Salon namještaja DC DESIGN - U poslovnoj zoni Malačnica na staroj adresi ELEKTRE C, - Malačnica 16, 21400 Supetar

Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Veliki petak: spomendan Isusove muke i smrti

Veliki je petak. Spomendan Isusove muke i smrti, dan sjećanja na žrtvu Isusa Krista za koju kršćani vjeruju da je spasonosna. Vjernici posjećuju crkve, razmišljaju o Isusovoj muci i patnji. U svoje molitve uključuju osobne patnje i žrtve, patnje i poteškoće onih s kojima žive, svojih dragih i bližnjih.

Veliki petak u kršćanstvu je i dan “strogoga posta”. On označuje obvezu vjernika da na današnji dan uzme samo jedan obrok te da ne jede meso ni mesne proizvode. Obveza “strogoga posta” vrijedila je i za Čistu srijedu – Pepelnicu – prvi dan korizmenoga vremena. Vjernik se na taj način kroz svoje odricanje prisjeća Kristova djela ljubavi i tako doprinosi svojemu dobru i dobru zajednici kojoj pripada.

Na Veliki petak u jutarnjim satima brojni vjernici sudjelovali su u pokorničkim procesijama po cijelome otoku. Posebno je značajna ona održana u Bolu, poznatija pod nazivom “Priko poja”, duga oko 10 kilometara, u kojoj su ove godine veliki križ nosili Šime Garbajs, a križ Golubicu njegova sestra Maria Garbajs. Vjernici iz Selaca tradicionalno su u pokorničkom hodu pješačili do Sumartina, a oni iz Sumartina u Selca. Posebnost te procesije je sudjelovanje i čuvara Božjega groba – žudija, iz Sumartina. Pokornička procesija održana je i u Ložišćima, Postirima, Dolu, Gornjemu Humcu i Povljima. U središtu pobožnosti bilo je pjevanje Gospina plača i razmišljanje o Kristovoj muci.

Brojni vjernici sudjelovat će i u večernjim liturgijskim obredima Muke Gospodnje. Na današnji dan u crkava je zabranjeno slaviti misnu žrtvu koja je nekrvna, jer je Isus Krist na današnji dan podnio krvnu žrtvu na križu. U bogatim i sadržajnim obredima pjeva se Muka Gospodnja, iskazuje počast Kristovu križu, a liturgija završava teoforičnom procesijom. U našim župama te su procesije posebno svečane uz sudjelovanje mnoštva vjernika.

Liturgijski obredi Muke Gospodnje u župi sv. Petra i Pavla u Supetru počet će u 19 sati, a završiti procesijom s Presvetim po gradu. U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima bogoslužje Velikoga petka bit će u 19,30 sati, a u župi sv. Jeronima u Pučišćima obredi će započeti u 18,30 sati. U župi Gospe Karmelske u Bolu obredi Muke Isusove služit će se od 19 sati, kao i u župi Gospe od Blagovijesti u Milni. U župnoj crkvi Krista Kralja u Selcima obredi Velikoga petka služit će se u 19.30 sati.

otkrivanje Kristova križa vjernicima u obredu Muke Gospodnje (foto: iz arhive)

otkrivanje Kristova križa vjernicima u obredu Muke Gospodnje (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...