Mali pjesnički festival “Odvalimo se poezijom” već petu godinu za redom u Bolu povezat će otok i poetiku suvremenih autora

Petu godinu za redom, posljednjega vikenda u kolovozu, od petka 27. do nedjelje 29. kolovoza, u Bolu se održava mali pjesnički festival “Odvalimo se poezijom” koji je dio kulturne manifestacije Bolsko lito i organizacijski se održava uz potporu Centra za kulturu Općine Bol. Idejna autorica festivala je Sanja Baković.

Susret koji spaja otok i poetuku suvremenih autora
Festival nastavlja ideju poticanja susreta među autorima i poetikama, spajajući poetike otoka i poetike suvremenih autora, kao i čakavicu i standardni jezik te koristeći otočke lokalitete i prirodu kao gradivne elemente pjesničkoga susreta.

Na Festivalu će kao gost prvi nastupiti umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko
Festival počinje u petak, 27. kolovoza, u 21.00 sat u Teatrinu “Dva ferala” programom “Bročki glos”, u kojemu je gost bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko. Uoči novoga izdanja njegove prve, antologijske knjige poezije “Čovik” za koju se nakon dva desetljeća može reći da je postala klasik čakavske poezije, s autorom ćemo razgovarati o “Čoviku” i značenju poezije u njegovu stvaralaštvu (Jakšić je slikar, kipar, redatelj, scenarist, književnik), a sam autor čitat će pjesme iz knjige (“Uvik ništo fali”, “Čovik”, “Koliki je Broč”, “Broški čovik”, “Broško trilogija”…).

Poljski pjesnik Zagajevski Hrvatsku je posjetio 2019. godine
Iste večeri u 22.00 sata u Teatrinu “Dva ferala” u programu “Sjećanje na Zagajewskog: optimizam i melankolija” organizatori će se prisjetiti velikoga poljskoga i europskoga pjesnika Adama Zagajewskog, iznenada preminuloga ove godine u proljeće. Na našemu jeziku prevedena je njegova knjiga poezije “Nevidljiva ruka” (MeadarMedia, 2013), a uskoro će još dvije njegove pjesničke knjige, “Asimetrija” i “Pravi život” objaviti nakladnička kuća V.B.Z. Zagajewski se spominjao i kao kandidat za Nobelovu nagradu. Hrvatsku je posjetio 2019. godine kada je s njime bio dogovaran posjet festivalu. Nažalost, to se nije dogodilo. Programom će se odati poštovanje velikomu autoru. Program će voditi Tamara Đermanović, profesorica na Fakultetu humanističkih znanosti u Barceloni.

U Dominikanskom samostanu o poeziji pustinjaka
U subotu, 28. kolovoza, u 10.00 sati u vrtu Dominikanskoga samostana predviđen je program “Vita contemplativa” uz čitanje i razgovor o knjizi Thomasa Mertona “Mudrost pustinje” (Planetopija, 2020) u prijevodu Sande Hržić. Knjiga donosi izreke pustinjskih otaca, kršćanskih pustinjaka. Kako je južna obala Brača poznata po eremitažama u kojima su obitavali pustinjaci, svake godine jedan od programa festivala posvetimo poeziji pustinjaka.

Rudan je četverostruka pjesnička laureatkinja
U 18.00 sati na programu je radionica poezije za djecu “Vizualna i blackout poezija” u bolskomu Domu kulture koju će voditi književnica i znanstvenica Nada Topić. U Teatrinu “Dva ferala” od 21.00 sat gostovat će u programu “Parvo liga” pjesnikinja i profesorica Evelina Rudan, četverostruka pjesnička laureatkinja za 2020. i 2021. godinu. Bit će predstavljena njezina nagrađivana knjiga “Smiljko i ja si mahnemo” (Fraktura, 2020), pisana na istarskoj čakavici. Knjiga je jezikom, inventivnošću, humorom, toplinom i nadasve pjesničkim umijećem osvojila čitatelje i književne žirije proteklih godinu dana. Autorica je za knjigu dobila nagradu “Ivan Goran Kovačić”, nagradu HAZU, nagradu “Fran Galović” i nagradu “Tin Ujević”.

Gostovat će i viški književnik Karuza
Iste večeri u 22.00 sata u programu “Sa škoja na škoj” gost je viški književnik Senko Karuza, a u programu će biti predstavljena njegova nova knjiga poezije “Nestajanje” (MeandarMedia, 2020). Karuza je znani i omiljeni otočki autor, do sada se istaknuo kratkom pričom, a knjigom “Nestajanje” otkrio je svoj pjesnički autorski glas.

“Šumski panel: ča si čito pasono godišće”
U nedjelju, 29. kolovoza, festival završava jutarnjim programom “Šumski panel: ča si čito pasono godišće” u Cocktail baru “Bolero” u 10.30 sati, iznad plaže Borak. U 2021. godini kao Godini čitanja kako ju je proglasilo Ministarstvo kulture i Vlada Republike Hrvatske, festival “Odvalimo se poezijom” ovim će se programom osvrnuti na čitateljske navike, izbore u čitanju, utjecaju digitalne tehnologije na čitanje knjiga kao i na odnos pandemije i čitanja.

Festival “Odvalimo se poezijom” od 27. do 29. kolovoza u Bolu

Podjelite:

You may also like...