Građanska incijativa “Mista za sve” ide na lokalne izbore s porukom: Građani i njihov interes trebali bi biti na prvomu mjestu

Građanska inicijativa “Mista za sve” objavila je proteklih dana kako se odlučila na sudjelovanje na nadolazećim lokalnim izborima, a svoje će članove predstaviti javnosti kada to odluče.

Prema onomu što su objavili na Facebooku, građanska inicijativa nastala je “iz osjećaja povezanosti, pripadnosti i brige za mjesto u kojemu živi”. Iz inicijative “Misto za sve” naglašavaju kako se većina članova do sada nije bavila političkim djelovanjem, ali su se, ističu, odlučili za angažman na lokalnim izborima kako bi se “aktivno uključili u daljnji razvoj grada, odnosno razvoj sva četiri naselja u sastavu jedinice lokalne samouprave – Grada Supetra”.

Nedostaju pojašnjenja o poskupljenju troškova života
— Osnovni razlog za uključenje je aktivna participacija budući da smo do sada svjedočili nedostatku proaktivnom radu Gradskoga vijeća u smislu iznalaženja rješenja u problemima s kojima se u procesu upravljanja susreće te dvosmjernomu protoku informacija od Gradske uprave prema građanima i obratno. Dosadašnjim pristupom građani su zakinuti za transparentnost u donošenju odluka, primjerice pojašnjenjima koja se odnose na određenja poskupljenja troškova života na području našega grada, objavili su iz Građanske inicijative.

U procesu donošenja odluka treba zastupati poziciju stručnosti i znanja
Naglašavaju kako su se odlučili za sudjelovanje na lokalnim izborima, i to za predstavničko tijelo Grada Supetra (Gradsko vijeće Grada Supetra, op. a.). — Zastupamo stav kako je primarna dužnost gradskih vijećnika da predstavljaju interes svih građana na području uprave Grada Supetra. Zastupamo stav kako bi se transparentnim prijenosom informacija povećao postotak, izravno i neizravno, uključenih u proces donošenja odluka zastupajući poziciju stručnosti i znanja te razumijevanja pravnoga okvira i vremena u kojemu se odluke donose umjesto zastupanja političkih interesa. Namjera nam je u svomu djelovanju u proces donošenja odluka uključiti ljude koji najbolje poznaju i razumiju područje o kojemu se pojedina odluka donosi.

Politika mora biti u funkciji prosperiteta, a ne stranačkih opredjeljenja
— Zastupamo da se podržavaju vrijedni prijedlozi prema kriteriju prioriteta koji se odnose na razvoj zajednice i nastavno na isti te zastupamo stav kako je politička pozicija pojedinaca nevažna u odnosu na utjecaj nekoga razvojnoga cilja i u tomu smislu zagovaramo stav kako politika mora biti u funkciji prosperiteta, a ne stranačkih i sličnih opredjeljenja. Zastupamo stav kako potrošnja gradskoga novca mora biti potpuno transparentna, što znači da svaki građanin ima pravo na punu i potpunu informaciju o svakoj, pa i najmanjoj, stavki gdje je jedinica lokalne samouprave potrošila sredstva, uz jasno predočavanje budućih ulaganja na postulatima razvoja i održivosti.

Ne želimo zadirati u prava i slobode pojedinca
Pretpostavljamo kako je uslijed navike da su kreatori javnoga života izričito opredijeljeni u nekomu smislu, vjerojatno se pojavilo pitanje koje se tiče samoga ideološkoga profila inicijative “Mista za sve” te u tom smislu htjeli bismo odmah naglasiti kako svaka osoba ima pravo na svoje mišljenje i političko opredjeljenje te ne želimo zadirati u prava i slobode pojedinca koja su nam svima zagarantirana Ustavom RH, a sve utemeljeno u ideji demokratskoga društva koje hoćemo razvijati.

Želimo razvijati civilizirani dijalog
Ne mislimo da je dužnost gradskih vijećnika i gradskih dužnosnika da se uopće bave ideološkim pitanjima te je u mnogočemu korisnije korištenje snage politike i političko lobiranje u korist razvoja zajednice u kojoj svi mi živimo. Cilj nam je razvijanje civiliziranoga dijaloga u svrhu ostvarivanja konkretnih rezultata na zadovoljstvo svih dionika života jedne zajednice. Uz glavnu ulogu Gradskoga vijeća, a to je stvaranje mehanizma glasovanja koji je kontrolni čimbenik kod donošenja odluka s kojima pred njih izlazi gradonačelnik, zastupamo stav kako su vijećnici tu zbog građana, koji ih biraju kako bi interesi istih bili zastupani na najbolji mogući način. Građani i njihov interes trebali bi biti na prvom mjestu. Također, protok informacija mora biti slobodan kako bi što se više građana adekvatno informirano o radu gradske uprave i gradonačelnika, objavila je na Facebooku inicijativa “Mista za sve”.

Pokušali smo doznati i tko stoji iza građanske inicijative, koja će se sve imena naći na listi za izbore za predstavničko tijelo, odnosno Gradsko vijeće grada Supetra te što očekuju na nadolazećim lokalnim izborima. Upit smo građanskoj inicijativi poslali još 26. ožujka, ali do danas nismo dobili odgovor. Kad ga dobijemo, rado ćemo objaviti.

U sadašnjemu sazivu Gradskoga vijeća grada Supetra većinu članova čine vijećnici Kluba SDP-HSU, dok su u oporbi HDZ, stranka HSP 1861 i nezavisni vijećnici (foto: BRAČ danas)

 

Podjelite:

You may also like...