Grad Supetar

U supetarskoj župi sv. Petra odgođena krizma koja se trebala slaviti uz blagdan sv. Viktora mučenika

Tradicionalno o blagdanu sv. Viktora, suzaštitnika župe sv. Petra apostola u Supetru, naviknuli smo da se u gradskoj župi slavi sakrament krizme. Godinama je to bilo dvostruko slavlje za župnu zajednicu, a supetarsku župu posjećivao bi hvarski biskup slaveći s mladima sakrament kršćanske zrelosti.

Odgođena je podjela sakramenta krizme
No, pandemija koronavirusa poremetila je i odvijanje planiranih crkvenih slavlja. Krizma je, kako doznajemo, odgođena, a i samo slavlje sv. Viktora, mučenika iz rimskih katakombi, čije je tijelo smješteno u središnjemu oltaru župne crkve Navještenja Marijina, bit će skromnije u odnosu na prethodne godine.

Krizma se trebala slaviti 1. i 2. svibnja
Potvrdio nam je to supetarski župnik don Pavao Gospodnetić. — Krizma je trebala biti podijeljena u subotu, 1. svibnja, i u nedjelju, 2. svibnja, ali je zbog epidemioloških razloga podjela krizme odgođena do daljnjega, odgovorio je dušobrižnik iz grada Supetra.

Mise prema nedjeljnom rasporedu
Osvrnuvši se na nadolazeću proslavu Viktora u župi, pojasnio je da slavlje sv. Viktora pada u nedjelju te će zato raspored misa biti kao i nedjeljom. Mise će se, prema župnikovim riječima, slaviti u 7.30, 10.30 i 19.00 sati. — Slavlje započinje u subotu na blagdan svetoga Josipa Radnika. Sveta misa je u 18.00 sati, a nakon mise otvaranje je rake svetoga Viktora, najavio je župnik. Dodao je kako zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti održana procesija sa svečevim relikvijama ulicama grada.

Sveti Viktor je u Supetru od 1853. godine
Tijelo svetoga Viktora mučenika u grad Supetar donijeli su pomorci na Bijeli Uskrs 1853. godine iz rimskih katakombi nakon što je tadašnji župnik Josip Tomić 8. prosinca 1852. godine uspio dobiti svečevo tijelo od pape Pija IX. Ono je prevezeno u Supetar peligom “Godibile” kojim je upravljao parun Antonio Grandi iz Jakina (Ancone) te je privremeno bilo smješteno u crkvici Sv. Martina. Sv. Viktor postao je tako suzaštitnik Supetra, a njegov se blagdan slavi 2. svibnja. Supetarski puk svecu se osobito utječe u teškim životnim trenucima i nevoljama, osobito u bolestima, moleći ga za osobne i obiteljske potrebe.

Prva pričest planirana je 3. listopada
Supetarskoga župnika zapitali smo i što će biti sa slavljem Prve pričesti u župi koja se uobičajeno slavila u svibnju, a s obzirom na pandemiju i nepovoljne brojke zaraženih koronavirusom. — Ukoliko epidemiološke prilike dozvole naših 24 prvopričesnika Prvu pričest primiti će u nedjelju 3. listopada, rekao je don Pavao Gospodnetić.

Vjernici u molitvi pred rakom sv. Viktora, suzaštitnika grada Supetra, čije je tijelo iz rimskih katakombi u Supetar prevezeno na Bijeli Uskrs 1853. godine. U početku je svečevo tijelo bilo smješteno u crkvi Sv. Martina, a danas u župnoj crkvi Navještenja Marijina (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...