U ovim župama slavi se danas Gospa Karmelska

Katolička Crkva slavi danas, 16. srpnja, blagdan Gospe Karmelske ili Gospe od Karmela. Karmel je brdo u Palestini uz obalu Sredozemnoga mora. S toga brda prorok Ilija branio je vjeru u Izraelu, a u srednjemu vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu Majke Božje koju je pružila nositeljima karmelskoga škapulara.

Slavlje u Milni, Postirima i Selcima
Gospa Karmelska naslovnik je župa u Bolu, Selcima i Nerežišćima, ali osobito svečano slavi se u Milni, Postirima i Selcima. Zanimljivo je istaknuti kako je Gospa Karmelska u Milni i Postirima zavjetna svetkovina. Portal BRAČ danas donosi i raspored slavlja današnje svetkovine u navedenim župama.

Biskup Štambuk u Selcima
U Selcima središnje večernje euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja u 19.00 sati predvodit će umirovljeni hvarski biskup Selčanin mons. Slobodan Štambuk. Poslije mise formirat će se procesija u kojoj će se nositi kip Gospe Karmelske ulicama mjesta. Slavlje će završiti biskupovim blagoslovom pred župnom crkvom.

Franjevac Bilokapić u Milni
U župi Gospe od Blagovijesti u Milni svečano misno slavlje zavjetne svetkovine u 18.30 sati predvodit će franjevac dr. fra Šimun Bilokapić, član splitske provincije Presvetoga Otkupitelja, ujedno nastavnik moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. I u toj župi crkveno slavlje završit će procesijom s Gospinim kipom.

Biskup Štironja u Postirima
U Postirima, u župi sv. Ivana Krstitelja, slavlje Gospe Karmelske održat će se početkom u 18.30 sati kada će središnje misno slavlje predvoditi kotorski biskup mons. Ivan Štironja u zajedništvu s pristiglim svećenicima otoka Brača. U tijeku euharistijskoga slavlja pjevat će se svečana II. večernja svetkovine.

Župnik Plančić slavi misu u Nerežišćima
Gospa Karmelska proslavit će se i u Nerežišćima, iako je tamošnji puk nedavno slavio svetu Margaretu, djevicu i mučenicu. Misu župne svetkovine u 18.30 sati vodit će domaći župnik don Marko Plančić.

detalj s proslave župne svetkovine Gospe Karmelske u Selcima iz 2017. godine

Podjelite:

You may also like...