Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Stigla prilično jasna poruka kandidata za Općinsko vijeće: “Dosta je bilo povlačenja birača za rukav samo zadnjih dana pred izbore”

Nezavisna lista za Općinsko vijeće općine Selca čiji je nositelj Jure Trutanić ne odustaje od svojih zahtjeva s kojima izlazi na lokalne izbore u Selcima. Jedan od zahtjeva koji su javno pojasnili je i inzistiranje na redovitomu sazivanju sjednica Općinskoga vijeća, zatim snimanje sjednica te objavljivanju na internet.

Podsjećamo kako je prvi zahtjev liste smanjenje rashoda za zaposlene dužnosnike i službenike, i to za 250.000 kuna godišnje, a o čemu je pisao BRAČ danas. Pojasnili su na koji bi se način moglo postići takvo smanjenje, a njime – kako su naveli – u četiri godine osiguralo bi se milijun kuna za investicije koje se planiraju ili su u tijeku.

Ne saziva sjednice niti minimalno
— Do integriteta Općinskoga vijeća trebao bi držati predsjednik vijeća (u sadašnjemu sazivu Marčelo Štambuk), no on sjednice ne saziva niti minimalno u odnosu na učestalost na koju ga članak 34. stavak 3. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi obvezuje (barem jednom u tri mjeseca). Sjednice vijeća održavaju se vrlo rijetko, a kada se i održavaju zapisnici se ne objavljuju redovito na web stranici, iako Zakon o pravu na pristup informacijama člankom 10., tijela javne vlasti na to obvezuje. Od 14 održanih redovnih sjednica u ovome sazivu, na web stranici objavljeno je samo prvih 9; dakle javnost nema pravo znati tko je od vijećnika prisustvovao na posljednjih 5 sjednica i o čemu se raspravljalo, pojašnjavaju iz Nezavisne liste.

Ako je stvar poštena, zašto je se stide?
— Zbog čega birači nemaju pravo znati kako se predstavnici kojima su dali svoje povjerenje zalažu za ono što su obećavali i za interese zajednice u cjelini? Zašto birači ne bi mogli na temelju zapisnika sjednica pobrojati koliko su se uopće puta njihovi predstavnici pojavili na sjednicama vijeća i imaju li moralno pravo tražiti od njih povjerenje za ponovni izbor? Ako smijemo gledati snimke iz Hrvatskoga sabora, zašto ne smijemo gledati sjednice Općinskoga vijeća, čak niti čitati zapisnike? Ako je stvar poštena, zašto je se stide, pitaju se članovi Nezavisne liste.

Traže održavanje godišnje tribine
— Onaj tko se srami javnoga nastupa ili se ne ponosi svojom aktivnošću u vijeću i odlukama za koje je glasao, neka se ne kandidira na izborima. Mi smo za potpunu javnost rada Općinskoga vijeća. Štoviše, tražit ćemo da se početkom svake kalendarske godine u kinodvorani organizira tribina na kojoj će općinski načelnik i općinski vijećnici odgovarati na pitanja svojih birača. Dosta je bilo povlačenja birača za rukav samo zadnjih dana pred izbore, a nakon toga prešutna poruka: “Iz općinstva s ljubavlju, vidimo se za 4 godine”, napisali su.

Biračima se obećavaju brda i doline uoči izbora
Naglasili su kako se “uoči izbora biračima obećavaju brda i doline, obilaze štekati kafića i obijaju kućni pragovi u potrazi za izbornim listićem više na svome kontu”. — Načelnik ne razbija odveć glavu procedurama, sustavom upravlja po vlastitom nahođenju, ne zamarajući se previše Općinskim vijećem i dosađivanjima oporbenih vijećnika koji su u cijeloj toj priči nužno zlo, ističu iz liste, napominjući kako je i u prošlomu sazivu Općinskoga vijeća bilo prijedloga da se zvučno snimaju sjednice. — Iskoristili smo svoje zakonsko pravo i priupitali službeno općinskoga načelnika Ivana Marijančevića i aktualnoga predsjednika vijeća Marčela Štambuka hoće li, ako budu u poziciji, podržati naš prijedlog da se sjednice vijeća snimaju kamerom i objavljuju na webu. Iako participiraju u lokalnoj politici već godinama, možemo reći i desetljećima, na ovoj ili onoj poziciji, nudeći se biračima na ovoj ili onoj listi, nikada tako nešto sami nisu predložili, poručili su.

Načelnik Marijančević podržao otvorenost i transparentnost Općinskoga vijeća
— U razgovoru s dosadašnjim predsjednikom Općinskoga vijeća isti je suglasan s prijedlogom snimanja sjednica Općinskoga vijeća, odnosno njihovoga prijenosa putem web stranica Općine Selca, u narednom mandatnom razdoblju. Osobno također podržavam takav vid otvorenosti i transparentnosti predstavničkoga tijela Općine Selca te sam spreman, naravno ukoliko budem u poziciji, osigurati sve tehničke preduvjete za provedbu prijedloga, odgovorio je selački načelnik Ivan Marijančević 26. travnja na upit nositelja liste Trutanića.

Sjednice ćete gledati iz udobnosti svoga doma
— Ako se budu držali svoje poštene riječi, a uvjereni smo da hoće, sjednice sljedećega saziva gledat ćete iz udobnosti svoga doma i prosuđivati rad vijećnika kojima ste dali glas. Stoga nema razloga da ovaj prijedlog ne bude usvojen već na prvoj sjednici Općinskoga vijeća, i to konsenzusom, poručili su iz Nezavisne liste.

— Onaj tko se srami javnoga nastupa ili se ne ponosi svojom aktivnošću u vijeću i odlukama za koje je glasao, neka se ne kandidira na izborima. Mi smo za potpunu javnost rada Općinskoga vijeća. Štoviše, tražit ćemo da se početkom svake kalendarske godine u kinodvorani organizira tribina na kojoj će općinski načelnik i općinski vijećnici odgovarati na pitanja svojih birača. Dosta je bilo povlačenja birača za rukav samo zadnjih dana pred izbore, a nakon toga prešutna poruka: “Iz općinstva s ljubavlju, vidimo se za 4 godine”, objavili su iz Nezavisne liste za Općinsko vijeće u Selcima, čiji je nositelj Jure Trutanić (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...