Zašto HDZ u Selcima očajnički pokušava okriviti vijećnika Trutanića za krizu općinske vlasti? Čini se da je ovakav mlaki i neuvjerljivi HDZ, nevjerodostojan, postao problem sam sebi. Kako će to vrednovati birači znat će se tek na sljedećim lokalnim izborima

Nije ni prvi ni zadnji put da jedna stranka za izborni neuspjeh, za tobožnje laži i izvrtanja činjenica, proziva drugu političku opciju. Međustranački sukobi nisu nepoznanica ni u lokalnim okvirima.

Ali, kada stranka koja želi biti lider, stranka koja se želi nametnuti i redovito sudjeluje u izbornim ciklusima, krene u otvoreni dvoboj s nezavisnim političkim opcijama, razborito je pitati se koji su motivi takvoga verbalnoga sukoba. Jednomu od njih javnost je svjedočila proteklih dana na relaciji HDZ – Nezavisna lista Jure Trutanića. Pljušte teške riječi i prozivanja.

HDZ proziva Trutanića za krizu lokalne vlasti
Aktualna kriza lokalne vlasti, pokušaj izazivanja ostavke posrnuloga, teško “ranjenoga” načelnika Ivana Marijančevića, pa političkoga obrata u selačkomu parlamentu, krenule su međusobne optužbe između HDZ-a i vijećnika s Trutanićeve Nezavisne liste. Posebno je na udaru HDZ-a nositelj Nezavisne liste koja je – istinu treba reći – s tri predstavnika u Općinskomu vijeću izborni pobjednik u Selcima, dok je HDZ koji udara s dva predstavnika izborni gubitnik. HDZ je u priopćenju za javnost u nekoliko navrata prozivao Trutanića, a u posljednjemu pismuljku na Facebooku s najavom novoga poručio da se raspala koalicija Nezavisne liste Ivana Marijančevića i Jure Trutanića, dodavši kako u tri mjeseca postojanja “nisu doprinijeli rješavanju bitnih i hitnih problema u Općini Selca”. Štoviše, Trutanića je lokalni HDZ otvoreno otkrivio za krizu lokalne vlasti, destabilizaciju Općine te ugrožavanje projekta vatrogasnoga doma ukoliko dođe do prijevremenih izbora.

Gotovo preko noći iz oporbe prešao u vlast
No, selački HDZ kao izborni gubitnik, i u parlamentu i u izvršnoj vlasti, preko noći je prešao iz oporbe u vlast, neshvatljivo stavši u obranu općinskoga načelnika. Iako je selački HDZ nedvosmisleno poručio nakon izbora kako će biti u oporbi, svjestan da je izgubio bitku za formiranje vlasti, potezom koji bi se mogao ocijeniti kao politički salto mortale, HDZ je pružio ruku Nezavisnim vijećnicima aktualnoga načelnika te dvjema nezavisnim listama, onoj Tonča Zlatara i Pavle Ordića. Isti taj HDZ odbio je potpisati poziv za ostavkom koji je uručen načelniku Marijančeviću na sjednici Općinskoga vijeća. HDZ je propustio idealnu priliku potvrditi da je oporba, biti pravi korektiv vlasti, stranka kojoj se vjeruje. Ovako, treba primijetiti da je selački HDZ potvrdio da mu se ne može vjerovati, da je sve osim vjerodostojan. Samo ljudi jaka želuca mogli su prije tri mjeseca čitati salve objeda na službenom stranačkom Facebooku na račun lokalnoga načelnika, od njegove nesposobnosti u upravljanju Općinom do teške financijske situacije u proračunu, naglasivši da se Općina koja je dužna i Bogu i vragu, nalazi pred stečajem. Dobro ste pročitali. HDZ je tada upozoravao da se Općina Selca nalazi pred stečajem. HDZ je dakle radio ono isto što danas rade nezavisni vijećnici, i to još prije izbora. Opravdano je zato pitati se što se dogodilo da je taj isti HDZ, koji je “častio” Marijančevića u vrijeme kada je pripremao Petra Bezmalinovića za izvršnu vlast, odlučio “spašavati” načelnika od neminovne ostavke. Trakavica piskaranja o načelniku nastala je upravo u “tvornici” HDZ-a. Nastala je valjda da se oslabi aktualnu vlast, a dovede novu. Činjenica je neosporna da je HDZ, otvoreno prozivajući načelnika, stao na njegovu stranu bez želje da ozbiljno promišlja o njegovoj odgovornosti nakon što su za odgovornost načelnika izravno prozvali nezavisni vijećnici, posve legitimno, predočivši javnosti kakve-takve dokaze.

HDZ za upitnu realizaciju projekta optužio Trutanića
HDZ je dužan, ako ne javnosti, pojasniti barem svojim biračima i simpatizerima, dužan je argumentirati kako je mogao pružiti slamku spasa načelniku kojega je prethodno smatrao odgovornim za neuspješno poslovanje Općine, a posebno za loše stanje financija, nerazumno trošenje financija, u konačnici, i za upitnu realizaciju projekta vatrogasnoga doma, za što je na kraju olako i bez ikakvoga srama optužio Trutanića koji – valja reći – nije na vlasti i ne odlučuje o financijskoj politici lokalne zajednice. Svakomu tko traga za istinom nije teško zaključiti da HDZ-u u Selcima stvarni problem nije i ne može biti vijećnik Jure Trutanić. HDZ, jednostavno mlak i slabašan, sklon vrludanjima, neuvjerljiv i nedosljedan, postao je izgleda problem sam sebi, a mogao bi postati problem i članovima. Dok to stranka u Selcima ne shvati – nema lijeka.

HDZ će čekati moguću kaznenu odgovornost načelnika
HDZ se u otvorenoj raspravi o odgovornosti načelnika, ako već ne kaznenoj o kojoj će se baviti nadležne institucije, onda barem moralnoj i političkoj, nakon iznesenih argumenata nezavisnih vijećnika, odlučio radije pozivati na pravosuđe, na pravomoćne presude, na sudski pravorijek o mogućoj kaznenoj odgovornosti načelnika, kada bi HDZ trebao zauzeti svoj stav. O iznesenim faktima, činjenicama, analizama – niti riječi. HDZ je odlučio pilatovski oprati ruke. Neka sude oni koji trebaju, a mi ćemo pod ruku s ostalima do vlasti. HDZ-u je to jednostavno lakše. Sjećate li se uostalom posrnulih ministara iz reda iste stranke? Niste sigurno zaboravili što je njihov čelnik tada govorio i kako se pozivao na pravosudne institucije. I nakon što su protiv njih bile podignute optužnice, a USKOK u priopćenju za javnost iznio ozbiljno za što ih se tereti, predsjednik stranke otvoreno je govorio: “Nisu oni ništa krivi”. Branio je neobranjivo, da bi se pod utjecajem medija i svjestan da mu stranka slabi i gubi reputaciju nedugo zatim riješio nepoželjnih ministara. Tom istom predsjedniku nije smetalo ni da sporni HDZ-ovci idu u izborni ring, pa i na lokalnoj razini.

HDZ-u važnija procedura sazivanja sjednice
HDZ-u u Selcima nije palo na pamet sročiti nekoliko kvalitetnih rečenica načelniku u obranu. Objasniti kako su to od ljutih protivnika i rivala, obećavajući biračima procvat općine, postali omiljeni i privrženi izvršnoj vlasti. HDZ-u nije palo na pamet analizirati radne materijale koje su ovaj put za rad u vijeću dobili na vrijeme, upravo kako bi se pripremili za argumentiranu raspravu. A HDZ je ponudio sve osim argumentirane rasprave. HDZ-ov vijećnik – svjedoči tonski zapis – ispalio je kao iz topa: “Vas samo zanima kako se riješiti načelnika”. No javnost je ostala uskraćena doznati što to zanima njegov HDZ. Stranka se k tome, kako se da iščitati iz priopćenja, ponaša poput babe tračare, već nagađajući mogućega kandidata za lokalne izbore kojega tobože gura Trutanić u slučaju da Marijančević ili odstupi ili mu na referendumu koji će inicirati bude iskazano nepovjerenje. Od HDZ-a zbilja nisko i neozbiljno i za reputaciju i za budućnost.

HDZ-ovac iz vijeća završio u općinskoj upravi
Nezavisnoj listi, novoj na političkoj sceni u Selcima, zamjera se što nije imala svoga kandidata za načelnika. Još više, to se naziva licemjerjem (otvoreno je tim riječima Trutaniću zborio novi predsjednik Općinskoga vijeća Marčelo Štambuk), iako su nezavisni kod najave izlaska na lokalne izbore posve jasno dali do znanja da će se natjecati za predstavnički dom i niti u jednom trenutku nisu odaslali poruku s imenom njihova kandidata za izvršnu vlast. No, zato očito nije licemjerno sjediti u vijeću nekoliko mandata, nametati se kao bitan politički faktor, a ne predati svoju kandidaturu za načelnika. Zato je svojega kandidata na lokalnim izborima neuspješno gurao upravo HDZ, ali se nisu proslavili niti s njime osvojili vlast u posljednje dvije izborne trke. I ne samo to, kad već nije načelnik iz dva pokušaja, izborio se barem za svoju poziciju kao pročelnik općinske uprave, stavivši u mirovanje vijećnički mandat, pa će kao onaj koji je ranije otvoreno prozivao načelnika s njime sada morati usko surađivati i raditi na istim projektima od lokalnoga interesa.

Za selački HDZ hitne sjednice sazivaju se kod elementarne nepogode i rata
Selački HDZ već je dva puta gotovo zaštitnički stao u obranu aktualnoga načelnika. Prvi put učinio je to kada je izjavio da će rušiti načelnika, ali ne po prijedlogu nezavisne liste i njihovih želja, nego kad oni budu mislili da to treba učiniti. Samo što pritom nisu pojasnili kako bi to oni izveli i s kime kada su na početku rekli da će biti oporba, a u tom trenutku nisu bili dio većine u parlamentu da bi eventualno ishodili pokušaj opoziva načelnika zakonskim metodama. Drugi put su ga posredno “pomilovali” kada su se pozivali na proceduru sazivanja sjednice općinskoga vijeća, pravdavši se nedostatkom vremena za pripremu i sudjelovanje u raspravi. Hitna sjednica saziva se u slučaju elementarne nepogode ili ne daj Bože rata, plastično su iz HDZ-a pokušali opravdati svoje inzistiranje na poslovničkim odredbama. HDZ-u je izgleda važnija procedura oko sazivanja predstavničkoga doma od ozbiljnih ukazivanja vijećnika i prozivanja načelnika za možebitne nezakonitosti u financijskom poslovanju, za što je – nema dvojbe – načelnik izravno odgovoran jer predstavlja izvršnu vlast.

Gdje su u oporbi pozivaju se na procedure, a gdje su na vlasti proceduru krše
Zanimljiv je i paradoks: U lokalnim zajednicama u kojima HDZ nije na vlasti, a na otoku se gasi u gotovo svim sredinama, uvijek je sklon pozivati se na poslovničke odredbe, na proceduru, na kršenje statuta i ne znam čega sve ne. U nekim je predstavničkim tijelima HDZ tražio za pomoć i Ministarstvo uprave kako bi se izborio za vijećnička prava, posebno kada je u pitanju sazivanje sjednica na prijedlog trećine predstavnika vijeća. U sredinama u kojima je HDZ pak na vlasti, nema problema s time da se povremeno iste poslovničke odredbe ne poštuju ili krše. O tome ukazuju, a tko drugi, nego nezavisni vijećnici – stranački neopterećeni.

Lokalni izbor bit će pravi filter za lokalni HDZ
Selački HDZ, barem je takav dojam u javnosti, političkim prevrtanjem ozbiljno nagriza vlastito postojanje, ozbiljno narušava povjerenje kod svojih birača. Posebno je zabrinjavajuće kada se to događa u sredini u kojoj su nezavisne liste na proteklim izborima niknule kao gljive poslije kiše kao jasni izraz nezadovoljstva postojećim političkim strukturama. Posljedice HDZ-ova političkoga okretanja iz oporbe u vlast, iz napadača načelnika u branitelja istoga, neće nažalost biti poznate sve do sljedećih lokalnih izbora. Oni bi mogli biti pravi filter selačkoga HDZ-a, možda i presudni. Svoj će pravorijek kako to već ide u demokratskim procesima dati birači. Pravo je pitanje zašto to do sada još nisu učinili.

Jadran Bašić, urednik portala BRAČ danas

Podjelite:

You may also like...