Preminuo Ivo Ostoja, član Nacionalnoga odbora “Nazorovi dani”

Član Nacionalnoga odbora “Nazorovi dani” u Zagrebu, dugogodišnji novinar i urednik Hrvatskoga radija Ivo Ostoja (1938.-2019.) pokopan je danas, 5. srpnja, na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ivo Ostoja preminuo je u nedjelju, 30. lipnja, u Zagrebu. Autor je knjige o Nazoru “Ja sam otok”, objavljene o 130. obljetnici Nazorova rođenja.

Godine 2008. dobitnik je plakete “Vladimir Nazor”, prestižne nagrade, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima na završnomu svečanom programu prosvjetno–kulturne manifestacije “Nazorovi dani “u rodnom mjestu toga hrvatskoga pjesnika.

Ivo Ostoja diplomirao je na Filozofskom fakultetu. Od 1964. na Drugom programu Radio Zagreba bio je suradnik, urednik kulture te glavni i odgovorni urednik programa. Glavni urednik Ekonomsko-propagandnoga programa na Radio Zagrebu bio je od 1976. do 1989. godine, nakon čega postaje urednik redakcije kulture na Drugom programu, sve do 2000. godine.

Autor je više od stotinu radijskih portreta hrvatskih i svjetskih umjetnika u emisijama Sastanak u studiju 8 te Susret i poznanstva. Na Radio Zagrebu bio je pokretač Radio Jadrana i emisija Vikend u 8, Subotom uvečer, Koncerti iz luke, Porodični semafor i Muzika je adut. Dobitnik je nagrade Ondas 1969. godine za emisiju Ponoćna radio aukcija. Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo mu je nagradu Zlatno pero 1970. godine.

na ovogodišnjoj prosvjetno-kulturnoj manifestaciji “Nazorovi dani” izvedena je jedna od najljepših Nazorovih bajki “Bijeli jelen” (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...