Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U Supetru predstavljeni napjevi Velikoga tjedna s otoka Hvara

Na 5. korizmenu nedjelju, 7. travnja, zbor Sv. Cecilije iz Jelse na Hvaru nastupio je u crkvi Navještenja Marijina u Supetru, predstavivši napjeve Velikoga tjedna. Izvelio su oratorij s bogatim sadržajem različitih napjeva pod nazivom “Za križem”. Oratorij je sastavljen od napjeva dijelova muke Gospodnje, zatim Gospina plača i korizmenih napjeva. Dio oratorija odnosi se i na pjesme iz cjelonoćne procesije “Za križem” na otoku Hvaru, a posebno pjesma “Nut mislimo svi mi danas, ki na križu umri za nas”, poznatija u dijalektu i pod nazivom “Štrofa”. Muški dio jelšanskoga zbora otvorio je oratorij izvedbom “Plača Jeremije proroka”. Zborom je ravnao maestro Slavko Reljić.

Na početku programa u supetarskoj župnoj crkvi okupljene je pozdravio jelšanski župnik don Stanko Jerčić. Napomenuo je kako su melodije iz oratorija “Za križem” prvenstveno iz Jelse, ali i ostalih hvarskih mjesta. Posebno je izdvojio melodiju Gospina plača koja se pjeva u noćnoj procesiji na Hvaru.

Zbor Sv. Cecilije glazbenu baštinu otoka Hvara predstavlja ne samo u različitim krajevima Hrvatske, nego i izvan domovine. Tako su 16. ožujka oratorij izveli i u Međugorju, u dvorani Ivana Pavla II., a na našem otoku prethodno su već nastupali i u Bolu, 8. travnja 2017. godine. Maestro i voditelj zbora komponirao je i utkao u glazbenu cjelinu melodije iz nekoliko hvarskih naselja, a u pripremi te glazbene izvedbe koristio je arhivski materijal maestra Ljube Stipišića. Čuvar dalmatinskih napjeva Stipišić melodije je snimao po otoku 1985. godine.

Zbor Sv. Cecilije iz Jelse na Hvaru

Zbor Sv. Cecilije iz Jelse na Hvaru u crkvi Navještenja Marijina u Supetru

Muški dio jelšanskoga zbora izveo je Plač Jeremije proroka

Muški dio jelšanskoga zbora izveo je Plač Jeremije proroka

Zborom Sv. Cecilije iz Jelse ravna Slavko Reljić

Zborom je ravnao maestro Slavko Reljić

Jelšanski zbor nastupa po Hrvatskoj i izvan domovine

Podjelite:

You may also like...