Grad Supetar

LOKALNI IZBORI Sadašnja SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković najavila da ide u borbu za treći mandat; na posljednjim izborima uvjerljivo slavila u prvomu krugu. Tko će sve u trku za gradonačelnika?

Hrvatska se nalazi u godini lokalnih izbora koji će se održati u treću nedjelju u mjesecu svibnju, odnosno 16. svibnja. Na lokalnim izborima birači će birati nositelje izvršne vlasti, i to župane, gradonačelnike i načelnike, kao i svoje zastupnike u predstavničkomu tijelu građana. Svi oni prema Zakonu o lokalnim izborima bit će birani na razdoblje od četiri godine koliko traje mandat nositeljima izvršne vlasti i predstavničkomu tijelu.

Portal BRAČ danas odlučio je u posebnoj rubrici “Lokalni izbori” koja je otvorena danas, 12. ožujka, najavljivati kroz sljedeće razdoblje lokalne izbore pred kojima se nalaze jedinice lokalne samouprave na otoku Braču, njih osam. U njima će se za povjerenje birača natjecati kandidati za gradonačelnika Supetra, kao i načelnici za čelne pozicije bračkih općina. Formirat će se i liste s kandidatima za sudjelovanje u predstavničkomu tijelu građana.

Smanjuje se broj članova u općinskim vijećima
Ovogodišnji lokalni izbori bit će posebni zbog novosti koje su donesene zakonskim izmjenama. Tako će se mijenjati broj članova u predstavničkom tijelu građana. I dok je većina lokalnih jedinica imala 11 članova općinskoga vijeća, zakonskim odredbama broj članova smanjit će se na 9. Izuzetak je grad Supetar koji će zbog broja stanovnika i nadalje zadržati 13 članova Gradskoga vijeća. Osim toga, općinski načelnik i gradonačelnik koji ima manje od 35.000 stanovnika više nemaju zamjenika koji se bira zajedno s njima, osim gradonačelnika gradova koji su i sjedišta županija. Umjesto do sada biranih 671 zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana u ukupno 576 općina, gradova i županija u Hrvatskoj, ubuduće će se birati sveukupno 53 zamjenika.

Treba podsjetiti kako je u gradu Supetru na proteklim lokalnim izborima 2017. godine nadmoćno slavila Socijaldemokratska partija (SDP), a novi četverogodišnji mandat, poslije prvoga osvojenoga na izborima 2013. godine, uvjerljivo je pripao Ivani Marković.

Ivana Marković u televizijskoj emisiji: Cilj je kroz naredne četiri godine završiti osnovnu školu
Gradonačelnica Marković osim toga već je i javno najavila bitku za novi, treći mandat u nizu, na čelu bračkoga grada. Gostujući u jednoj televizijskoj emisiji u siječnju supetarska gradonačelnica potvrdila je da se odlučila na treći mandat. — Dosta se toga realiziralo od prvobitnoga predizbornog plana. Veliki dio toga smo odradili. Cilj je kroz naredne četiri godine završiti osnovnu školu i rješavati tekuće probleme, rekla je u televizijskom studiju gradonačelnica, dodavši kako ima odličan tim suradnika koji uživaju njezino puno povjerenje. Kapitalni projekti Grada Supetra u ovomu mandatu bili su gradnja novoga vatrogasnog doma u poduzetničkoj zoni “Žedno-Drage” i obnova Dječjega vrtića “Mrvica”. Gradonačelnica je posebno isticala demografske mjere i potpore u njezinu mandatu. Za sada, barem ne službeno, još nisu poznata imena ostalih kandidata koji će u trku za četverogodišnju poziciju na adresi Vlačica 5. Ono što je sigurno je da gradonačelnica Marković neće biti jedini kandidat za čelnu funkciju bračkoga grada.

Marković slavila u prvomu krugu
U izbornu utrku za gradonačelnicu Supetra na posljednjim lokalnim izborima Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u Supetru kandidirala je Danicu Baričević, aktualnu saborsku zastupnicu koja je na parlamentarnim izborima 2020. godine u Sabor ušla kao zamjena splitskomu gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari. Sadašnja gradonačelnica Marković zajedno sa zamjenikom Šimicom Dragičevićem na lokalnim izborima 2017. godine osvojila je 1.460 glasova, odnosno 61,14 posto glasova birača, dok je protukandidatkinja Baričević sa zamjenikom Lovrencom Vladislavićem osvojila 636 glasova, odnosno 26,63 posto birača. Treći kandidat za nositelja izvršne vlasti u Supetru bio je Petar Maričić, vijećnik u aktualnomu sazivu Gradskoga vijeća, koji je osvojio 194 glasa ili 8,12 posto birača. Tako ni Baričević ni Maričić nisu uspjeli izbore u Supetru učiniti neizvjesnima, a pitanje gradonačelnika odlučeno je već u prvomu krugu.

Lista SDP-HSU osvojila većinu u Gradskomu vijeću
Što se tiče lista za predstavnički dom građana, najveći broj članova u Gradskomu vijeću dobila je lista SDP-HSU, čija je nositeljica bila Marković, a listu je podržalo 1.133 glasova. Ta je lista potvrdila većinu u Gradskomu vijeću, a SDP-ova Marković osigurala stabilnost u vođenju Grada Supetra. Gradskim vijećem grada Supetra predsjeda gradonačelničina stranačka kolegica Danijela Kirigin. Lista HDZ-HSS s nositeljem Pavom Gospodnetićem osvojila je 649 glasova, odnosno 28,04 posto glasova birača. U Gradskomu vijeću imaju četiri mandata s napomenom kako je nositelja liste Gospodnetića zamjenio Nikola Rendić, novi predsjednik supetarskoga HDZ-a na unutarstranačkim izborima. Jedina vijećnica HSS-a Marijeta Arnerić dala je ostavku na članstvo u toj stranci, nezadovoljna načinom na koji Krešo Beljak vodi tu stranku te odlučila nastaviti rad u Gradskomu vijeću do isteka mandata kao nezavisna vijećnica. Listu je imala i Hrvatska stranka prava, osvojivši 231 glas, odnosno nešto malo manje od 10 posto glasova. Tu je listu na izborima poveo Grgo Caglević, aktualni vijećnik u Gradskom vijeću. Kandidacijska lista grupe birača s nositeljem Petrom Maričićem osvojila je 166 glasova, odnosno 7,17 posto birača. Kandidacijsku listu grupe birača vodio je i Željko Hrepić ali je lista osvojila tek 135 glasova.

U biračkomu popisu na području Grada Supetra bilo je upisano 4.203 birača. Glasovalo je njih 2.388, odnosno 56,82 posto. Važećih listića bilo je 2.314, a nevažećih 73.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) uvjerljivo je slavila na lokalnim izborima 2017. godine, pobjedivši u prvomu krugu s 1.460 glasova birača. Gradonačelnici Marković ovo je drugi uzastopni mandat na čelu Supetra (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...