: J. Bašić)

u svečanoj procesiji svetkovine Tijelova asistirali su bratimi bratovštine Sv. Roka u bratimskom ruhu (foto: J. Bašić)

Govoreći o strahopoštovanju primijetio je kako se ono nekad očitovalo s toliko detalja. — Očitovalo se u podizanju kape kad se prolazi kraj crkve, u odijelu koje se kupovalo samo za sudjelovanje u svečanijim crkvenim slavljima, u posebnom raspoloženju u kući i crkvi na dane velikih svečanosti. Očitovalo se u ponašanju punom strahopoštovanja za vrijeme mise, rekao je, ustvrdivši kako se dana i u kazalište ulazi s puno više strahopoštovanja nego u crkve.

Slavlje svetovine završilo je svečanom procesijom s Presvetim Sakramentom ulicama grada i po obali za koje su pjevane euharistijske pjesme. Pjevanje je predvodio crkveni zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem s. Dominike Šašo.

brojni vjernici sudjelovali su u tijelovskoj procesiji ulicama grada i po obali u Supetru (foto: J. Bašić)

brojni vjernici sudjelovali su u tijelovskoj procesiji ulicama grada i po obali (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...