Prof. art. Elizabeta Zalović u najavi Druge orguljaške škole na Braču poručila: Brač ima vrijedne povijesne instrumente koji su nacionalno blago i svjedoče o visokoj kulturi

Druga orguljaška škola na Braču održat će se od 19. do 23. travnja na nekoliko lokacija otoka, i to u Bolu, Milni i Postirima, najavljeno je iz Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je organizator.

Škola je namijenjena studentima orgulja i crkvene glazbe
Druga orguljaška škola održat će se u suorganizaciji s Hvarskom biskupijom i župama otoka Brača. — Škola je namijenjena studentima orgulja i crkvene glazbe, kao i učenicima srednjih glazbenih škola Brača, Visa, Hvara i Splita koji imaju iskustvo sviranja orgulja ili su zainteresirani za taj instrument. Otok Brač kao mjesto održavanja izabran je iz razloga velike koncentracije izuzetno vrijednih povijesnih instrumenata koji predstavljaju nacionalno blago i svjedoče o visokomu kulturnom nivou glazbenoga i duhovnoga života ovoga dijela Dalmacije, rekla je najavljujući događaj izv. prof. art. Elizabeta Zalović.

Prof. Penzar nastupit će na orguljama u Milni
Osim zanimljivoga predavanja o temi “Liturgijska glazba u službi obraćenja i kulture” don Ivice Huljeva, bračkoga dekana, koje će se održati u utorak, 19. travnja, Škola će ponuditi polaznicima i master-class prof. Marija Penzara, jednoga od najboljih orguljaša i profesora orgulja u Hrvatskoj, kao i njegov koncert namijenjen širokoj publici u sklopu obilježavanja 200. obljetnice postojanja orgulja u župnoj crkvi Gospe od Blagovijesti u Milni. Njegov koncert održat će se u četvrtak, 21. travnja, u 21.00 sat u milnarskoj župnoj crkvi.

Nastava s polaznicima Orguljaške škole u Postirima
Manifestacija će završiti u Postirima misom i koncertom polaznika Škole na orguljama župne crkve Sv. Ivana Krstitelja. Od 10.00 do 13.00 i od 15.00 do 18.00 sati nastavu će održati izv. prof. art. Zalović, izv. prof. art. Mirta Kudrna i doc. art. Milan Hibšer s polaznicima Orguljaške škole u Postirima te ih pripremiti za koncert. Poslije mise u 19.00 sati posjetitelji će moći uživati u koncertu na orguljama postirske župne crkve.

izvor: vecernji.hr

Podjelite:

You may also like...