PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Završena 40-satna euharistijska klanjanja uoči Svetoga trodnevlja

Danas na Veliku srijedu, 17. travnja, završena su 40-satna euharistijska klanjanja u župama na našem otoku gdje su ona drevni običaj. Klanjanja su započela poslije obreda Cvjetnice, u nedjelju 14. travnja, a kroz tu pobožnost vjernici su imali mogućnost upućivati svoje tihe molitve euharistijskom otajstvu. Ta je pobožnost osobito prisutna u župi sv. Petra u Supetru, zatim u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima, sv. Jeronima u Pučišćima i župi Gospe Karmelske u Bolu. U Supetru pobožnost 40-satnoga klanjanja završila je nešto ranije, a uglavnom završava misom zahvalnicom. U ostalim župama euharistijsko klanjanje se održava u skraćenom obliku, a u nekima samo na Cvjetnicu.

U Pučišćima misu zahvalnicu na kraju pobožnosti slavio je papinski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović iz Pučišća. “Zahvalimo Gospodinu na svim darovima koje nam je kroz molitvu pred Presvetim u ovom 40-satnom euharistijskom klanjanju udijelio, kako nama osobno, tako i kao članovima župne zajednice. Sveta misa najljepša je i najučinkovitija zahvala”, rekao je nadbiskup Eterović. Govoreći o Isusovoj patnji i muci o kojoj vjernici razmišljaju posebno u Svetom tjednu, nadbiskup je naglasio kako su i u današnje vrijeme brojni kršćani progonjeni zbog vjere u Isusa Krista. Iznio je podatak prema kojemu je u svijetu svaki deveti kršćanin progonjen zbog svoje vjere. “Molimo Isusa za ustrajnost na putu našega života. Molimo da nitko od nas ne postane novi Juda koji će izdati Gospodina dok koračamo prema konačnome cilju, ‘novom nebu i novoj zemlj’”, poručio je nadbiskup.

U Bolu završnu uru euharistijskoga klanjanja predvodio je ovogodišnji velikotjedni propovjednik isusovac Stanko Perica. Misa je slavljena u crkvi Gospe od Karmela na kojoj su još neki dan zazvonila obnovljena zvona postavljena u novoj preslici.

završetak 40-satnoga euharistijskoga klanjanja u crkvi Gospe od Karmela u Bolu

završetak 40-satnoga euharistijskoga klanjanja u crkvi Gospe od Karmela u Bolu (foto: J. Bašić)

nadbiskup Nikola Eterović predvodio završetak 40-satnoga euharistijskoga klanjanja u župi sv. Jeronima u Pučišćima

nadbiskup Nikola Eterović predvodio završetak 40-satnoga euharistijskoga klanjanja u župi sv. Jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...