Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U prvom planu školske godine je reforma “Škola za život”; 146 prvašića u 6 osnovnih škola danas je prvi put sjelo u školske klupe i započelo avanturu dugu osam godina

Nova školska godina pokucala je na vrata, a danas su se oglasila školska zvona diljem Hrvatske. Posebno će zanimljivo biti onima koji će prvi put u učionice, a za njih škole pripremaju iznenađenje. Upisanih 64 učenika u Osnovnu školu Supetar, 11 učenika u Osnovnu školu Milna, 17 učenika u Osnovnu školu Vladimira Nazora – Postira, 17 učenika u Osnovnu školu Pučišća, 17 učenika u Osnovnu školu Selca i 20 učenika u Osnovnu školu Bol, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, danas će prvi put sjesti u školske klupe i započeti avanturu dugu osam godina. Ona će biti dodatno i pojačana frontalnom primjenom reforme “Škola za život” koja od ove školske godine ide u sve 1. i 5. razrede, a u 7. razrede djelomično. Reforma obrazovanja puno će više briga, opterećenja, neizvjesnosti donijeti nositeljima odgojno-obrazovnoga rada, a njom će u hrvatskim školama biti zahvaćeno oko 150.000 učenika.

Pred nositeljima reforme brojna su pitanja
Trčkaranje ministrice Blaženke Divjak prošlih dana po Hrvatskoj daje medijima dovoljno razloga da pomisle kako je i ministrica jos nedovoljno uvjerena da reforma obrazovanja doista spremno ulazi u školske učionice, unatoč zahtjevima sindikata za odgodom od godinu dana. Uvjerava se javnost o potrebi uvođenja reforme, promjena koje bi spriječile samo puko bubanje činjenica bez provjera i primjene naučenoga, a pred nositeljima reforme, onima za koje su sve vlade obečavale poboljšan status, sto je i jedno pitanje. Gdje, kako, na koji način, treba li ili ne, što od administracije, neka su od pitanja s kojima će ozbiljne glavobolje imati školski trudbenici.

Škole zatrpane brojnim zakonima i pravilnicima
No, reforma obrazovanja nije jedino važno pitanje toga sustava koliko god se medijima tako servira. I dalje ostaju otvorena brojna pitanja o zapošljavanju u školskom ustanovama na što se ukazuje godinama. Dosadašnje zapošljavanje po babi i stričevima tek će nešto ublažiti novi pravilnici s testiranjima kandidata po naredbi Ministarstva. A i u povjerenstvima koja će provoditi opsežne provjere prije potpisivanja ugovora opet će sjediti ravnatelji kao brižni kontrolori da nešto ne krene po zlu. O tome kako će ti pravilnici primjenjivati i tko je osposobljen to izvršiti u ovoj državi nitko ne zna. Samo se zna da pravilnici trebaju krenuti s primjenom. Naravno, pravilnici s testiranjima će vrijediti za sve samo ne za zapošljavanje ravnatelja. Za njih vrijedi ionako druge igre i petogodišnji mandati na koje osim njih ima pravo samo predsjednica države. Da ne bude zabune, ni oni, zaštićeni poput ličkih medvjeda, nisu zadovoljni statusom; preko svojih udruga već su napali zakonske izmjene koje se na njih odnose i poslali ih na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Čeka se pravorijek; do tada će škole, školski odbori i ostali uključeni u rukovođenje škola plivati kako znaju s brojnim pravilnicima i zakonima, a u škole će gledati u Ministarstvo kao u Pantokratora koji će im riješiti probleme na terenu. I ne baš.

Sindikati upozoravaju na nezadovoljstvo struke, a ministrica u lovu na lažne diplome
U novoj školskoj godini nastavit će se i dalje lov na lažne diplome, sve pod svjetlima reflektora kamera svih mogućih medija. Jer naša ministrica voli kamere, voli o svakoj lažnoj diplomi upoznati svekoliku javnost kao da joj sustav nema i ozbiljnijih problema od nezakonito zaposlenih osoba koje se mogu mjeriti u promilima. I umjesto da ministrica internom revizijom zatraži provjeru pa na kraju “akcije” izvijesti javnost o rezultatima, ona kao da “uživa” u svakoj lažnoj diplomi, a sve pod parolom “trebamo vratiti povjerenje u sustav”. Samo se s otkrivanjem lažnih diploma gradi obrazovni kredibilitet? Samo s guranjem reformskih procesa na vrat-na nos u učionice? Ili možda s nezadovoljnim učiteljima koji će po svemu sudeći novu školsku godinu započeti štrajkom? Da ne bude zabune, već 5. rujna sindikalnim prosvjedom učitelja na Markovu trgu ozbiljno su ukazali na nezadovoljstvo struke. A status učitelja je toliko slab, a zaštita učenika toliko jaka, da ih i sami učenici podržavaju u svakoj akciji u borbi oko njihovih prava. I dok ministarstvo živi u nekom paralelnom svijetu, s terena ne dolaze ohrabrujuće vijesti. Sve je više učitelja nezadovoljno i statusom, i naknadom za rad, nerednim sustavom i nezastićeni bauljaju po hodnicima škola svjesni da su prepušteni sami sebi. Neće ih zaštititi ni ministarstvo ni agencija ni ravnatelji. Mogli bi imati samo problema.

Imamo previše opravdanih izostanak učenika, poručila ministrica
Dotle se najavljuje da će liječnici opet morati biti administrativni djelatnici u ordinacijama ispisujući more ispričnica djeci koja izbjegavaju nastavu i ispite uz blagoslov roditelja. Ni ministrica očito više ne zna što je glas razuma. – Imamo stvarno previše opravdanih izostanaka učenika, u osnovnoj školi dva tjedna prosječno po djetetu, a u srednjoj čak tri, istaknula je neki dan Divjak, zaboravljajući da je upravo njezino ministarstvo nakon pritisaka liječničke struke omogućilo da roditelji mogu riješavati nedolaske učenika na nastavu, a ne da se odgojni problemi s učenicima rješavaju u liječničkim ordinacijama, a liječnici bez pregleda učenika, opravdavaju tko zna kakve izostanke.

Ministarstvo i većina lokalnih zajednica osigurali udžbenike i radne bilježnice
S druge strane, Ministarstvo je ove godine osiguralo nove udžbenike učenicima, a vrijedno je spomena da će lokalne zajednice, njih većina, ustvari sve osim Bola, osigurati i ostali radni pribor učenicima, od radnih bilježnica do mapa. Sve je to, kako su dolazile poruke od lokalnih samouprava, trebalo danas dočekati učenike na njihovim klupama. Treba spomenuti i Pravilnik o napredovanju i Pravilnik o nagrađivanju kojim bi se nagradilo 500 najboljih učitelja, a nagrada, kako najavljuje Ministarstvo, uručila na Dan učitelja početkom listopada, želeći poručiti kako će najizvrsniji u sustavu biti nagrađivani. Nek se zna. No, tko će to biti i na koji način, i tko će to odrediti i u kojem postupku, nikome nije poznato.

Reforma u drugi plan bacila brojna otvorena pitanja
Dakle, i nova će školska godina po svemu sudeći biti vrlo zanimljiva, a dugo najavljivana reforma bacila je u drugi plan brojna otvorena pitanja za koja ministarstvo još uvijek ne pronalazi adekvatna rješenja. Obrazovanje je svim vladama, pa i ovoj, jedan od sustava koji treba zakrpiti kako se umije i zna; puno im je važniji kod predizbornih obećanja, u koja više nitko ne vjeruje. Novom školskom godinom i naš će se portal truditi više prostora dati temama iz školstva. Što zbog naše djece i mladih, što zbog važnosti koje bi obrazovanje trebalo imati u našem društvu.

Podjelite:

You may also like...