Grad Supetar

Župnik o. Mihael Tolj najavio obnovu crkve u Murvici i poručio: Vjerujem da ćemo iduću Murvičku fjeru proslaviti u uređenoj crkvi na ponos svih Murvičana

Župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Bolu dominikanac o. Mihael Mario Tolj, ujedno upravitelj župe Bezgrešnoga začeća BDM u obližnjoj Murvici, najavio je sanaciju crkve u Murvici.

Dobrim poznavateljima crkvenih prilika nije izostala činjenica da prošle godine u Murvičkoj crkvi nije održano slavlje Bezgrešnoga začeća BDM na koje se okupe brojni vjernici.

Izostalo je i moje predstavljanje Murvičanima
Župnik o. Tolj pojasnio je u prigodnomu dopisu da su razlozi bili epidemiološka situacija, ali i stanje crkve u Murvici. — Moje predstavljanje Murvičanima i proslava svetkovine Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije, odnosno Murvičke fjere, izostali su, istaknuo je dominikanac Tolj koji je duhovnu brigu o Bolu, Murvici i Gornjemu Humcu preuzeo poslije službe u samostanu i župi sv. Križa u Dubrovniku.

Nedostojno je slaviti fjeru u takvim okolnostima
O. Tolj ukazao je na stanje tamošnje crkve, upozorivši kako je toj crkvi potrebna hitna sanacija. — U Murvici se izvode ozbiljni građevinski radovi, tako da nije bio moguć normalan i siguran dolazak do crkve, a sama crkva toliko je oštećena vlagom da bi bilo nedostojno slaviti fjeru u takvim okolnostima. Da bismo dostojno slavili naše blagdane, potrebno je najprije urediti prostor za slavlje. Prostor koji je prvotno materijalan, ali odražava duhovne stvarnosti i njihov je vidljivi znak, istaknuo je bolski dominikanac, koji je povjerene mu službe preuzeo poslije župnika o. Mirka Jagnjića.

Dominikanac Tolj: Zapala me dužnost nastaviti taj posao
Novi bolski župnik i upravitelj u Murvici istaknuo je da je sanacija crkve hitna te pojasnio što je sve potrebno učiniti. — Svi koji barem jednom godišnje dođu u našu crkvu znaju da je treba hitno sanirati. Treba izolirati krov koji u cijeloj svojoj površini prokišnjava i treba popraviti drveni strop koji je na više mjesta istrunuo. Dosadašnji upravitelj župe, fr. Mirko Jagnjić, više puta govorio je o potrebi sanacije murvičke crkve i dobio neka usmena obećanja o financijskoj pomoći. Međutim, premješten je u dominikanski samostan u Staromu Gradu na Hvaru, a mene kao novoga upravitelja župe zapala je dužnost nastaviti taj posao, napisao je, uz ostalo, o. Tolj, dodavši kako je župa u pregovorima s jednom tvrtkom koja bi obavila obnovu krova, i to već na proljeće. — Do tada moramo prikupiti potrebna sredstva. Za izolaciju cijeloga krova (crkva i sakristija) ishodili smo ponudu koja iznosi 57.000 kuna. Bez vaše financijske pomoći, ovaj posao ne možemo realizirati, istaknuo je župni upravitelj Murvice.

Svi darovatelji dobit će zahvalnicu župe
Dobrovoljne priloge tako je moguće uplatiti na žiro račun otvoren kod OTP banke, i to na IBAN HR2124070001100644513, Model HR 99, s opisom plaćanja: Za obnovu crkve u Murvici. — Bez obzira na iznos, svi darovatelji će dobiti Zahvalnicu naše župe. Sav više prikupljeni iznos utrošit će se za izmjenu dijelova drvenoga stropa u crkvi, sakristiji i sanitarnomu čvoru te za plaćanje i montažu vodovodnoga priključka, pojasnio je o. Tolj. Dodao je kako je u dogledno vrijeme potrebno fugirati zidove s vanjske strane crkve te izgraditi ogradne zidove sa zapadne i južne strane crkve.

— Uz Božju pomoć i vašu darežljivost vjerujemo da ćemo iduću Murvičku fjeru proslaviti u uređenoj crkvi, na ponos svih Murvičana i prijatelja Murvice, poručio je dominikanac. Župa Murvica ustanovljena je u 16. stoljeću, a kao samostalna kapelanija u 15. stoljeću te predana na upravljanje dominikancima iz Bola.

Župnik župe Gospe Karmelske u Bolu, starješina dominikanskoga samostana Svete Marije Milosne u Bolu i upravitelj u Murvici o. Mihael Mario Tolj (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...