Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

U Supetru svečano proslavljen blagdan sv. Viktora

Božji puk grada Supetra okupio se u četvrtak 2. svibnja oko groba svetoga Viktora mučenika u crkvi Navještenja Marijina gdje je proslavljen svečev blagdan. Sv. Viktor suzaštitnik je grada i župe sv. Petra. Svečeva raka nalazi se ispod glavnoga oltara župne crkve čiji su zemni ostaci doneseni u grad Supetar iz rimskih katakombi na Mali Uskrs 1853. godine po odobrenju pape Pija IX. peligom “Godibile”.

sarkofag sa zemnim ostacima sv. Viktora u glavnom oltaru (foto: J. Bašić)

sarkofag sa zemnim ostacima sv. Viktora mučenika u glavnom oltaru crkve Navještenja Marijina u Supetru (foto: J. Bašić)

Štovanje sv. Viktora brzo se proširilo u Supetru i u okolnim bračkim župama. Slavlje mučenika započelo je i znatno ranije, još 1673. godine, kada je Ivan Andreis, hvarski biskup, darovao relikviju sv. Viktora Supetranima. Večernje koncelebrirano misno slavlje u čast sv. Viktora predvodio je župnik Svirača i Dola na Hvaru don Toni Aviani u koncelebraciji s nekoliko bračkih svećenika, među kojima je bio dominikanac o. Mirko Jagnjić iz samostana Sv. Marije Milosne u Bolu.

misno slavlje predvodio je don Toni Aviani, župnik Svirača i Dola na Hvaru (foto: J. Bašić)

misno slavlje u crkvi Navještenja Marijina predvodio je don Toni Aviani, župnik Svirača i Dola na Hvaru (foto: J. Bašić)

Poslije mise u ophodu po gradskoj rivi nošeno je poprsje sv. Viktora uz pobožno sudjelovanje vjernika. U crkvenome slavlju asistirali su bratimi tamošnje bratovštine Sv. Roka odjeveni u bratimsko ruho. Za misnoga slavlja i u ophodu pjevanje je predvodio crkveni zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem s. Dominike Šašo. Nakon euharistijskoga slavlja vjernici su se zaustavljali u molitvi pred sarkofagom u kojemu se nalazi tijelo sv. Viktora i u molitvi upućivali zazive za svoje osobne i obiteljske poteškoće. Svecu se utječu u zagovor osobito putnici i pomorci. Osim na blagdan sv. Viktora, svečev grob otvara se i na zahtjev vjernika osobito u teškim trenucima, kako za pojedince tako i za grad.

na misi proslave sv. Viktora koncelebriralo je nekoliko svećenika (foto: J. Bašić)

na misi proslave sv. Viktora u Supetru koncelebriralo je nekoliko svećenika (foto: J. Bašić)

brojni vjernici sudjelovali su u svečanoj procesiji ulicama grada Supetra (foto: J. Bašić)

brojni vjernici sudjelovali su u svečanoj procesiji ulicama grada Supetra (foto: J. Bašić)

procesija s poprsjem sv. Viktora ulicama grada (foto: J. Bašić)

procesija s poprsjem sv. Viktora ulicama grada Supetra (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...