Uhićen nakon raspisane potrage u dvije policijske postaje. Policija izvijestila: Počinio je ukupno devet kaznenih djela; a na Braču oštećene su minimalno dvije osobe

Policijska postaja Brač dovršila je nedavno kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjim muškarcem zbog postojanja sumnje da je počinio ukupno devet kaznenih djela na području Brača, Kaštela i Solina, izvijestila je za BRAČ danas Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Kako BRAČ danas doznaje, uhićeni 22-godišnji muškarac sumnjiči se da je počinio kaznena djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, zatim prijevare i računalne prijevare, a o dovršenomu istraživanju, priopćila je splitska policija, obaviješteno je nadležno Općinsko državno odvjetništvo.

Koristio je osobne podatke oštećenih
Iz Policijske uprave za BRAČ danas pojasnili su kako je to uhićeni mladić počinio djela za koja ga se tereti. — 22-godišnji počinitelj navedenih kaznenih djela iskoristio je osobne podatke oštećenih kako bi sklopio ugovor s mobilnim operaterom o kupnji mobilnoga uređaja i tarifnoga paketa, zatim je navedeni mobitel oglasio za prodaju na internetskom oglasniku te ga uspješno prodao, istaknuli su iz policije.

Ponavljao je ista kaznena djela
Za počinitelj je bila raspisana potraga, i to u dvije policijske postaje. Naime, 22-godišnji muškarac ista je kaznena djela obavljao i izvan otoka Brača, pa je u traganje za njim uključena i druga policijska postaja. Kako je na sličan način ponavljao kaznena djela, malo-pomalo policija je zatvarala krug te je mladić uhićen i priveden. — Do uhićenja počinitelja kaznenih djela došlo je prvenstveno zbog odlične suradnje policajaca iz različitih policijskih postaja na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske čime je obavljen izuzetno dobar posao te je u konačnici dovršeno istraživanje za ukupno devet kaznenih djela, pojasnili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Na Braču oštećene minimalno dvije osobe
Prema policijskim saznanjima, s područja Brača oštećene su minimalno dvije osobe. BRAČ danas saznaje da su oštećene osobe također podnijele kaznene prijave Državnom odvjetništvu, i to zbog kaznenoga djela računalne prijevare. Da su izgirani, saznali su tek nakon što su na kućne adrese počeli dobivati visoke račune mobilnih operatera s navodnim dugovanjima za korištenje mobilnih usluga. Kako mobilni operater nema dokaze da se radi o prijevari, angažirao je tvrtku za naplatu potraživanja putem koje obavlja naplatu.

Policija upozorava: Tehnologija napreduje za dobrobit čovjeka, ali napreduje i njena zlouporaba
— Obzirom da svakim danom svjedočimo sve lukavijim načinima prijevare, osvijestimo ljude koji nas okružuju i upozorimo ih da svoje osobne podatke ne ostavljaju na sumnjivim i neprovjerenim internetskim stranicama, nikome ne šalju fotografirane bankovne kartice, osobne iskaznice i slično. Tehnologija svakim danom napreduje za dobrobit čovjeka, ali napreduje i način njene zlouporabe, upozorili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

foto: BRAČ danas

Podjelite:

You may also like...