PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Otišao veliki slovenski kipar Janez Pirnat — Nejašmić. Posljednje desetljeće svoga života proveo je na Braču

U 89. godini života u utorak, 26. siječnja, preminuo je veliki slovenski kipar Janez Pirnat — Nejašmić (1932.-2021.). Svoje posljednje desetljeće života proveo je na Braču, i to u Postirima.

U povodu smrti slovenskoga kipara, koji je svoja djela uz ostalo stvarao te izlagao i na Braču, in memoriam je objavio Centar za kulturu Brač.

Poruku prenosimo u cijelosti.

Samostalno izlagao u Sloveniji, Hrvatskoj i diljem svijeta
Napustio nas je veliki kipar Janez Pirnat – Nejašmić. Rođen je u Ljubljani gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Uz kiparstvo, bavio se crtežom i grafikom. Samostalno je izlagao u Sloveniji, Hrvatskoj i diljem svijeta. Umro je u Postirima gdje je živio i radio sa suprugom, akademskom kiparicom Sandrom.

Bio je strasni stvaratelj
San i Jan — kako se nazivao ovaj umjetnički par, doista su srodne duše, uronjene u umjetnost. Dragoga Jana sjetit ćemo se kao šarmantnoga i iznimno obrazovanoga čovjeka, strasnoga stvaratelja koji je svoju inspiraciju nalazio u znanosti, filozofiji, ženskomu tijelu, ali najviše u kamenu.

Svoje velike ljubavi – prema Sandri i prema kamenu pronašao je upravo na našemu otoku, objavio je Centar za kulturu Brač.

Autor je niza javnih skulptura
Slovenski kipar Janez Pirnat – Nejašmić rođen je 25. rujna 1932. u Ljubljani. Diplomirao je 1959. godine kiparstvo na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Ljubljani. Pohađao je simpozij skulpture Forma Viva u Portorožu 1965. godine. Sudjelovao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Sloveniji i svijetu. Uz kiparstvo, ponajprije oblikovanjem u kamenu, bavi se crtežom i grafikom. Samostalno je izlagao u Zürichu, Beču, Beogradu, Brislu, Ljubljani, Parizu, Postirima, Sarajevu, Splitu, Subotici, Udinama, Veroni, Vincenzi, Zagrebu. Autor je niza javnih skulptura.

Slovenski kipar Janez Pirnat – Nejašmić (1932.-2021.) preminuo je u utorak, 26. siječnja, u Postirima gdje je proveo posljednje desetljeće svoga života

Podjelite:

You may also like...