Grad Supetar

Vjernici se nalaze pred Velikim tjednom. Obredi u crkvama bit će prilagođeni epidemiološkoj situaciji. Donosimo vam raspored crkvenih obreda na Cvjetnicu

Katolička Crkva slavi u nedjelju, 28. ožujka, blagdan Cvjetnice, spomendan Isusova svečanoga ulaska u Jeruzalem, uoči njegove muke, smrti i slavnoga uskrsnuća.

Cvjetnica je početak Velikoga tjedna koji se još zove i Sveti tjedan, a u kojemu će kršćani slaviti najveća otajstva vjere. I ove godine crkveni obredi u značajnoj mjeri bit će prilagođeni epidemiološkoj situaciji kako bi se izbjeglo daljnje širenje epidemije i porast oboljelih.

Već tradicionalno na Cvjetnicu vjernici s palminim i maslinovim granama sudjeluju u obredima
Cvjetnica u našemu narodu poznatija je još pod nazivom Nedjelja od palmi, zatim Cvjetna nedjelja ili Nedjelja Muke Gospodnje. U mnogim župama na otoku vjernici će sudjelovati u liturgijskim obredima. Već tradicionalno na Cvjetnicu vjernici odlaze u crkve s palminim i maslinovim granama, prisjećajući se Isusova svečanoga ulaska u Jeruzalem kada je bio pozdravljen palminim i maslinovim grančicama te pjesmom puka.

Središnji obredi u Supetru počinju u 10.30 sati
Portal BRAČ danas donosi vam raspored slavlja Cvjetnice u više župa na Braču. U župi sv. Petra apostola u Supetru središnji obredi održat će se u 10.30 sati, a predvodit će ih fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova. Na početku će pred župnom crkvom Navještenja Marijina biti blagoslovljene palmine i maslinove grane. U tijeku euharistije navijestit će se evanđeoski ulomak o Muci Gospodnjoj. Poslije mise bit će izložen Presveti Oltarski Sakrament na klanjanje vjernicima. Večernja misa slavit će se u 19.00 sati, a zatim zaključiti euharistijsko klanjanje.

Župnik u Sutivanu i Mircima pozvao na poštivanje epidemioloških mjera
U župi Uznesenja Marijina u Sutivanu misa Nedjelje Muke Gospodnje slavit će se u 10.30 sati, a u Mircima s početkom u 9.00 sati. Tamošnji župnik don Jakša Rubinić uputio je poziv vjernicima koji se odnosi na trenutno stanje s epidemijom. — U skladu s epidemiološkim mjerama pazimo na rastojanje, nosimo maske, dozvoljeno je 25 sudionika na misi, poručio je vjernicima.

Nadbiskup Eterović u rodnoj župi u Pučišćima
Na Nedjelju Muke Gospodnje obrede u župi sv. Jeronima u Pučišćima s početkom u 10.30 sati predvodit će papinski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović koji prošle godine zbog epidemiološke situacije nije došao na rodni otok. U obavijesti koju je vjernicima objavio župnik u Pučišćima don Ivica Huljev, ove godine neće se održati uvodna procesija od crkve Gospe na Batku do župne Sv. Jeronima, a gdje se prijašnjih godina obavljao blagoslov palminih i maslinovih grana. — Svi se nalaze na svojim mjestima: u crkvi su na klupama određena mjesta za sjedenje, a oni koji će biti ispred crkve neka drže propisanu udaljenost. Obred predvodi nadbiskup Eterović i on će blagosloviti maslinove grančice prolazeći po crkvi i ispred crkve. Pričest će se dijeliti u crkvi i ispred crkve. Tijekom pričešćivanja neka se pazi na nužnu udaljenost. Pri ulasku treba dezinficirati ruke i staviti masku, a preporuča se da i oni koji će stajati ispred crkve nose masku, napisao je pučiški župnik. Poslije mise na kojoj će se recitirati Muka Gospodnja bit će otvoreno 40-satno euharistijsko klanjanje. Zajednička ura klanjanja najavljena je za 19.00 sati.

U Bolu pred samostanskom crkvom blagoslov palminih grana
U župi Gospe Karmelske u Bolu blagoslov maslinovih grana održat će se ispred samostanske crkve u 9.30 sati, nakon čega će se slaviti misa u crkvi Sv. Marije Milosne. Misa Cvjetnice u župnoj crkvi služit će se u 11.00 sati, a zatim će početi tradicionalno 40-satno klanjanje. Večernja misa slavit će se u 19.00 sati. U župi sv. Nikole biskupa u Gornjem Humcu obredi Cvjetnice slavit će se u 9.00 sati. Preduskrsna ispovijed vjernika u toj župi bit će danas, 27. ožujka, u 18.00 sati.

Cvjetnica u Dračevici, Donjem Humcu, Nerežišćima i Dolu
U Dračevici blagoslov palmi i maslinovih grančica održat će se ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana u 8.00 sati, a zatim će uslijediti procesija prema župnoj crkvi i misno slavlje. U Donjemu Humcu blagoslov palmi i maslinovih grančica bit će ispred crkve u 9.30 sati, a zatim procesija i misa. U Nerežišćima misi će također prethoditi blagoslov palmi i maslinovih grančica ispred župne crkve s početkom u 11.00 sati. Nakon mise u župi će se upriličiti euharistijsko klanjanje. Zajednički sat klanjanja pred Presvetim održat će se u 19.00 sati. Vjernici župe Očišćenja BDM u Dolu proslavit će Cvjetnicu misom u 8.00 sati. I u toj župi održat će se euharistijsko klanjanje, a ono je najavljeno u 15.30 sati.

Ove godine obrede Velikoga tjedna u župi sv. Jeronima u Pučišćima ipak će predvoditi Pučišćanin nadbiskup mons. Nikola Eetrović koji lani zbog epidemiološke situacije nije mogao doći iz Njemačke na rodni otok. No, za razliku od prijašnjih godina, na Cvjetnicu će izostati blagoslov palmi ispred crkve Gospe na Batku i procesija do župne crkve, a svi obredi održat će se u župnoj crkvi uz poštivanje mjera i preporuka (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...