PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk u blagdanskom ozračju Gospe Karmelske u rodnoj župi predstavio svoju knjigu “Čujte me, otoci”

Predstavljanje knjige “Čujte me, otoci” umirovljenoga hvarskoga biskupa mons. Slobodana Štambuka upriličeno je u župi Gospe Karmelske u Selcima, dan poslije njezine svetkovine, 17. srpnja, u rodnoj župi toga biskupa, gdje tamošnji žitelji svečano slave Blaženu Djevicu Mariju od brda Karmela.

Biskupov dnevnik od 1989. do 1996. godine
Knjiga je nastala prema dnevniku što ga je biskup Štambuk vodio od 1989. do 1996. godine, a objavljena je u nakladi Zoran Bošković. Na koricama objavljene knjige, čiju je uvodnu misao napisao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, biskup Štambuk prenio je susret s političkim čelnicima Brača, Hvara i Visa u prostorima Hvarske biskupije 2. svibnja 1989. godine, tri dana poslije njegova biskupskoga ređenja u Hvaru koje se dogodilo 30. travnja 1989. godine.

Marin Barišić: Budnim okom, uhom i srcem pratio je i brižno bilježio događaje, datume i osobe
— Sjećanja su to na ona burna vremena kada je Zvonimirova lađa na svom putu slobode bila opasno ugrožena od agresora s mora, s kopna i iz zraka, a međunarodna zajednica sporo i kasno shvatila kakav vjetar puše. Svojim budnim okom, uhom i srcem autor je pažljivo pratio i brižno bilježio u tropletu: događaje, datume i osobe, povezujući sve to u svojevrsni sinopsis događaja: doma na otoku, u Domovini i svijetu, istaknuo je u uvodnom slovu mons. Barišić.

Scenarij dramatičnih epizoda
Nadbiskup Barišić istaknuo je kako je “svaki datum sažetak, jedan scenarij dramatičnih epizoda koje mons. Štambuk prati usputnim komentarom, pa čak odmjerenim humorom”. — “Čujte me, otoci” zanimljivo je štivo za današnje i buduće generacije. Siguran pojas za spašavanje, štoviše jedan historiografski splav koji nosi bolna i tragična, ali ponosna i radosna sjećanja sa željom da nikada ne potonu u tamu dubina zaborava, napisao je splitsko-makarski nadbiskup, zahvalivši mons. Štambuku što je “strpljivo i ustrajno bilježio ono što je Gospodinu poznato”.

“Paljba” po meni zbog premještaja don Jakše
U kronici od 30. travnja 1989. do 23. travnja 1990. godine posebno su zanimljiva bilježenja biskupa Štambuka u Povljima od 29. svibnja. — U Povljima, uz krizmu za petero krizmanika, bi “paljba” po meni zbog premještaja don Jakše, dotadašnjega župnika u Povljima i Novom Selu. Svega i svačega je izgovoreno, cijeli jedan “repertuar”, uz onaj posebno: “Slobodan u Srbiji, Slobodan u nas stvara smutnju i pomutnju”. Dakako, mnogo izgovoreno nisam ni registrirao, Da li i to spada u biskupov “opis” službe? Nisam bio sretan zbog usporedbe s čovjekom s one strane, zabilježio je u dnevniku mons. Štambuk.

Prvi stisak ruke i zajednička sveta misa
Isto tako, zabilježio je i posjet don Andri Ursiću u zatvoru 14. lipnja, napisavši: — Prvi put nađoh se “iza brave”, u zatvoru. Posjet utamničeniku don Andriji Ursiću, koji je ovdje dospio jer nije htio ići na vojnu vježbu. Kako je predviđeno da on preuzme župu u Supetru, želio sam da najprije odsluži sudsku odluku i “odradi” kaznu, stoji u dnevniku. Zabilježio je i svoj prvi susret u crkvi Sv. Jeronima u Rimu s papom Ivanom Pavlom Drugim. — Prvi stisak ruke, zajednička sveta misa za sreću naroda mojega. Upijanje Papinih riječi, malo talijanski malo hrvatski, osvježenje. I Papa s nama pjevuši. Dobrom Bogu hvala za ovaj povjesni susret, zapisao je mons. Štambuk.

Predstavljanje knjige “Čujte me, otoci” umirovljenoga hvarskoga biskupa mons. Slobodana Štambuka upriličeno je u župi Gospe Karmelske u Selcima, dan poslije njezine svetkovine, 17. srpnja, u rodnoj župi toga biskupa, gdje tamošnji žitelji svečano slave Blaženu Djevicu Mariju od brda Karmela (foto: J. Bašić)

Samostan do danas nije vraćen redovnicama
Govoreći o knjizi biskupa Štambuka, selački svećenik don Andro Ursić pojasnio je kako je biskup Štambuk dok je upravljao Hvarskom biskupijom izdavao glasilo “Prigodnik” u kojem je redovito vodio svoj dnevnik. Istaknuo je važnost kronika, posebno župskih, pa je tako podsjetio kako se u Mircima dugo vremena u jednoj obitelji skrivala kronika svećenika don Mate Hraste, tadašnjega župnika u Mircima, iz koje su, kako je rekao, istrgnute stranice od 1938. godine do završetka Drugoga svjetskoga rata. — U toj su kronici zapisane mnoge zanimljivosti vezane uz posjet Mircima zagrebačkoga nadbiskupa Bauera i tadašnjega biskupa koadjutora Stepinca. Oni su redovito bili na ljetovanju u samostanu sestara milosrdnica u Veloj luci u Supetru, u samostanu koji je kasnije oduzet sestrama te do dana današnjega nije vraćen redovnicama, istaknuo je svećenik Ursić, podsjetivši i na selačku kroniku don Slavka Štambuka koja je, ustvrdio je, doživjela sličan epilog. — Iz toga su dnevnika također istrgnute stranice, i to posljednjih godina njegova župnikovanja, rekao je Ursić. Poručio je kako je dnevnik biskupa Štambuka vrijedna knjiga koja govori o složenom vremenu hrvatske i domovinske povijesti.

Dnevnik u turobnom razdoblju Domovinskoga rata
Siniša Vuković, predsjednik splitskoga ogranka Društva hrvatskih književnika, izrazio je radost što nakon biskupove knjige “Poruke Božića i Uskrsa”, koja je predstavljena 20. svibnja prošle godine, također u Selcima, može predstaviti i novu Štambukovu knjigu. Pojasnio je kako su u hrvatskoj književnosti mnogi vodili dnevnik, ali dnevnika biskupa Štambuka je poseban. — Ono po čemu je značaj ovaj dnevnik je po tome što ga je vodio biskup, i to u turobnom razdoblju, u doba Domovinskoga rata i stvaranja Domovine. Taj dnevnik nije dnevnik Slobodana Štambuka, nije dnevnik hvarskoga biskupa, to je na svoj način kolektivni dnevnik, pisan iz vizure pojedinca. Dnevnik ostavlja svjedočanstvo iz toga vremena. Čitajući dnevnik možemo se prošetati po našoj biskupiji, Hrvatskoj, ali i po nekoliko kontinenata, istaknuo je Vuković. Pojasnio je kako se značajan dio biskupova dnevnika odnosi na izbjeglice za vrijeme Domovinskoga rata. — U puno mjesta naše Hvarske biskupije za vrijeme agresije, bili su smješteni naši sunarodnjaci koji su bili primorani napustiti svoja ognjišta, podsjetio je predstavljač Vuković. Čestitao je biskupu što je knjigom javnosti ponudio prikaz jednoga dijela svoje biskupske službe na čelu Hvarske biskupije.

Slobodan Štambuk: Tih godina svaki dan sam bilježio
Autor knjige mons. Štambuk u prigodnoj riječi zahvalio je Bogu. — Sve darove koje čovjek koristi dar su Božji. Nemojmo to nikada zaboraviti, rekao je biskup, pozdravljajući okupljene u crkvi Gospe Karmelske u rodnoj župi. Osvrnuvši se na knjigu, rekao je da se radi o njegovu dnevniku kroz sedam godina biskupske službe. Naglasio je kako su podaci iz dnevnika originalni te kako je iz dnevnika moguće otkriti ne samo datume, nego i dane, a ponegdje i sate nekoga događaja koji je zabilježio. Iz dnevnika je posebno istaknuo svoja putovanja u Boku Kotorsku za vrijeme rata. — Molio sam: Bože, pomozi mi da izgovorim pravu stvar. Govorim ljudima koji su ispunili u potpunosti katedralu Sv. Tripuna. Pokušao sam ohrabriti sebe i druge oko sebe, rekao je Štambuk, prisjećajući se tih dana.

U ozračju župne svetkovine
Program predstavlja knjige uveličao je župni zbor Krista Kralja, otpjevavši nekoliko marijanskih pjesama u ozračju župne svetkovine.

O knjizi “Čujte me, otoci” mons. Slobodana Štambuka, umirovljenoga hvarskoga biskupa, govorili su don Andro Ursić, selački svećenik, i predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...