PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Velika subota u znaku iščekivanja Isusova uskrsnuća

Danas je Velika subota. Dan je to iščekivanja Isusova uskrsnuća koje će se dogoditi u nedjeljno jutro. Vjernici ovaj dan provode u šutnji, molitvi, posjećuju crkve i mole se pred Božjim grobom. Zahvaljuju Isusu na žrtvi križa kojom ih je spasio.

Slavlje Isusova uskrsnuća započet će obredom vazmenoga, odnosno uskrsnoga bdjenja u crkvama u večernjim satima. Liturgijski obredi vazmenoga bdjenja bogati su i sadržajni. Započinju paljenjem uskrsne svijeće na ognju pred crkvom, a nastavljaju se Hvalospjevom uskrsnoj svijeći. Slijedi Služba riječi s brojnim svetopisamskim tekstovima, zatim blagoslov vode i škropljenje vjernika, a završava svečanom euharistijom i pričešću vjernika.

U Supetru, u župi sv. Petra i Pavla, obredi vazmenoga bdjenja započet će u 22 sata, a završit će se blagoslovom jela. U Ložišćima vazmeno bdjenje počinje u 19 sati, a u župi Gospe od Blagovijesti u Milni obredi počinju u 21,30 sati. U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima vjernici će u slavlje svetkovine Uskrsa biti uvedeni obredima koji počinju u 21 sat. U župi sv. Jeronima u Pučišćima nadbiskup Nikola Eterović predvodit će obrede vazmenoga bdjenja u 20 sati, a propovijed će održati ovogodišnji velikotjedni propovjednik fra Josip Repeša, član splitske Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. U Bolu će svečana misa uskrsnoga bdjenja početi u 22 sata u crkvi Gospe od Karmela. U Sumartinu vazmeno bdjenje počinje u 22 sata.

obred blagoslova ognja i paljenja uskrsne svijeće u Pučišćima u noći vazmenoga bdjenja (foto iz arhive: J. Bašić)

obred blagoslova ognja i paljenja uskrsne svijeće u Pučišćima u noći vazmenoga bdjenja (foto iz arhive: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...