PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Velika subota dan je iščekivanja Isusova uskrsnuća. U župnim crkvama slavit će se obredi vazmenoga bdjenja, ali bez sudjelovanja vjernika. Ovogodišnji Uskrs vjernici će proslaviti u sigurnosti svojih domova

Danas je Velika subota. Dan je to iščekivanja Isusova uskrsnuća koje će se dogoditi u nedjeljno jutro. Vjernici ovaj dan provode u šutnji, molitvi, posjećuju crkve i mole se pred Božjim grobom. Zahvaljuju Isusu na žrtvi križa kojom ih je spasio.

Slavlje Uskrsa u krugu najmilijih
Slavlje Isusova uskrsnuća započet će obredom uskrsnoga bdjenja u crkvama u večernjim satima. Liturgijski obredi vazmenoga bdjenja bogati su i sadržajni, ali ove će se godine odvijati u posebnim okolnostima i bez vjernika iz zdravstvenih razloga. Ovogodišnji Uskrs vjernici će umjesto u crkvama i sudjelovanjem u liturgijskim obredima, proslaviti u svojim obiteljima, u krugu svojih najmilijih.

Crkveni pastiri pozvali da obitelji postanu kućne Crkve
Crkveni pastiri pozvali su vjernike prethodnih dana da u danima epidemije uzrokovane koronavirusom svoje obitelji pretvore u kućne Crkve te zajednički mole i slave otajstvo Isusova uskrnuća. Bit će to definitivno povijesni Uskrs, Uskrs kakav se ne pamti. Crkve su uglavnom zatvorene, tek ponegdje su otvorene vjernicima za molitvu u tišini i zahvalu na Isusovoj muci i smrti. Preporuku o zatvaranju crkava donijele su državne i crkvene vlasti, a za bračke crkve preporuku je uoči Cvjetnice izdala policija i Krizni stožer.

Vazmeno bdjenje u Supetru u 20.00 sati
U Supetru, u župi sv. Petra apostola, obredi vazmenoga bdjenja započet će u 20.00 sati, a obrede će predvoditi župnik don Pavao Gospodnetić. Vjernici će obrede moći pratiti preko facebook stranice župe Supetar. Uskrsnu euharistiju župnik će slaviti u crkvi Navještenja Marijina s početkom u 9.00 sati. I u drugim župama, gdje je to moguće, vjernici će pratiti prijenose vazmenoga bdjenja i uskrsnoga slavlja preko društvenih mreža, a ponegdje i preko radija. Tako će moći sudjelovati u molitvi iz vlastitih domova. Prijenosi obreda bit će tako omogućeni vjernicima u Postirima, Pučišćima i Nerežišćima.

Danas je Velika subota, dan iščekivanja Isusova uskrsnuća. Uskrs je najveći kršćanski blagdan koji će se ove godine slaviti u posebnim okolnostima i bez sudjelovanja vjernika iz zdravstvenih razloga (izvor: Župa Gospe Karmelske Selca)

Podjelite:

You may also like...