Sjećate li se kako je nekadašnji heroj otočanin dr. Vili Beroš s terase hotela u Supetru poručio okupljenima: Organizirat ćemo da specijalisti različitih specijalnosti putuju na otok. No, specijalista na otoku ni za lijek, a pacijenti i dalje putuju za Split

Nije prošlo tako dugo vremena da se nacionalni heroj u liku dr. Vilija Beroša, ministar zdravstva, vrsni neurokirurg s reputacijom poželjnoga i traženoga liječnika, nošen uspjehom koji mu je osigurala nesretna pandemija koronavirusa, promaknuo u prvu osobu države.

Vrlo brzo postao je čovjek od povjerenja, od formata, koji izgleda zna što čini, kojemu se može vjerovati i čiji su se nastupi pred malim ekranima s nestpljenjem iščekivali kako bi javnost doznala brojke o novozaraženima, bolnički zbrinutima, ali i nažalost preminulim osobama.

Vjerovalo se da je Beroš čovjek s vizijom u zdravstvu
Tom istom heroju divila se cijela nacija, vjerovala je da je to čovjek budućnosti, čovjek s vizijom u zdravstvu, da je u konačnici sektor zdravstva napokon dobio osobu koju zaslužuje, i to nakon što je Milanu Kujundžiću zapletenomu aferom oko neprijavljivanja vlastite imovine i nesposobnošću hrvatski premijer Andrej Plenković pokazao crveni karton. Neurokirurg hvarskih korijena odlučio je ostaviti se kirurškoga noža u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu i spašavanja ljudskih života te postati dio Vlade kako bi zdravstvo u Hrvatskoj postalo napokon respektabilno i s pozicijom kakvu zaslužuju svi građani Hrvatske.

Otočani i dalje putuju na specijalističke preglede
Ne tako davno taj isti Beroš spektakularno je, u predizbornoj euforiji, neposredno pred parlamentarne izbore, praćen burnim pljeskom i ovacijama bračke HDZ-ove publike na terasi supetarskoga hotela videovezom obećao otočanima jačanje primarne zdravstvene zaštite. Da, dobro ste čuli: Jačanje primarne zdravstvene zaštite. — Putovanje otočana na specijalističke preglede financijski je i vremenski gubitak. Organizirat ćemo da specijalisti različitih specijalnosti putuju na otok. Vraćanje pacijenata u fokus jedna je od odrednica našega budućega zdravstvenoga plana. Osim toga, radit ćemo i na jačanju primarne zdravstvene zaštite, poručio je tada Beroš, dok su HDZ-ovci i stranački simpatizeri padali u delirij, oduševljeni obećanjem nacionalnoga heroja, a čemu je svjedočio i pisac ovih redaka. Kad to uostalom reče otočanin otočaninu, tko bi u to mogao uopće sumnjati ili dovesti u pitanje. I to u trenutku kada su ministra Beroša gotovo “nosili na rukama”.

Ubrzo su počeli izbijati problemi u zdravstvenom sustavu
No, ne tako davno na istomu otoku počeli su izbijati ozbiljni problemi, i to upravo sa zdravstvenom zaštitom otočana, o čemu su brujili brojni mediji i vrištale naslovnice lokalnih i nacionalnih portala. Onih istih otočana kojima je Beroš predizborno obećavao bolje zdravstvene usluge. Prvo se dogodio problem s ginekološkom ordinacijom koja je zatvorila vrata, nakon što je jedini brački specijalist dr. Branko Jašić odlučio u mirovinu, da bi zatim na inzistiranje županijskoga Doma zdravlja nastavio s radom u ordinaciji na pola radnoga vremena kako bi više od četiri tisuće žena na otoku imalo kakvu-takvu zdravstvenu zaštitu. No, zdravstveni problem s ginekologom tek je privremeno saniran, a s odlaskom dr. Jašića (o čemu se sve otvorenije govori!) pokazat će se sposobnost nadležnih u rješavanju problema. Nakon ginekologa na otoku se brzo pojavio i problem liječnika pedijatra, nakon odlaska dr. Suade Purić u mirovinu. Neko vrijeme radila je pedijatrica do odlaska u KBC Zagreb, pa liječnik opće prakse, pa druga pedijatrica, da bi na kraju dr. Purić također nastavkom rada na pola radnoga vremena samo privremeno ugasila “požar” kada je u pitanju osiguranje zdravstvene skrbi za najmlađe. No, tu nije kraj. Otvara se uskoro i novi problem naakon što specijalist medicine rada bude trebao u mirovinu, a sljedeće godine uvjete za mirovinu ostvaruje i jedina bračka radiologinja dr. Marija Matulić.

Uvuklo se politikanstvo i međusobno prozivanje
Problem je toliko eskalirao da su stvar u svoje ruke odlučili uzeti čelnici lokalnih samouprava i ponovno ukazati nadležnim ustanovama na ozbiljnu situaciju oko zdravstvene zaštite na otoku. Ponudili su k tomu i dobru financijsku injekciju i budućemu ginekologu i pedijatru, ali pod uvjetom da sljedećih pet godina žive i rade na Braču. Apel žurnog zauzimanja za aktualne zdravstvene probleme upućen je na dvije adrese; prema županijskomu Domu zdravlja i ravnatelju dr. Marku Rađi, ali i Ministarstvu zdravstva na čelu s dr. Berošem. No, i taj pokušaj pokazao se nedovoljnim. Koordinacija čelnika je održana, ali bez nekih konkretnih zaključaka. Više su nanovo dijagnosticirani problemi, dok se za rješenjem traga. Problem se očito može nadići samo sinergijom i zajedničkim zauzimanjem oko iste stvari. Najmanje politikanstvom i međusobnim javnim prozivanjem čemu smo svjedočili u posljednje vrijeme. Još manje, prebacivanjem odgovornosti.

Pravo je čudo da netko nije i stradao
Da ne bude zabune, ovo je samo kadrovska problematika u zdravstvu, i vjerojatno se ne tiče samo otočnih sredina. Nju nažalost paralelno prate i ostali problemi, poput podizanja materijalnih uvjeta, opremanja postojećih ordinacija, povećanja timova hitne medicinske zaštite, a ne treba smetnuti s uma ni pitanje kvalitete transporta pacijenata za Split u hitnim slučajevima. Fotografije glisera kojim se prebacuju ugroženi pacijenti za splitski KBC, a koje su nedavno obišle hrvatsku javnost, zahvaljujući objavi gradonačelnice Ivane Marković, najbolje potvrđuju kakvu zdravstvenu zaštitu “uživaju” pacijenti s Brača. No, godinama se o tome šuti, nitko to ne spominje, ni županija ni Ministarstvo, a pravo je čudo da netko do sada nije i stradao. Kod nas se izgleda reagira tek kada se dogodi zlo.

Što je ministar Beroš ostvario od predizbornih obećanja otočanima?
Legitimno je zato postaviti pitanje što se ostvarilo od Beroševa obećanja otočanima kada se radi o poboljšanju primarne zdravstvene zaštite. Legitimno je pitati se dok je cijelu naciju zahvatilo ludilo zbog koronavirusa što Ministarstvo zdravstva čini oko podizanja zdravstvene zaštite na našim otocima. Usuđujem se reći – ništa. Beroš se – zanimljivo je – niti jednom nije javno očitovao o zahtjevima otočana, o problemima koji pogađaju zdravstvo na otoku, o potrebi podizanja kvalitete zdravstvenih usluga za otočane i njihove goste, upravo o onome što je i sam predizborno govorio. Ništa ni od putovanja specijalista na otok, kako bi se smanjili troškovi otočana koji za specijalistički ili kontrolni pregled moraju za splitsku bolnicu. Štoviše, ne da specijalisti ne putuju na otok, nego odlaze s otoka ili u mirovinu bez adekvatne zamjene.

Ministar je pritisnut brojnim problemima u sustavu
Od videojavljanja do danas prvi čovjek zdravstva izgleda da je izgubio reputaciju, ugled, status. Od nacionalnog heroja i superjunaka u borbi protiv pandemije, postao je u malo vremena gotovo omražena osoba, pritisnut brojnim neriješenim problemima u zdravstvu koji izbijaju na vidjelo. Prije svega nekoliko dana ljudi iz njegova sustava, nezadovoljni odlukama koje je uveo u zdravstveni sustav, poručili su mu u lice “izdaja” i “odlazi”. Nezadovoljni su pogotovo pokušajima da se pošto-poto primora zdravstvene radnike na cijepljenje ili u suprotnom na vlastito financiranje testova dva puta tjedno. Osim toga, ministar im je rekao da bez covid-potvrde ili negativnoga testa neće moći na radno mjesto, a onda ni primiti dnevnicu za taj dan. Dosta im je da ih se toliko ponižava, pored svega što čine u brizi za oboljele, i sami izloženi zarazi, a o nedostatku kadra i neplaćenim prekovremenim satima po bolnicama najbolje svjedoče tužbe zdravstvenih radnika.

Dug prema veledrogerijama skoro ga stajao smjene
Koliko je ono dramatično dokazuje i dug od 6,5 milijardi kuna prema veledrogerijama koje su krajem ožujka ograničile opskrbu bolnica lijekovima. Ozbiljno je tada visio u zraku Berošev ostanak u sedlu Ministarstva zdravstva, a premijerov nalog Berošu da riješi probleme bio je popravni ispit ministru ako i nadalje želi imati njegovo povjerenje. Problem s veledrogerijama privremeno je zakrpan, i to tako da je osmišljen otplatni plan do kraja godine, no zdravstvo tek očekuje prava reforma. Dugovi u zdravstvu veliki su, a Beroš nemoćan i bez vizije. Pritisnut sa svih strana ima zadatak urediti sektor koji je opterećen i gotovo neodrživ. U želji da zakrpi nagomilane dugove ministar je najavio vrlo nepopularnu mjeru – veće izdvajanje za zdravstvene usluge, što će biti novi udar na građane.

Sve u svemu, ministar Beroš za sada je poznat po naporima oko suzbijanja pandemije koronavirusa. To je uostalom bilo prvo i osnovno što je od njega tražio premijer postavivši ga za ministra. No, poznata su i ministrova obećanja građanima upućena 21. lipnja s vrha hotelske zgrade u Supetru kada im je najavio perspektivu te snažnu i sigurnu Hrvatsku u budućnosti, a otočanima borbu za njihove interese. Kad je zdravstvo u pitanju, odgađanja nema, a prioriteti se trebaju znati. Otočani – pokazuje se – imaju pravo na bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i oko toga ne bi trebalo biti spora. Ni zatezanja, ni odugovlačenja, ni financijskih poteškoća. Dok je koronavirus aktualan, svakomu je, pa i ministru, moguće naći izliku. Kad nesretna pandemija završi, ministar će se kad-tad trebati suočiti sa stvarnim stanjem u zdravstvu. Prilike za novi popravni više neće biti.

Ministar zdravstva dr. Vili Beroš obratio se videovezom otočanima 21. lipnja prošle godine na predizbornom skupu HDZ-a koji je održan u Supetru (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...