Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Započeo Planinarski križni put na Hvaru

Molitvenim bdjenjem u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru započeo je ovogodišnji Planinarski križni put Hvarske biskupije, i to 5. u nizu, na kojemu sudjeluje gotovo 350 hodočasnika s Brača. Oni su se jučer poslijepodne prebacili s otoka Brača na Hvar katamaranom iz Milne i sudjelovat ću u današnjoj cjelodnevnoj pobožnosti po otoku Hvaru. Po dolasku u grad Hvar hodočasnike su dočekali domaćini, smješteni su po hvarskim obiteljima, poslužena im je večera, a sudjelovali su zatim u molitvenome programu u hvarskoj katedrali koji je završio procesijom do franjevačkoga samostana Sv. Marije od Milosti.

Brački dekan i supetarski župnik Toni Plenković otvorio je i ovogodišnji Planinarski križni put himnom prošlogodišnjega „I na tvojim rukama”. U prepunoj katedrali otpjevana je zatim ovogodišnja himna biskupijskoga križnoga puta „Vjeruj u ljubav” koja će biti pjevana u tijeku cijele pobožnosti. S hodočasnicima u katedrali na molitvenome početku bio je i hvarski biskup mons. Petar Palić. U prigodnoj riječi pozdravio je pristigle hodočasnike, izrazivši radost što će u pobožnosti križnoga puta sudjelovati predstavnici sa sva tri otoka biskupije. Hvala vam što ste odlučili moliti u križnome putu i pokazati naše biskupijsko zajedništvo, rekao je mons. Palić. U kratkoj poruci progovorio je hodočasnicima o križu, ljubavi i žrtvi kao trima sastavnicama ljudskoga života.

Osvrnuvši se na himnu 5. Planinarskoga križnoga puta ustvrdio je kako je ljudska ljubav krhka i nesavršena i potrebna savršene Božje ljubavi. „Savršena ljubav je Kristova ljubav. On je Sin Božji i njegova ljubav nije obična ljudska ljubav, nego ljubav Sina Božjega. Ona je beskrajna i ona se očituje u znaku Kristova predanja na križu. Ona je toliko moćna da može pobijediti sve. Križ je znak Božje ljubavi. Savršena Kristova ljubav jača je od svim grijeha, svih ljudi, svih vremena. I u tome se sastoji naše spasenje, istaknuo je hodočasnicima biskup Palić.

Potaknuo ih je da sudjelujući u pobožnosti križnoga puta i s pogledom na Kristov križ pročiste ljubav. „Neka naša molitva i naš hod budu hod za cijelu Crkva koja prolazi svoje trenutke križa i čišćenja. Neka naša molitva i hod budu za našu biskupiju, za naše svećenike, redovnike i redovnice, za duhovna zvanja. Neka naša molitva i hod budu za naše obitelji, stare, djecu i mlade te za sve one koji će nas ovoga ljeta pohoditi da u nama prepoznaju ljubav”, poručio je sudionicima biskup trootočke biskupije. Hodočasnike je pozdravio i katedralni župnik don Mili Plenković. Svetopisamski navještaj iz Prve Ivanove poslanice u duhu himne susreta navijestio je župnik župe sv. Nikole biskupa u Komiži na Visu Ivica Huljev. Program je završio procesijom s Presvetim koje je nosio župnik Vrisnika i Pitava na Hvaru Robert Bartoszek te na kraju s Presvetim blagoslovio vjernike.

Planinarski križni put započeo je u subotu 30. ožujka okupljanjem u župi sv. Jurja mučenika u Brusju. Poslije blagoslova hodočasnika i molitve prve postaje krenuo je Planinarski križni put u kojemu će nekoliko stotina sudionika prijeći put dug oko 18 kilometara. Prema najavama organizatora, veći dio puta prilično je lagan i gotovo nema uspona. Pobožnost će se odvijati na relaciji Brusje – Velo Grablje – Malo Grablje – Milna – Hvar. Dolazak hodočasnika u Hvar planiran je oko 17 sati.

Podjelite:

You may also like...