Predstavljena knjiga “Sveta Stolica i Hrvatska” mons. Nikole Eterovića

Knjiga “Sveta Stolica i Hrvatska” Pučišćanina mons. Nikole Eterovića, papinskoga nuncija u Berlinu predstavljena je u subotu, 10. kolovoza, u sklopu proslave 20. obljetnice biskupske službe mons. Eterovića, u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima. Predstavljanje te vrijedne knjige organizirala je izdavačka kuća “Kršćanska sadašnjost” zajedno s tamošnjom župom sv. Jeronima na uočnicu središnje proslave obljetnice nadbiskupa Eterovića koju će nadbiskup imati 11. kolovoza, također u rodnoj župi. Predgovor novoj Eterovićevoj knjizi napisao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Knjiga doprinosi boljem poznavanju Crkve
Pozdravljajući okupljene vjernike koji su u potpunosti ispunili župnu crkvu, zatim predstavljače knjige i nadbiskupa Eterovića, hvarski biskup mons. Petar Palić izrazio je radost zbog predstavlja te knjige u rodnoj župi mons. Eterovića. — Objavljena knjiga bit će važan dobrinos boljem poznavanju Crkve kao i odnosa između Crkve i države, rekao je mons. Palić, zahvalivši u pozdravnoj riječi nadbiskupu što je uz brojne obveze kao apostolski nuncij u Njemačkoj pružio knjigu koja će, kako je rekao, “biti bogatstvo za sve nas”.

predstavljanje knjige "Sveta Stolica i Hrvatska" upriličeno je u subotu, 10. kolovoza, u crkvi Sv. jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

predstavljanje knjige “Sveta Stolica i Hrvatska” upriličeno je u subotu, 10. kolovoza, u crkvi Sv. jeronima u Pučišćima (foto: J. Bašić)

O knjizi su govorili: dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, dr. Nikola Bižaca, umirovljeni profesor s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu i dr. Josip Vrandečić, profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a program je moderirao pučiški župnik don Pavao Gospodnetić.

O globalnim izazovima i perspektivama opće Crkve
— Iz nadbiskupovih sinodijalnih knjiga mogu se crpiti spoznaje o globalnim izazovima i perspektivama opće Crkve, a iz njegove povijesne Ukrajine o prošlosti te velike i nama bliske zemlje. Njegova knjiga “Teologija i diplomacija” obogatila nas je saznanjima iz različitih disciplina, podsjetio je dr. Vrandečić. Napomenuo je kako nova knjiga nadbiskupa Eterovića brojem stranica nije ospežna poput navedenih knjiga, ali je, kako je rekao, “sadržajem i značenjem najopsežnija, a smislom i porukama najpotrebnija”.
— Ona je u prvom redu informativna te nudi odgovore na goruća pitanja koja nas tište i muče, ustvrdio je predstavljač, dodavši kako se u knjizi mogu pronaći vrijedne informacije o ustroju Crkve, naravi papinstva, djelovanju Svete Stolice, povijesti i ulozi Rimske kurije, biskupskih sinoda i kardinalskog zbora te o položaju i nastojanjima Crkve u međunarodnim odnosima, s naglaskom na ugovore između Svete Stolice i Hrvatske.

foto: J. Bašić

nadbiskup Nikola Eterović odlučio je predstaviti knjigu u rodnim Pučišćima u sklopu proslave 20. obljetnice biskupske službe (foto: J. Bašić)

Sve do perspektive budućnosti koja nam nije poznata
— Kroz svih pet poglavlja knjige proteže se uspravnica o povijesnim korijena kršćanstva do perspektive budućnosti koja nam nije poznata i od koje pomalo strepimo. Autor na nju gleda s pouzdanjem u Boga. U središtu knjige je i autorov prikaz i svjedočanstvo ponfitikata trojice papa, Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franje, koji su bili prijelomni za priznanje i stasanje mlade hrvatske države, rekao je dr. Vrandečić.
— U tom pregledu crkvenih institucija i njene suvremene uloge sublimirano je cjelokupno povijesno iskustvo Crkve. I kad enciklopedijski precizno piše o institucijama i ustroju Svete Stolice i Svetom Ocu na poseban se način sjećamo prelomnih trenutaka u hrvatskoj povijesti, poput pisama Ivana VIII. Gragom sinu Branimiru, Zvonirovoj zavjernici, pape Ggura VII. i brojnih drugih nastojanja Svete Stolice da nas kao pojedince i narod zaštite od izazova pred kojima je stavljen jedan kršćanski puk bez vlastite države, podsjetio je predstavljač.

Crkveno poslanje za uspostavom mira i blagostanja
Naglasio je kako je u knjizi predstavljena uloga i poslanje Crkve u velikim iskušenjima i izazovima te njezina nastojanja za uspostavom mira i blagostanja. — U središte Crkvenih napora je nova evangelizacija, odnosno otkrivanje kršćanskih korijena i život u skladu s njima, u cilju cjelovita promaknuća čovjeka. U srži poslanja Crkve i nadalje ostaje naviještaj nepresušnoga misterija Isusa Krista, otajstvo kojega neumorno donosi današnjem čovjeku koji očekuje riječ spasenja. To je, kako ističe, spasonosni put za boljitak čovjeka i ljudske zajednice te njegovu potpunu sreću, rekao je dr. Vrandečić.

O vatikanskoj diplomaciji
Dr. Bižaca ustvrdio je da autor knjige izražava teorijske i interpretacijske poglede na smisao, ciljeve, metode i povijest funkcioranja vatikanske diplomacije. — U knjizi pruža svjedočanstvo jednom važnom dijelu diplomatske prakse u službi Svete Stolice. Sam naslov knjige sužava stvarne domete knjige. Autor kroz tekstove pruža svojevrsni pouzdani uvod u temeljne teološke, etičke, politološke i povijesne odrednice vatikanske diplomacije. Imajući u vidu činjenicu da se prikaz svih tema i kategorija temelji na spoznajama i iskustvima sakupljenima u osobnoj autorovoj diplomatskoj praksi kroz čitav niz desetljeća, ovaj uvod je jedna skladna sinteza različitih književnih rodova, kao što su crkveni leksikon, biografska memorija, kronika i teološko i etičko skiciranje izvora diplomatske djelatnosti Svete Stolice, rekao je dr. Bižaca, istaknuvši autorovo nastojanje da u svim prikazima izričito upozori čitatelje na teološko-etičko utemeljenje i ciljeve vatikanske diplomacije.

foto: J. Bašić

brojni vjernici nazočili su predstavljanju knjige svojega sumještanina nadbiskupa Nikole Eterovića, a među njima i hvarski biskup mons. Petar Palić (foto: J. Bašić)

O međunarodnim ugovorima između Svete Stolice i Hrvatske
Dr. Tanjić takođeer je govorio o knjizi, s naglaskom na važnost međunarodnih ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, u čijoj je izradi sudjelovao i nadbiskup Eterović.
— Molimo Gospodina da nam da snage da i dalje radimo i djelujemo. Više sam diplomat, nisam pisac, ali eto nastalo je i djelo koje smatram svojom moralnom obvezom. Kao sudionik važnih događanja smatrao sam svojom dužnošću zabilježiti te događaje za svoje suvremenike, ali i buduće naraštaje. Posebno ulogu Svete Stolice i njezinu angažiranost oko priznanja Republike Hrvatske, naglasio je nadbiskup Eterović u završnoj riječi, napomenuvši kako je već 40 godina u diplomatskoj službi Svete Stolice. U glazbenom programu nastupili su Franka i Toni Mihaić, učenici 8. razreda tamošnje osnovne škole, dok je na saksofonu prigodnu glazbenu točku izveo Luka Norac. Slavlje je osim toga uveličao i župni zbor Sv. Jere pod ravnanjem s. Danijele Mihić.

foto: J. Bašić

brojni su posjetitelji poslije predstavljanja tražili nadbiskupovu posvetu u knjizi koja se mogla nabaviti po promotivnoj cijeni (foto: J. Bašić)

Mons. Nikola Eterović za biskupa je zaređen 10. srpnja 1999. u katedrali Sv. Stjepana I., u Hvaru, po rukama tadašnjega državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana. Apostolskim nuncijem u Njemačkoj imenovan je 2013. godine, a prije toga, od 2004. do 2013. godine obnašao je službu tajnika Biskupske sinode u Rimu.

Podjelite:

You may also like...