Danas će biti poznat splitsko-dalmatinski župan

Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj održava se danas, 30. svibnja, nakon čega će biti poznato tko će sljedeće četiri godine biti gradonačelnici četiri najveća grada: Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Drugi krug izbora održava se u 432 grada i općine, a u Hrvatskoj je otvoreno 5.496 biračkih mjesta.

Boban ili Ostojić
Osim toga, birači će danas izabrati i 14 župana, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Za župana Splitsko-dalmatinske županije natječu se Blaženko Boban (HDZ) i Ranko Ostojić (SDP). Niti jedan od njih u prvomu krugu izbora nije uspio odnijeti pobjedu, odnosno ostvariti 50 posto plus 1 glas.

Iste epidemiološke mjere kao i u prvomu krugu izbora
Unatoč tomu što je epidemiološka situacija znatno povoljnija u odnosu na onu kada je održan prvi krug izbora, 16. svibnja, i danas su na snazi iste epidemiološke mjere kojih se trebaju pridržavati birački odbori i birači na biralištima. Prema preporukama koje se objavljene još uoči prvoga kruga lokalnih izbora, birači obvezno moraju nositi zaštitnu masku, pridržavati se razmaka, a preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija te što kraće zadržavanje na biračkomu mjestu.

Glasat će se omogućiti i zaraženima te osobama u izolaciji
Glasanje će biti omogućeno i biračima kojima je određena mjera izolacije i koji su zaraženi koronavirusom. No, oni naravno neće smijeti na biračko mjesto, ali će zato do njih doći članovi biračkoga odbora, a glasanje će se obaviti ispred ulaza u stan ili kuću uz pomoć osobe od povjerenja.

DIP će prve podatke o izlasku objaviti u podne
Državno izborno povjerenstvo objavit će u 12.00 sati prve podatke o izlasku birača do 11.30 sati, a u 17.00 sati i nove podatke o odazivu birača na birališta do 16.30 sati. Izlazne ankete bit će objavljene u 19.00 sati kada se zatvore birališta, a tada završava i izborna šutnja. Prvi nepotpuni neslužbeni rezultati izbora znat će se oko 21.00 sati.

U drugomu krugu lokalnih izbora koji se održavaju danas, 30. svibnja, birači će odlučiti tko će biti splitsko-dalmatinski župan: Blaženko Boban (HDZ) ili Ranko Ostojić (SDP) (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...