Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Vjernici danas slave Mariju uznesenu na Nebo. Molit će se i pjevati: “Bezgrešna Djevo, bud’ moćan nam štit, jer tvoja smo djeca i vijek ćemo bit”

Danas, 15. kolovoza, Katolička Crkva slavi svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u narodu poznatiju pod nazivom Velika Gospa. Omiljeni je to blagdan u hrvatskom narodu, a mnogi vjernici danas će se okupiti na slavlje Marijina blagdana po njezinim svetištima te moliti za osobne, obiteljske i društvene potrebe.

Velika Gospa je naslovnik župe i župne crkve u Splitskoj
Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena u svim župama na Braču, a posebno svečano bit će u Splitskoj gdje se današnji blagdan slavi kao naslovnik župe i župne crkve. Mise u crkvi Uznesenja Marijina slavit će se u 10.00 i 18.30 sati. Poslije večernje mise održat će se procesija s Gospinim kipom.

Sutivan slavi nebesku zaštitnicu
Osobito svečano Veliku Gospu proslavit će žitelji u Sutivanu, gdje se ona slavi kao nebeska zaštitnica i naslovnik župe. Svečana misa svetkovine slavit će se u 10.30 sati, a recitirana misa u 18.30 sati. Poslije večernje mise održat će se tradicionalna procesija s Gospinim kipom.

U Milni otkazan koncert Jasmina Stavrosa
U Milni svečana misa svetkovine Marijina uznesenja na nebo slavit će se u 18.30 sati u crkvi Gospe od Blagovijesti. Iz tamošnje Turističke zajednice podsjećaju da se zbog poštivanja epidemioloških mjera te Odluke o nužnim mjerana, najavljeni koncert Jasmina Stavrosa ipak neće održati. U župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima mise svetkovine Velike Gospe slavit će se u 8.00 i 20.00 sati.

Pučišćani se okupljaju kod crkve Gospe na Botku
U župi sv. Jeronima u Pučišćima blagdan Gospe Velike također će biti svečano proslavljen. Već ujutro u 6.30 sati vjernici će se okupiti kod crkve Gospe na Botku, nekadašnje župne crkve iz 1482. godine, koja je bila posvećena upravo Velikoj Gospi. Večernje misno slavlje u 18.30 sati predslavit će papinski nuncij u Njemačkoj Pučišćanin mons. Nikola Eterović. Poslije mise održat će se svečana procesija s Gospinim kipom koji će na ramenima ponijeti pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Pučišća. Slavlje će završiti nadbiskupovim blagoslovom pred župnom crkvom. U župi Pražnica pjevana misa slavit će se u 17.00 sati, a crkveno slavlje završit će procesijom.

U Bolu zbog epidemioloških razloga neće biti procesije
Svetkovina Velike Gospe slavit će se i u župi Gospe Karmelske u Bolu u kojoj će ove godine izostati procesija zbog epidemioloških razloga. S obzirom na  Misa svetkovine u župnoj crkvi slavit će se u 9.00 sati, a u samostanskoj crkvi Sv. Marije Milosne u 8 i 10.30 sati, dok će se središnje misno slavlje u 19.00 sati.

Procesije s Gospinim kipom
Marijino uznesenje na nebo proslavit će i vjernici u župama Nerežišća, Donji Humac i Dračevica. Misno slavlje svetkovine u Dračevici će se održati u 9.00 sati s procesijom s Gospinim kipom. U Nerežišćima misa će se slaviti u 11.00 sati, a u Donjem Humcu u 18.30 sati. Slavlje će završiti ophodom s kipom Blažene Djevice Marije. U župi sv. Petra apostola u gradu Supetru mise će se slaviti u 7.30, 10.30 i 19.00 sati.

detalj svečane procesije sa svetkovine Velike Gospe u Pučišćima u kojoj su Gospin kip na ramenima nosili pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Pučišća (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...