Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Uoči izbora analiziramo aktualno političko stanje na Braču. Tko će biti zaštitno lice na predstojećim parlamentarnim izborima? Tko će s Brača biti na listi za Hrvatski Sabor? Prave bitke izgleda tek predstoje za lokalne izbore sljedeće godine

Na današnji dan, za nešto manje od mjesec dana, Hrvati će na birališta kako bi izabrali svoje predstavnike u Hrvatski Sabor. Kako će izgledati nadolazeći parlamentarni izbori na Braču? Koje će sve liste odnijeti pobjedu u bračkim općinama? Tko bi s Brača mogao biti na listi za Sabor? Ima li Brač svoga političkoga lidera ili će svaka jedinica lokalne samouprave krojiti svoju “politiku” i na parlamentarnim izborima, tek predstoji vidjeti. Jedno je sigurno: parlamentarni izbori uvod su ono što nas očekuje sljedeće godine na lokalnim izborima, kada će se voditi bitke za svaki glas.

Koja će politička opcija više ulagati u lokalne zajednice
Iako su parlamentarni izbori jedno, a lokalni koji nas očekuju sljedeće godine, nešto drugo, a kada će se biračka mašinerija dodatno grupirati i motivirati, posebno u sredinama u kojima vlast drže vodeće stranke, HDZ i SDP, nema sumnje da će biračko tijelo sklono lokalnoj političkoj vlasti, svoju želju pokazati i na skorašnjim parlamentarnim izborima prema stranačkom ključu. Istina, čelnicima bračkih općina važna je županija, regionalno središte, preko kojega onda svi zahtjevi, molbe, apeli, upute, veze idu prema Zagrebu; ali – ruku na srce – važno im je i tko će krojiti zakone, dizati ruke za zakonske prijedloge; sjediti u ministarskim foteljama; posebno u onima ministarstvima koja će im trebati. U konačnici, koja će politička opcija više ulagati u lokalne zajednice i njihove razvojne programe, iako se sve otvorenije, čak i od vladajućih, mogu ćuti prijedlozi u ukidanju određenih jedinica lokalne samouprave koje su izgleda postale preskup aparat, dodatni namet stanovništvu, a nerijetko i poligon za uhljebljivanje.

Ruke zajednički dižu i HDZ-e i SDP-e
Brač što se tiče svoje političke karte sigurno doživljava promjene. Neke općine koje su imale čisti stranački preznak, poznate kao HDZ-ove ili pak SDP-ove, gotovo pa su izgubile svoj predznak. Volja birača se mijenja, barem kod onih koji se ne skrivaju iza stranačkih iskaznica, pa se mogu slobodno opredijeliti prema onim opcijama za koje vjeruju da će dobro voditi lokalnu zajednicu, regionalnu zajednicu, državnu zajednicu. U nekim lokalnim zajednicama za iste projekte, za iste političke odluke, ruke dižu zajednički i HDZ i SDP i tako drže na vlasti lokalne čelnike, a izgleda dobro je jednima i drugima, pa svjedočimo nekoj prešutnoj, gotovo dogovornoj koaliciji tih dviju oprečnih političkih stranaka. O velikoj koaliciji u središnjicama tih stranaka istina ne žele ni misliti, odbacuje se s prezirom, dok je u nekim malim sredinama, pa i na Braču, pakt SDP-HDZ već godinama na snazi.

U nekim općinama nema pozicije bez stranačke iskaznice
Iako smo od nekih općinara, bolje reći njihovih čelnika, mogli čuti kako njih ne zanima politika nego napredak i razvoj mjesta, pitanje je što bi bilo s njima, s njihovim pozicijama i dobro plaćenim foteljama, bez stranačkih iskaznica. U nekim općinama već nekoliko mandata drže svoje pozicije, uz napomenu kako je legitimno pravo javnosti raspravljati javno o osobama koje obnašaju javnu funkciju. U nekima jača snaga nezavisnih lista, a tek dvije bračke općine imaju nezavisne načelnike na čelu lokalne zajednice. Nekada jaki SDP u Bolu na proteklim parlamentarnim izborima neshvatljivo je izgubio, istina za svega nekoliko glasova, ali je zato slavila lista HDZ-HDS. Nekada moćni Lovro Kuščević, pojam i veličina na Braču, toliko je bio jaka politička figura da je slavio i u Bolu, osvojivši visokih 155 preferencijalnih glasova, dok je primjerice supetarska gradonačelnica Ivana Marković u Bolu, gdje izvršnu vlast obnaša njezin stranački kolega Tihomir Marinković, osvojila samo 23 preferencijalna glasa. U Bolu će puno značajniji biti lokalni izbori kada se očekuje mobilizacija SDP-a ukoliko želi zadržati vlast, a kojemu za vratom sjede nezavisne liste, dok se – ako je suditi prema prošlim lokalnim izborima – mogu očekivati i protukandidati za obnašanje vlasti.

Pritisnut aferama povukao se u dobro plaćene saborske klupe
Zaštitno lice parlamentarnih izbora 2016. godine na Braču definitivno je bio Lovro Kuščević (HDZ), prvo načelnik bračke općine u Nerežišćima nekoliko mandata, pa ministar graditeljstva, pa ministar uprave, da bi na kraju – pritisnut aferama – ponudio premijeru mandat na raspolaganje, povukao se i vratio u dobro plaćene saborske klupe. Na Braču je nastupila šutnja. Nema u kojim ga općinama prethodno nije bilo. Persona grata! Željena osoba, rado viđen gost, izlaslanik premijera, Vlade, sudionik svečanih sjednica općinskoga vijeća, pa i Gradskoga, vuklo ga se za rukav, zivkalo, tražila se s Kuščevićem koja fotografija više. No, bilo i prošlo.

U Supetru izgleda već krenula preizborna kampanja
U gradu Supetru već je jasno da je predizborna kampanja startala, barem ona neslužbena. I redovito živi odnos na relaciji SDP-HDZ, odnosno “pozicija-opozicija” ovih dana poprima obilježja prave predizborne utrke. Tko s kim, za sada nije poznato. Neslužbeno se govori da će prva osoba grada Supetra Ivana Marković, važna osoba SDP-u, biti na njihovoj listi za hrvatski parlament, kao što je to bila i 2016. godine. To istina nitko nije potvrdio, ali niti demantirao. Mediji špekuliraju da će biti među prvih pet osoba u X. izbornoj jedinici koju bi trebao voditi visokorangirani SDP-ovac bračkih korijena Arsen Bauk. On bi se trebao suprotstaviti voditelju HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici dr. Viliju Berošu, prvom čovjeku zaduženom za zdravlje hrvatskih građana, koji će – nema sumnje – osvojiti naklonost i simpatije brojnih birača. Dodatni vjetar u leđa supetarskoj gradonačelnici je i nedavno priključenje otočnoj inicijativi upućenoj Ministarstvu mora i prometa te Agenciji za obalni linijski pomorski promet da se državnom brodaru “Jadroliniji” stopiraju sezonske cijene na trajektnih linijama za spas posrnule turističke sezone. Iako je zahtjevu udovoljeno, a nema procjene da će zimske tarife vratiti goste na otoke, Marković je k tome nazočila i okupljanju županijskoga SDP-a u Splitu kada je program članovima stranke predstavio njezin čelnik Davor Bernardić.

Prozvala Nacionalni stožer, pa Županijski, pa ravnatelja splitskoga doma
Medijski je odjeknulo i njezino javno prozivanje Nacionalnoga stožera civilne zaštite, optuživši ga da “počinje služiti samo za pravdanje grešaka nestručnoga HDZ-ova kadra”. Pozvala je da se raspusti i županijski stožer civilne zaštite, a zatim se čudila kako to ravnatelj splitskoga doma u Vukovarskoj ulici, nakon što je 18 osoba preminulo iz doma za starije i nemoćne uslijed epidemije, nije ponudio mandat na raspolaganje, a nakon što su sve nadležne inspekcije, i zdravstva i socijalne skrbi, utvrdile da nije bilo propusta u postupanju. Nije dugo trebalo čekati oporbu da oštro uzvrati, prozove gradonačelnicu za politiziranje Nacionalnoga stožera civilne zaštite i otvoreno je zapita tko joj sjedi u Kriznom stožeru otoka Brača, po kojem ključu su imenovani članovi Stožera, i zašto je u njemu baš ona, a ne voditelj Stožera civilne zaštite u gradu Supetru, njezin zamjenik Šimica Dragičević. No, odgovor javnosti nije ponudila do dana današnjega.

Gradonačelnica se hvali projektima, oporba upozorava na stanje gradske blagdajne
I dok se gradonačelnica Ivana Marković hvali projektima u Gradu za njezina drugoga mandata, iz oporbe, prvenstveno HDZ-a, stiže upozorenje o lošem stanju u gradskoj blagajni, govori se o krahu proračuna te oporba poziva gradonačelnicu da se ozbiljnije uhvati posla oko grada Supetra, za što je, kako ističu, dobro plaćena. Zamjeraju joj što u vrijeme krize nije ispunila obećanje o smanjenju plaće za 20 posto, kako je sama najavljivala, već samo za 10 posto, a isto je učinjeno i njezinu zamjeniku, pa iz HDZ-a tvrde da je obmanula građane. Ni na to prozivanje gradonačelnica javnosti nije ponudila odgovor. Istodobno, čelnica bračkoga grada ističe kako se vlast u Supetru obnaša odgovorno, što, kako kaže, potvrđuju brojni projekti. Kao da svjedočimo gluhom telefonu: vlast jedno, oporba drugo. Na građanima je izgleda procjena pravoga stanja. Bilo kako bilo, SDP u Supetru očekuje dobar izborni rezultat, osim ako ne bude “jakih potresa” na supetarskoj političkoj pozornici. I u tom gradu Lovro Kuščević bio je “miljenik” birača. Valja podsjetiti kako je na proteklim parlamentarnim izborima 2016. godine osvojio 432 preferencijalna glasa. Na istim izborima, u gradu gdje stoluje SDP već sedmu godinu, Ivanu Marković birala su 264 birača. Sadašnjega župana Blaženka Bobana (HDZ) na području grada Supetra zaokružilo je svega 5 birača.

U Postirima ne bi trebalo biti iznenađenja
U Postirima, u HDZ-ovoj utvrdi, gdje u predstavničkom tijelu građana sjedi sedam vijećnika s iskaznicom HDZ-a, ne bi trebalo biti iznenađenja s obzirom na rezultate prošlih parlamentarnih izbora. Očekuje se da će HDZ-ova glasačka mašinerija podržati listu HDZ-a. Nekada značajno jači SDP, koji je toliko oslabio da na lokalnim izborima nije ponudio biračima ni protukandidata za načelnika, imat će mogućnost podržati listu sadašnje oporbe. Tu je listu prije četiri godine podržalo 23,92 posto birača, dok je listu HDZ-a biralo 47,49 birača. Zaštitni znak bračkoga HDZ-a Kuščević tamo je na parlamentarnim izborima osvojio 227 glasova, a tadašnji nositelj liste HDZ-HDS Damir Krstičević 62 glasa. Bračanin SDP-ovac Arsen Bauk u Postirima je odnio svega 43 glasa, a Ivana Marković 26 preferencijalnih glasova.

Kako će izbori završiti u Nerežišćima?
Ni u Pučišćima na ovim izborima ne bi trebalo biti posebnih iznenađenja, a što će donijeti lokalni tek treba vidjeti. No, iznenađenja bi moglo biti u Nerežišćima, općini gdje načelnik Svemir Obilinović, prozivan u medijima zbog iznajmljivanja stana turistima u POS-ovoj zgradi, također nosi iskaznicu HDZ-a, gdje su još predsjednički izbori pokazali promjenu volje birača, a čemu je značajno “kumovalo” stanje s aferama Lovre Kuščevića. Iako se u HDZ-ovoj općini očekivala pobjeda Kolinde Grabar – Kitarović, tamo je na iznenađenje mnogih slavio Zoran Milanović.

U Sutivanu slavio HDZ, u Milni SDP, u Selcima tijesnim rezultatom HDZ
U Sutivanu je na parlamentarnim izborima prije četiri godine slavio HDZ, a najviše preferencijalnih glasova odnio je Kuščević, njih 109. U Milni također ne bi trebalo biti posebnih iznenađenja. Slavila je očekivano lista SDP-a, a tadašnji Boris Lalovac, nositelj liste, pokupio je 88 glasova, manje od Kuščevića. Markovićku je zaokružilo tek 8 birača. U Selcima je s vrlo tijesnim izbornim rezultatom slavila lista HDZ-HDS s 347 glasova, 8 glasova više od liste koju je predvodio SDP. I tamo će lokalni izbori sljedeće godine biti puno zanimljiviji, a moguće je da će se ponoviti scenarij iz 2017. godine, kada je kandidat s liste HDZ-HSS-SR pokušao skinuti s trona sadašnjega načelnika. Tek pokušao, jer je kandidat grupe birača s 52,85 posto riješio sve dileme u prvom krugu.

U gradu Supetru već je jasno da je predizborna kampanja startala, barem ona neslužbena. I redovito živi odnos na relaciji SDP-HDZ, odnosno “pozicija-opozicija” ovih dana poprima obilježja prave predizborne utrke. Tko s kim, za sada nije poznato. Neslužbeno se govori da će prva osoba grada Supetra Ivana Marković, važna osoba SDP-u, biti na njihovoj listi za hrvatski parlament, kao što je to bila i 2016. godine. To istina nitko nije potvrdio, ali niti demantirao. Mediji špekuliraju da će biti među prvih pet osoba u X. izbornoj jedinici koju bi trebao voditi visokorangirani SDP-ovac bračkih korijena Arsen Bauk. On bi se trebao suprotstaviti voditelju HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici dr. Viliju Berošu, prvom čovjeku zaduženom za zdravlje hrvatskih građana, koji će – nema sumnje – osvojiti naklonost i simpatije brojnih birača (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...