Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Više od tri stotine Bračana sudjelovat će u Planinarskom križnom putu na Hvaru

Pod geslom „Mi smo upoznali ljubav i povjerovali joj” Hvarska biskupija i ove godine organizira Planinarski križni put koji će se ovaj petak i subotu, 29. i 30. ožujka, održati na otoku Hvaru. Očekuje se da će u toj korizmenoj pobožnosti sudjelovati više od 500 vjernika sa sva tri otoka mjesne Crkve, od čega gotovo 350 hodočasnika s našega otoka. Hodočasnici će s Brača putovati u Hvar u petak, 29. ožujka, katamaranom iz Milne s polaskom u 16 sati.

Njihov se dolazak u Hvar očekuje oko 16.30 sati, nakon čega će biti smješteni u obiteljima prema prijavama. Najveći broj hodočasnika bit će smješten u Hvaru, a dio hodočasnika i u obližnjoj Milni. Program dvodnevne pobožnosti započet će u petak molitvenim bdjenjem u 20 sati u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika. Bdjenje će završiti procesijom s Presvetim i upaljenim svijećama od hvarske katedrale do tamošnje franjevačke crkve Sv. Marije od Milosti. Biskupijski križni put bit će održan u subotu 30. ožujka na relaciji Brusje – Velo Grablje – Malo Grablje – Milna – Hvar, a sudionici će u cjelodnevnoj pobožnosti prijeći put dug oko 18 kilometara. Prema najavama organizatora, put je prilično lagan i gotovo nema uspona, a hodočasnici će se kretati umjerenim tempom uglavnom makadamskim cestama i asfaltiranim putem. Nakon okupljanja u 8 sati u župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika u Brusju, hodočasnici će biti blagoslovljeni i krenuti u molitveni hod, a u bruškoj crkvi bit će moljena i prva postaja križnoga puta. Postaje će, zatim, biti: „Gospino“ kraj Brusja, Bruško poje, crkva Sv. Dominika (prije Veloga Grablja), križ ispod „pjovera“ – Velo Grablje, župna crkva Sv. Kuzme i Damjana – Velo Grablje, crkva Sv. Teodora – Malo Grablje, crkva Kraljice Mira – Milna, župna crkva Sv. Teodora – Milna, žalo – Mala Milna, crkva Sv. Mandaline, franjevačka crkva Gospe od Milosti – Hvar, crkva Sv. Ivana Krstitelja i Antuna Opata kod benediktinki i hvarska katedrala. Dolazak u katedralu predviđen je oko 17 sati, a nakon kraćega osvježenja bit će slavljena misa koju će u zajedništvu s pristiglim svećenicima Hvarske biskupije predvoditi biskup trootočke biskupije mons. dr. Petar Palić.

Poslije zahvalne euharistije, na središnjemu hvarskom trgu Sv. Stjepana bit će zakuska za sve sudionike, a zatim će se Bračani u 19 sati uputiti katamaranom iz Hvara za Milnu. Ovogodišnji biskupijski križni put je 5. u nizu, poslije prošlogodišnjega koji je pod geslom „Ali Gospodin nije bio u vihoru” održan 16. i 17. ožujka na otoku Braču.

Podjelite:

You may also like...