Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Dvojica napadača pritvorena; određen im je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, za ostalima policija intenzivno traga

Ne stišavaju se reakcije na brutalni napad koji se dogodio prošloga vikenda u Supetru, u noći sa subote na nedjelju, kada je nekoliko osoba prvo verbalno, a zatim fizički nasrnulo na petero sezonskih radnika u Supetru u ranim jutarnjim satima na području autobusnoga kolodvora. Odmah se oglasila supetarska gradonačelnica Ivana Marković, oštro osudivši napad u njezinu Gradu i pozvavši nadležne institucije da sankcioniraju napadače i to, kako piše, “bez milosti”.

Sve ukazuje da se radi o nasilničkome ponašanju iz mržnje, a istraživanja o tome intenzivno traju. Skupina mladića, među kojima i jedan 22–godišnji Pučišćanin, napala je nekoliko sezonskih radnika od kojih su neki govorili ekavicom. Za sada su, kako potvrđuje policija koja intenzivno traga za ostalim počiniteljima, uhićena tek dvojica napadača i privedena. Njih se sumnjiči da su na naročito drzak i nepristojan način skupa s još za sada nepoznatim osobama fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina, zadavši im višestruke ozljede te ih tako doveli u ponižavajući položaj.

Državno odvjetništvo u Splitu je 10. lipnja, nakon primanja kaznene prijave protiv počinitelja kaznenoga djela teške tjelesne ozljede, utvrdilo da je riječ o kaznenome djelu nasilničkoga ponašanja iz mržnje te su u suradnji s policijom, točnije policijskom upravom splitsko-dalmatinskom, 11. lipnja 2019. uhićeni i dovedeni na ispitivanje u prostorije Općinskoga državnoga odvjetništva u Splitu osumnjičeni za napad, i to 22-godišnjak i 19-godišnjak. Jedan od njih je, kako saznajemo iz Pučišća, otprije poznat policiji. Kako javljaju mediji, u ovom slučaju portal Index, jedan od uhićenih pripadnik je Torcide, a prošle godine na Prekršajnom sudu u Beogradu bila mu je zbog narušavanja javnoga reda i mira odmjerena zatvorska kazna, kako javlja Index, “uz zaštitnu mjera udaljenja s teritorija Republike Srbije u trajanju od jedne godine”.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, Državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage prijedlog za određivanje istražnoga zatvora protiv osumnjičenika, i to iz razloga postojanja mogućnosti da bi na slobodi utjecali na svjedoke i iz straha da bi mogli ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage splitskoga Županijskoga suda djelomično je prihvatio prijedlog i odredio im istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Zanimljivo, sudac je istražni zatvor odredio zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog mogućnosti da pritvoreni ponove kazneno djelo. Splitsko Državno odvjetništvo izdalo je Policijskoj upravi splitsko–dalmatinskoj nalog za provođenje izvida radi utvrđivanja identiteta i drugih osumnjičenika koji su sudjelovali u ovom događaju. Za sada se – doznajemo neslužbeno – traga za trećim počiniteljem, dok četvrti još uvijek nije poznat.

Osim supetarske gradonačelnice, sramotan događaj u Supetru osudili su i predsjednica RH Kolinda Grabar–Kitarović i premijer Andrej Plenković. S obzirom da je supetarska gradonačelnica u svojoj izjavi navela da su sudionici toga nemiloga događaja bili sudionici ili posjetitelji Torcida kupa, brzo se oglasila i Torcida Brač. — Ponukani izjavama lokalnih političara povodom nemile situacije koja se neki dan dogodila u Supetru oko 4 sata ujutro, osjećamo potrebu izvijestiti javnost da je takvo kolektiviziranje krivnje, prije bilo kakvoga zakonitog utvrđivanja činjenica, usmjerene na Torcidu Brač nedopustivo i zlonamjerno, te isključivo usmjereno na prikupljanje jeftinih političkih bodova, priopćili su iz bračke Torcide. Napominju kako su 8. lipnja organizirali 6. izdanje malonogometnoga turnira Torcida Brač Kup koji se odvio od 18.00 do 22.00 sati, bez ijednog incidenta, dok je karakter turnira, kao i svake godine do sada, bio humanitaran.

— Ono što se dogodilo u kasne noćne sate nakon turnira nije i ne može biti pod kontrolom Torcide Brač, niti mi kao organizacija možemo snositi sankcije za takva nedjela. Međutim, dijelu medija i javnosti, a poglavito lokalnim političarima na vlasti u Supetru, to nikako nije jasno, (a trebalo bi biti), pa primjenjuju metodu kolektivne krivnje uz najavu ‘vječne zabrane’ korištenja betonskoga nogometnoga igrališta i ukidanja novčane potpore Torcida Kupu, čime se stvara dojam da je taj turnir egzistirao na grbači gradskoga proračuna, što nije istina, stoji u priopćenju. Ističu, nadalje, da je gradonačelnica Supetra tu, kako kažu, simboličnu financijsku potporu, ukinula još prije 2 godine, kao što im je, piše u priopćenju, “uskratila i dozvolu za izradu grafita posvećenoga stradanju Vukovara u Domovinskom ratu”.

S obzirom da je gradonačelnica Supetra dijelu medija demantirala navode i priopćenje bračke Tordice, upit smo poslati Torcidi Brač s ciljem pojašnjenja ove situacije te da nam potvrde ili demantiraju navode prve žene grada Supetra. Zanimalo nas je kada su posljednji put primili donaciju grada Supetra za organizaciju Kupa, koliko ona iznosi i kako ocjenjuju navode gradonačelnice o uskrati korištenja svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje toga kupa. Pitali smo i zašto u priopćenju nisu osudili napad. Još uvijek nismo dobili odgovor. Čim stigne i ako stigne – objavit ćemo.

dvojici napadača na sezonske radnike u Supetru sa subote na nedjelju prošloga vikenda, određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, dok se za ostalim počiniteljima intenzivno traga (foto: J. Bašić)

dvojici napadača na sezonske radnike u Supetru sa subote na nedjelju prošloga vikenda, određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, dok se za ostalim počiniteljima intenzivno traga (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...