Grad Supetar

Vjernici dostojanstveno i u molitvi obilježili Veliki petak, dan sjećanja na Isusovu muku i smrt

Na Veliki petak, 2. travnja, vjernici su dostojanstveno i u molitvenom ozračju obilježili spomendan Isusove muke i smrti. U središtu liturgijskih obreda bio je navještaj Muke Gospodinove iz Evanđelja po Ivanu, zatim otkrivanje i klanjanje križu te pričesni dio bogoslužja.

U župi sv. Jeronima u Pučišćima obrede Muke Gospodnje predvodio je nadbiskup mons. Nikola Eterović uz asistenciju bolskoga dominikanca o. Ive Plenkovića, velikotjednoga propovjednika u toj župi. Obred je počeo prostracijim službenika pred glavnim oltarom i šutnjom praćenom molitvom u znak zahvalnosti na Kristovoj smrti. Pjevanu Muku po Ivanu vodio je Nikola Martinić Pipica uz sudjelovanje župnoga zbora Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić.

“Kao što je vjerovao Samarijanki, tako vjeruje i nama”
Dominikanac iz Bola u propovijedi se osvrnuo na Isusove riječi “Žedan sam”, upućene s križa te ih razložio vjernicima. — Svakoga Velikoga petka čujemo ‘Žedan sam’ u pjevanju Muke po Ivanu. Na početku Ivanova evanđelja Isus na zdencu susreće Samarijanku koja je došla zahvatiti vode. Isus joj kaže: ‘Daj mi piti”. Na početku i na završetku Ivanova evanđelja Isus traži od nas da mu utažimo žeđ. Kao što je vjerovao Samarijanki, tako vjeruje i nama. Božji odnos prema čovjeku u potpunosti je u znaku darivanja, rekao je dominikanac iz bolskoga samostana.

Upravo se to dogodilo Bogu
Govoreći o ljubavi Boga prema čovjeku, propovjednik je rekao kako se često radi o neuzvraćenoj ljubavi. — Može se činiti vrlo nezgodnim priznati svoju čežnju za nekim ako nam ta osoba ne uzvrati istim osjećajem. Tada se osjećamo ranjivo, poniženo, prevareno i izdano. Čim priznajemo riskiramo da budemo odbijeni i poniženi. Upravo se to dogodilo Bogu. Bog je u potpunosti obuzet žeđu za nama i našom ljubavlju, ali često se mora zadovoljiti našim povremenim laskanjem. Znamo reći: ‘Moram u nedjelju na misu’. Ponašamo se kao da je Bog neki daleki rođak kojega treba posjetiti barem tri puta na godinu. Kad se nađemo u situaciji da volimo više nego što smo voljeni, nalazimo se ustvari u Božjoj situaciji, istaknuo je dominikanac.

Vjernici su pozvani žeđati za Bogom
Poručio je kako su vjernici u svomu životu pozvani žeđati za Bogom. — Isusova poruka s križa poziv je i nama da žeđamo za Bogom u kojemu ‘stojimo, mičemo se i jesmo’. Isusova riječ s križa izraz je njegove duboke žeđi prema nama. Tu nam žeđ otkriva i psalmist riječima ‘O Bože, ti si Bog moj, tebe žeđa duša moja’. Isus nam s križa večeras poručuje: Žeđam za tobom. Dođi k meni. Ispunit ću tvoje srce i izliječiti tvoje rane, zaključio je dominikanac Plenković.

Raspelo je poljubio samo nadbiskup
Nakon sveopće molitve nadbiskup Eterović otkrio je raspelo vjernicima, a zatim mu iskazao svoje štovanje. Zbog epidemiološke situacije i rasta broja zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, vjernici ove godine nisu sudjelovali u pojedinačnom ljubljenju križa, već su svoje štovanje prema križu iskazali zajedničkim poklonom, dok je župni zbor pjevao “Puče moj”. Bogoslužje Velikoga petka završilo je kratkim ophodom s Presvetim koje je ulicama mjesta nosio nadbiskup. U procesiji je sudjelovala samo osnovna pratnja i župni zbor, a vjernike pred župnom crkvom nadbiskup je na kraju blagoslovio s Presvetim.

Obredi Muke Gospodnje u Pučišćima na Veliki petak, 2. travnja, završili su procesijom s Presvetim koja je ove godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije održana bez sudjelovanja vjernika (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...