Katarina Marčić u “Bolskom bavulu”: “Mene bi bilo sram da sam načelnica u prethodnom mandatu, a da je jedan jedini realizirani projekt općinska zgrada koja je svrha sama sebi”

Kandidatkinja za načelnicu Općine Bol Katarina Marčić, ujedno nositeljica Nezavisne liste “Bolu bolje”, gostovala je u nedjelju, 2. svibnja, u “Bolskom bavulu”.

Govoreći o političkom angažmanu, pojasnila je da se u politiku uključila prije četiri godine, okupivši tada svoj tim te je sudjelovala kao nezavisna vijećnica u radu Općinskoga vijeća. — Krajem prošle godine već smo razmišljali o tome kako nastupiti na sljedećim lokalnim izborima. Moja ideja bila je okupiti sve nazavisne vijećnike u netom završenomu mandatu te potaknuti zajedničku inicijativu. Za sada smo u tomu i uspjeli, rekla je Marčić.

U politici žene su podzastupljene na rukovodećim pozicijama
Osvrnuvši se na žene u politici, ustvrdila je da je ženama političarkama puno teže. — One imaju znatno težu startnu poziciju i moraju prolaziti puno teži put u stvaranju jedne društvene klime koja će pozitivno vrednovati taj njihov angažman u politici. U politici, pa i u gospodarstvu, podzastupljenost žena na rukovodećim pozicijama je očita, unatoč tomu što je više visokoobrazovanih žena nego muškaraca. Osim mijenjanja rodnih stereotipa, treba osigurati javne servise koji bi bili podrška ženama. Balans između privatne i poslovne sfere uglavnom se nameće ženama. Žene trebaju imati jaču podršku institucija. I sama sam se susrela s takvim razmišljanja. Još prije četiri godine postavljalo se pitanje. Tko stoji iza mene? Tko me gura? Tko preko mene želi ostvariti neke svoje ciljeve? Očito takvima nije dovoljno da žena sama stoji iza svojega imena i prezimena, pojasnila je Marčić, pozvavši žene da se odvaže i krenu uz potporu vlastite obitelji.

Koristili smo sva moguća nejedinstva vladajućih
Govoreći o Nezavisnoj listi “Bolu bolje” koja izlazi na lokalne izbore, Marčić je predstavila članove, dodavši kako su većina s liste visokoobrazovani. — Imamo svakakvih profila ljudi. Svima nam je zajednička želja za promjenom, rekla je. Osvrnuvši se na protekli vijećnički mandat, pojasnila je da je njezina politička opcija prije četiri godine osvojila dva mandata, a u vijeću je osim nje bio i Ivica Šćepanović. — Radili smo koliko je bilo moguće u oporbi. Pokušali smo iskoristiti sva moguća nejedinstva vladajućih. Tako smo smanjili donaciju WTA turiniru s 500.000 na 400.000 kuna, a sredstva usmjerili za nabavu radnih bilježnica za Osnovnu školu. Isto tako, osigurali smo i neka sredstva za potrebe bolske kulture. Povećali smo potporu osnovnoj i srednjoj školi u Bolu. Bilo je frustirajuće, ali ponekad sam zadovoljna odlazila sa sjednice, prisjetila se Marčić.

Marčić: Propustili smo uvesti Covid mjere
Spomenula je i programsku suradnju SDP-a i HDZ-a, tvrdeći kako joj se nekada činilo da te stranke sjede na istoj strani stola, no kod glasanja, dodala je, “nikada nismo bili zajedno”. — Ne bih se usudila davati ocjenu radu Općinskoga vijeća. Na mještanima je da to prosude. Propustili smo umiriti sve gospodarstvenike, korisnike javnih površina i pomorskoga dobra te javnih cesta. Propustili smo uvesti Covid mjere. Veći dio njih odustao je od svoga posla, jer nisu znali što ih očekuje sljedeće ljeto. Nikakva poboljšanja ne možemo očekivati. Svakako će to biti jedna od prvih zadaća novoga saziva vijeća, naglasila je Marčić, napomenuvši kako su u Hvaru krajem ožujka donijeli Covid mjere za gospodarstvenike te korisnike javnoga i pomorskoga dobra i za ovu godinu.

Biti otvoren ne znači biti i transparentan
Voditelj Toni Pešutić tražio je od Marčić da komentira nastupe protukandidata Marinkovića i Selaka u “Bolskomu bavulu”. — Poznat mi je načelnikov modus operandi i njegova vještina izbjegavanja odgovora. Nastup je bio očekivan, a na mještanima je da prosude. Ante Selak je nov na političkoj sceni Bola s brojnim upitnicima iznad glave, rekla je, dodavši kako je obavila i službeni susret sa Selakom. Komentirala je i odnos vladajuće vlasti i transparentnosti u radu, tvrdeći kako “vladajuće strukture i transparentnost ne mogu stati u istu rečenicu”. — Tijela javne vlasti mogu biti otvorena, ali to ne znači ujedno da su transparentna. Važno je da javnost ima pravo znati na koji se način donose odluke. Jedan očiti primjer transparentnosti bio bi proračun koji je koncipiran kroz proračunske tablice s kontima koji su prosječnom konzumentu teško razumljivi, dodala je Marčić, naglasivši potrebu veće transparentnosti. Govoreći o timu, rekla je kako će njezin tim biti fleksibilan. Konzultirat će se građani, dok će po stručnim pitanjima biti konzultirana struka. — Moj tim nikada neće biti zatvorena skupina, već široka lepeza mladih i obrazovanih ljudi, rekla je.

Treba uvesti sustav koji će nagrađivati kvalitetne pojedince
Osvrnula se nadalje i na rad općinskih službi. — Jedan od prvih koraka bit će okupljanje svih djelatnika. Promjene će se dogoditi. No, te promjene nužno ne znače da će se njihova radna prava i obveze smanjiti. Kruže priče kako se u Općini ne radi dovoljno dobro. S time se ne slažem. Ne mali broj operativaca dobro obavlja svoj posao. Treba napraviti sustav koji će kvalitetne pojedince nagrađivati, istaknula je Marčić. Upitana da komentira bolsku kulturu i rad ustanova nadležnih za kulturne sadržaje u Bolu, Marčić je pojasnila kako Centar za kulturu općine Bol služi za razonodu i rekreaciju te u organizaciji ravnateljice ustanove dosta dobro funkcionira. — Ima puno zamjerki na rad Centra za kuturu općine Bol. Problemi su mi poznati jer sam već nekoliko godina članica stručnoga vijeća Centra za kulturu. Poznati su mi problemi koji se odnose na organizaciju zimskoga kulturnoga programa, kada je više sudionika od publike. Poznato mi je koliko ravnateljica ulaže napora da ti programi budu bolje posjećeni. Ima moju punu potporu. Postoje kritike i na ljetno kulturno događanje. Sve u svemu, smatram da je program na vrlo zadovoljavajućoj razini, poručila je Marčić.

Načelnik je iznio neistine na račun financiranja knjižnice; demantirala ga je sama ravnateljica
Govoreći o Općinskoj knjižnici u Bolu, izjavila je da nema zamjerki na rad te ustanove. — Ravnateljica Jadranka Nejašmić ne samo da je oplemenila prostor već i čitalačkoj populaciji približila najnovije naslove, istaknula je. Osvrnula se pri tom i na komentar načelnika Marinkovića u “Bolskom bavulu” o ravnateljici Nejašmić, tvrdeći kako je “jako ružno nasrnuo na ravnateljicu i nazvao je neprimjerenim epitetima”. — Iznio je niz neistina na račun financiranja knjižnice, a što je demantirala ravnateljica Nejašmić. Osim toga, ravnateljica je i organizatorica različitih kulturnih manifestacija i u službi turizma, pa joj treba odati priznanje, poručila je, uz ostalo, kandidatkinja za bolsku načelnicu.

Ministarstvo obrazovanja demantiralo je načelnika oko upisa djeteta
Govoreći o Dječjemu vrtiću Mali princ, naglasila je kako se povremeno događaju prijepori oko upisa djece s obzirom na prostorna ograničenja. — Ravnateljici Frančeski Tomaš treba pružiti veću autonomnost u radu, kao i Upravnomu vijeću. Treba izbjegavati bilo kakve intervencije oko upisa djece. Ako i sad pogledate web stranicu Dječjega vrtića vidjet ćete da su neke molbe odbijene jer jednostavno u tim jasličkim grupama nema mjesta. — Osvrnula bih se i na izlaganje načelnika Marinkovića u “Bolskom bavulu” o upisu djeteta u vrtić. Načelnik je istaknuo kako je učinio uslugu roditeljima, a istaknuo je kako to nije bilo na uštrb druge djece i roditeljima. Istaknuo je jednoga roditelja koji se pobunio, a ispada da i on nije imao razloga. Načelnik je izjavio da je iskoristio svoje diskrecijsko pravo, a što ga je demantiralo Ministarstvo obrazovanja jer o upisu odlučuje isključivo Upravno vijeće, poručila je Marčić. Ukazala je i na problem kadrovske politike oko zapošljavanja u vrtiću, upozorivši na sklapanje ugovora na određeno radno vrijeme. — Odgajateljice su vrlo traženo zanimanje na tržištu. Dajemo im stalno ugovore na određeno radno vrijeme. To je praksa koju treba mijenjati, i to će biti prvo što su napraviti ako zatraži ravnateljica, odnosno potpisati ugovore na neodređeno radno vrijeme, istaknula je.

Kandidatkinja Marčić: Odluku treba razmotriti i naknade povećati
Voditelj Đimi Žuvić pitao je pristupnicu Marčić da komentira i izdvajanja iz proračuna za socijalne kategorije. — Sredstva za umorovljenike sigurno mogu biti viša. Slažem se da ti kriteriji trebaju biti socijalno pravedniji. Nije u momu stilu koristiti situaciju kako bih pridobila političke poene. U svakomu slučaju, odluka se treba razmotriti i naknade revidirati. Dakako da ima prostora za povećanje izdvajanja, poručila je.

Grabov rat je poduzeće koje stagnira
Upitana da komentira poslovanje komunalne tvrtke Grabov rat, Marčić je ustvrdila kako bi se prema izjavama Ante Selaka u “Bolskom bavulu” moglo zaključiti kako se radi o jednomu drugom proračunu Općine. — Kad se promatra uspješnost, uzimaju se u obzir određeni ekonomski faktori. Nešto što je najbliže gledateljima je svakako prihod poduzeća. Prema prihodu, poduzeće izgleda stagnira. Godine 2009. doseglo je preko 9 milijuna kuna prihoda, pa u narednim godina do 10 ili 11 milijuna kuna, a zatim su prihodi opet padali. Krivicu ne bih stavljala na direktora Mirka Perića, on je svjestan da je to politička funkcija. Tome se treba prilagoditi direktor Perić ili bilo koji budući direktor, istaknula je.

Potporu WTA turniru treba svesti na realne okvire
Osvrnuvši se na proračunska izdvajanja za sport, gošća “Bolskoga bavula” izjavila je kako to sve na papiru izgleda jako dobro, ali da nije zadovoljna. — Veliki dio tih sredstava odlazi samo na račun WTA turnira. Ta sredstva za WTA turnir već su isplaćena. Mislim da bi ta sredstva trebala biti evidentirana pod neku drugu stavku, a ne pod sport. S druge strane, jedna moja prijateljica još nije dobila sredstva za novorođenče i ta sredstva kasne, a u Općini je izlika da nema sredstava. Nikako nisam zadovoljna. Toliko sredstava ulažemo, a nemamo igralište ni sportsku dvoranu. Kad bi se oduzela sredstva koja idu za WTA turnir, vrlo mala stavka bi bila namijenjena za sport. Potporu za WTA turnir treba svesti na realne okvire, istaknula je Marčić, dodavši da sada za teniski turnir iz općinskoga proračuna ide 400.000 kuna, a 375.000 kuna iz proračuna TO općine Bol.

Taj se projekt nije smio dogoditi u ovomu vremenu
Žuvić je spomenuo i novu općinsku zgradu koja, kako je rekao, nije bila projekt vlasti u proteklomu mandatu, a ispala je, naveo je, kapitalni projekt. — Mene bi bilo sram da sam načelnica u prethodnomu mandatu, a da je jedan jedini realizirani projekt do kraja općinska zgrada koja je sama sebi svrha. Ulagati 2,3 milijuna kuna za vlastiti komfor, i s argumentom da su sada službe rascjepkane na više mjesta, u najmanju ruku je smiješan. Taj projekt se nije smio dogoditi, barem ne sada u ovomu vremenu, poručila je.

Komentirala je i rad Turističke zajednice općine Bol, izrazivši pri tom zadovoljstvo što se zakonskim izmjenama od 1. siječnja 2022. godine uvodi i odredba prema kojoj će se direktor turističke zajednice birati na mandat od četiri godine. — Ta će izmjena zakona potaknuti direktore turističkih zajednica na veći angažman, zaključila je Marčić.

izvor: Bolski bavul Facebook

Podjelite:

You may also like...