Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Prof. Gita Dragičević iz Narodne knjižnice na odlasku poručila: “Kada četrdeset godina ostvarujete vlastite snove teško se probuditi”

— Volim vas beskrajno i znam da će naša knjižnica i nadalje biti centar kulturnoga života u Supetru, tim riječima oprostila se danas, 30. travnja, Gita Dragičević, ravnateljica Narodne knjižnice u Supetru, kojoj je bio zadnji radni dan u toj supetarskoj ustanovi prije odlaska u mirovinu.

Gita Dragičević: Nije baš jednostavno izići
Prof. Dragičević svoj višegodišnji radni vijek provela je upravo u gradskoj Narodnoj knjižnici koja je obilježila njezin profesionalni put. — Kada četrdeset godina ulazite u isti prostor s ljubavlju, nije baš jednostavno izići. Kada četrdeset godina ostvarujete vlastite snove teško se probuditi, poručila je na odlasku ravnateljica Narodne knjižnice koja će od sutra, 1. svibnja, i službeno u zasluženu mirovinu, a nakon što su je gradski vijećnici na njezin zahtjev razriješili dužnosti ravnateljice te ustanove.

Narodna knjižnica sudjeluje u brojnim programima
Narodna knjižnica u Supetru važna je ustanova prepoznatljiva po brojnim kulturnim programima i događanjima. Gotovo je nemoguće zamisliti program, projekt, manifestaciju u gradu Supetru, a i šire, u kojoj nije sudjelovala Narodna knjižnica s Gitom Dragičević na čelu. Po struci profesorica komparativne književnosti, studija koji je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prof. Dragičević po povratku na Brač radila je u srednjim školama u Supetru i Pučišćima, a u Narodnoj knjižnici od njezina osnivanja 1980. godine.

Prof. Dragičević bila je organizatorica brojnih izložbi, predstavljanja knjiga i koncerata
Aktivno je sudjelovala u kulturnom i društvenom životu Supetra i Brača. Poznata je po organizaciji ljetne manifestacije “Supetarsko lito”, a organizatorica je brojnih izložbi, predstavljanja knjiga i koncerata, stručnih skupova, prigodnih tribina, izlaganja i predavanja. Prigodom 150. obljetnice rođenja Ivana Rendića u okviru knjižnice osnovana je spomen-soba i galerija “Ivan Rendić” koja je postala pravo središte i mjesto susreta, ugostivši čitav niz značajnih hrvatskih umjetnika i organizirala brojne izložbe i ostala kulturna zbivanja.

Dobitnica plakete “Vladimir Nazor” 2011. godine
Godine 2011., na prosvjetno-kulturnoj manifestaciji “Nazorovi dani”, dobitnica je plakete “Vladimir Nazor”, a vrijedno priznanje tada joj je uručio prof. dr. Petar Selem. Od samoga početka manifestacije, koja se održava u rodnomu mjestu pjesnika i književnika Vladimira Nazora, bila je član Organizacijskoga i Nacionalnoga odbora “Nazorovi dani”. — Svojim dosadašnjim radom zaslužna je za svekoliku prezentaciju života i djela Vladimira Nazora, što je bio i osnovni razlog da joj se dodijeli ovo značajno društveno priznanje, pisalo je u obrazloženju odluke o dodjeli toga značajnog priznanja prof. Dragičević. Osim toga, 1999. godine odlikovana je i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Pala zahvala svima koji su joj pomagali
Dug i plodan rad ravnateljice Narodne knjižnice u Supetru zasigurno neće biti zaboravljen. Ostat će u memoriji brojnih Supetrana kojima je Narodna knjižnica bila omiljen prostor rada, čitanja, druženja i razgovora, a galerija “Ivan Rendić” cjelogodišnje kulturno središte. — Hvala vam svima koji ste mi u tome pomogli. Volim vas. Gita, kratko i simpatično poručila je prof. Dragičević na odlasku u zasluženu mirovinu.

Prof. Gita Dragičević svoj višegodišnji radni vijek provela je u Narodnoj knjižnici u Supetru koja je obilježila njezin profesionalni put. — Kada četrdeset godina ulazite u isti prostor s ljubavlju, nije baš jednostavno izići. Kada četrdeset godina ostvarujete vlastite snove teško se probuditi, poručila je dosadašnja ravnateljica Narodne knjižnice koja će od sutra, 1. svibnja, i službeno u zasluženu mirovinu (izvor: Narodna knjižnica Supetar)

Podjelite:

You may also like...