Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Mladi s Nezavisne liste Jure Trutanića najavili što će tražiti od općinske vlasti u Selcima: Smanjite rashode za zaposlene, inače nećemo dignuti ruke za Proračun

Nezavisna lista za Općinsko vijeće općine Selca, čiji je nositelj povjesničar i pedagog Jure Trutanić, a koja je nedavno predala listu Općinskom izbornom povjerenstvu, ozbiljno najavljuje za što će se zalagati njezini članovi kada uđu u tamošnje Općinsko vijeće.

Nadaju se osvojiti čak tri mandata u vijeću
Iz Nezavisne liste, prema objavljenim podacima na službenoj Facebook stranici, da se naslutiti da u novomu sazivu predstavničkoga tijela građana očekuju čak tri mandata. Potvrdili su u obraćanju javnosti da su u kratkomu vremenu prikupili dovoljan broj potpisa te da uživaju podršku birača.

Izlaze u javnost sa četiri zahtjeva prema općinskoj upravi
U pripremi za lokalne izbore pred Općinu Selca, odnosno općinsku vlast, postavili su nekoliko zahtjeva na kojima će, kako navode, inzistirati nakon što uđu u Općinsko vijeće općine Selca. Prvi zahtjev je smanjenje rashoda za zaposlene dužnosnike i službenike za oko 250.000 kuna godišnje.

Svi prijedlozi plivaju na valu netransparentnosti javnih financija
— Čuli smo dosad bezbroj prijedloga što bi i kako bi valjalo napraviti da Općini Selca napokon “procvate tisuću cvjetova”. Međutim, svi ti prijedlozi, pa i oni najbolji i najrealniji, plivaju kao nestalna pjena na valu netransparentnosti javnih financija i neracionalnoga trošenja proračunskoga novca. Pitanje koje god investicije da se pokrenu, paušalno je i neozbiljno, ukoliko se nema uvid u stanje na računu i strukturu duga Općine Selca, ističu iz Nezavisne liste.

Proračun će podržati ako se ispune njihovi zahtjevi
— Naši će vijećnici ulaskom u Općinsko vijeće inzistirati na četiri zahtjeva koja bi u sustav trebali vratiti red i rad kao osnovu za pokretanje konkretnih investicija i uspješnu realizaciju već započetih. Iako bi u 21. stoljeću četiri zahtjeva koja ćemo jednoga po jednoga predstaviti i objasniti trebali već sačinjavati standard u poslovanju jedne jedinice lokalne samouprave, čini se da za njihovu implementaciju ne postoji ama baš nikakva politička volja. Zato ćemo ih mi javno artikulirati i uzeti kao svoj zaštitni znak i svoj prioritet u vijećničkomu djelovanju. Beskompromisno ćemo se zalagati za ispunjenje četiri proklamirana zahtjeva, a njihovo ispunjenje bit će uvjet pod kojim ćemo podržati prijedlog proračuna koji budući načelnik, tko god on bio, stavi na glasanje Općinskomu vijeću krajem ove godine, naglasili su.

Rashodi za zaposlene iznose 2,5 milijuna kuna
— Iz godine u godinu oči kopa proračunska stavka planiranih rashoda za zaposlene koja raste iz godine u godinu da bi 2021. dosegla vrtoglavu brojku od 2.528.000 kuna, iako su autori proračuna prošle godine projicirali da će rashodi za zaposlene u 2021. iznositi 1.400.000 kn. U svojoj projekciji u odnosu na objavljeni plan proračuna promašili su “samo” za 1.128.000 kuna. Od 2.528.000 kuna ukupnih planiranih rashoda čak 1.500.000 kuna odnosi se na zaposlene dužnosnike i službenike, a ostatak na zaposlene u Dječjem vrtiću i Općinskoj knjižnici, pojasnili su iz Nezavisne liste Jure Trutanića.

Zamjenik načelnika Općine Selca koštao je u mandatu općinski proračun gotovo pola milijuna kuna
Ukazali su na izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, tvrdeći kako su zakonske izmjene omogućile da se na rashodima za zaposlene uštedi oko milijun kuna, i to bez otkaza ikome. — Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi u našoj jedinici lokalne samouprave ukida se dužnost zamjenika načelnika. U prošlomu mandatu zamjenik načelnika Ivana Marijančevića bio je gospodin Pavle Ordić koji je koštao 10.161,49 kuna mjesečno, odnosno 121.937,88 kuna godišnje, skoro pola milijuna kuna u četiri godine mandata. S obzirom da takav aranžman na općinskoj razini zbog Plenkovićevih zakonodavaca u novome mandatu neće biti moguć, došlo je do puknuća, možda samo privremenoga udaljavanja, unutar vladajuće općinske strukture, pa će svoje mjesto pod suncem valjati izboriti na drugi način.

Uprava planira upregnuti još jednu osobu u nepotrebno skupi i glomazni sustav
Članovi Nezavisne liste za Općinsko vijeće u Selcima istaknuli su nadalje i kako je osim ukidanja dužnosti zamjenika načelnika dugogodišnji komunalni redar Damir Štambuk 31. ožujka 2021. otišao u redovnu starosnu mirovinu, gdje također vide mogućnost uštede proračunskih sredstava. — Ova nam je godina donijela još jednu dobru vijest za općinski proračun. Biološki su zakoni odradili svoje. Općinska uprava planira raspisati javni natječaj kojim će se u nepotrebno skupi i glomazni sustav krajnje upitne učinkovitosti upregnuti još jednu osobu, umjesto da se iskoristi već postojeće resurse i plaćene službenike, što bez raspisivanja natječaja omogućava Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi. Ukoliko nas vladajući poslušaju, pa trajno premjeste nekoga od službenika iz uprave na mjesto novoga komunalnoga redara, a radno mjesto toga službenika u upravi ukinu Pravilnikom o unutarnjem redu, uštedjeli bismo još jednu bruto plaću godišnje.

Zatražili odgovore od općinskoga načelnika
— Da bi vijećnici naše liste podržali proračun za 2022. godinu, u njemu će se morati prikazati (i dokazati) smanjenje rashoda za zaposlene dužnosnike i službenike od otprilike 250.000 kuna. Kako bismo mogli u lipu precizno iskalkulirali točan i konačni novčani iznos koji bi se mogao uštedjeti, željno iščekujemo odgovor na upit koji smo 15. travnja 2021., u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, pisanim putem poslali općinskomu načelniku tražeći ga podatke o bruto plaćama svih zaposlenika u Jedinstvenomu upravnom odjelu, objavili su iz Nezavisne liste za Općinsko vijeće u Selcima.

Tko će sjediti u novom sazivu Općinskoga vijeća općine Selca bit će poznato nakon lokalnih izbora koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja. Iz Nezavisne liste za Općinsko vijeće u Selcima očekuju nekoliko mandata (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...