PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Supetarski HDZ doživio teški poraz na izborima. Gradonačelnika nema još od izbora 2013. godine, ali ni Gradsko vijeće. Tko je odgovoran za novi izborni neuspjeh?

Aktualna gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) s lakoćom je osvojila i treći mandat u nizu na čelu jedinoga bračkoga grada na netom završenim lokalnim izborima. Povjerenje sadašnjoj gradonačelnici ukazalo je 1.385 građana, dok je protukandidat Petar Pero Maričić osvojio 783 glasa.

Iako predizborna anketa Slobodne Dalmacije, o kojoj je izvještavao BRAČ danas, nije išla u prilog Ivani Marković, već protukandidatu Maričiću koji je prema rezultatima ankete imao značajnu prednost, ipak se pokazalo da je anketa za izbore u Gradu Supetru bila nepouzdana te da stvari na terenu, među biračima, stoje posve drugačije.

Iza Marković SDP i HSU, iza Maričića HDZ
Iza SDP-ove Marković nalazila se Socijaldemokratska partija i Hrvatska stranka umirovljenika, kao i dva prethodna mandata na čelu Grada, dok je nezavisni kandidat Maričić imao otvorenu potporu Hrvatske demokratske zajednice i prethodni rad u Gradskomu vijeću grada Supetra.

Posljednjega gradonačelnika HDZ je osvojio na izborima 2009. godine
No, Hrvatska demokratska zajednica u Supetru je izgubila već treće izbore u nizu. HDZ grada Supetra gradonačelnika je posljednji put imao u liku i djelu mladoga Dinka Hržića, tada i najmlađega nositelja izvršne vlasti, koji je na izborima 2009. godine dobio ključeve Grada, slavivši u drugomu krugu protiv SDP-ova kandidata Mate Martinića. HDZ je i na sljedećim izborima, održanima 2013. godine, pokušao s istim Hržićem do novoga četverogodišnjega mandata u Supetru, ali HDZ-u tada to ipak nije uspjelo. Na tim lokalnim izborima SDP i HSU su za gradonačelnika kandidirali SDP-ovu Ivanu Marković koja je i skinula s trona HDZ-ova Hržića. Istina, ne u prvomu krugu jer se za izvršnu vlast u Supetru natjecalo četvero kandidata, ali je zato u drugomu izbornomu krugu Marković osvojila 55,80 posto glasova, a Hržić 41,58 posto glasova birača. I tu je HDZ-u bio kraj.

Apele i istupe supetarskoga HDZ-a građani nisu prepoznali
Od tada, dakle od 2013. godine, HDZ jednostavno nema svoga gradonačelnika u Supetru; bolje reći, HDZ u Supetru gubi već treće izbore u nizu. Otvoreno se nameće pitanje i odgovornosti za novi izborni neuspjeh supetarskoga HDZ-a na lokalnim izborima. Kroz cijeli protekli mandat vijećnici HDZ-a otvoreno su ukazivali na rad aktualne gradonačelnice Marković. Kako su se lokalni izbori bližili, supetarski HDZ učestalo je otvoreno prozivao Marković za stanje gradskih financija, ukazivao na poteškoće u poslovanju, nerazumno i neopravdano raspolaganje gradskim sredstvima, kreditna zaduženja grada, nedovoljna sredstva u proračunu namijenjena poduzetnicima pogođenima koronakrizom, poteškoće s Kupinovicom i gospodarenje otpadom, no, sve bez uspjeha. Apele i istupe koje je slao supetarski HDZ, a koje je nemali broj puta prenosio i BRAČ danas, građani jednostavno nisu prepoznali. Građani nisu dovoljno kvalitetno prepoznali HDZ grada Supetra, HDZ se nije nametnuo biračima, nije se uspio izboriti za njihovu naklonost, unatoč svim problemima na koje je ta stranka ukazivala javnosti kao oporba u gradu Supetru. Zanimljiva je činjenica da supetarski HDZ na ovim lokalnim izborima nije imao ni kandidata iz vlastitih redova, pa je legitimno pitati se i kako to stranka koja za sebe smatra da je respektabilna i važan čimbenik za politički život u Supetru, nije iznjedrila kandidata iz svojih redova.

S tri ruke u Gradskom vijeću HDZ ne može ništa
No, HDZ u Supetru nije doživio samo poraz na izborima za gradonačelnika, već i poraz na izborima za predstavničko tijelo građana, odnosno Gradsko vijeće. Jednostavnije, HDZ neće moći formirati većinu niti u Gradskomu vijeću. Prema dostupnim informacijama, HDZ je na lokalnim izborima očekivao najmanje četiri, a najviše pet mandata u vijeću. U tom slučaju bi s vijećnicima s neke druge liste mogao eventualno pregovarati o formiranju većine. No, ni tu se prognoze HDZ-a nisu obistinile. Prema podacima Gradskoga izbornoga povjerenstva objavljenima 17. svibnja, HDZ će u gradskomu vijeću imati samo tri svoja predstavnika, koliko i u prošlomu sazivu vijeća, a kako javlja GIP, u Gradskomu vijeću s liste HDZ-a bit će nositelj Nikola Rendić, Marijeta Arnerić i Edita Šore. Iako je HDZ na ovim izborima osvježio listu za predstavničko tijelo građana, iako se toj stranci u međuvremenu priključila nekadašnja članica HSS-a, pa nezavisna Marijeta Arnerić, iako je sve članove neposredno pred izbore predstavio na Facebooku stranke, sve izmjene članova HDZ-u nisu polučile dobar izborni uspjeh. Ukratko, s tri ruke u Gradskomu vijeću grada Supetra HDZ u biti ne može ništa. Pa niti da im se priključi Građanska inicijativa Mista za sve koja je za mnoge ugodno iznenađenje na lokalnim izborima, a koju će u Gradskomu vijeću zastupati tri predstavnika. Marković što se tiče Gradskoga vijeća može biti mirna. U rukama ima većinu vijeća, odnosno sedam ruku koje će izabranoj gradonačelnici osigurati bezbrižan rad toga vijeća. Nema dvojbe da će Marković iskoristiti većinu u Gradskomu vijeću i imati potporu za prijedloge s kojima bude izlazila pred vijećnike.

HDZ ostaje u oporbi
Treba priznati kako je HDZ doživio teški izborni poraz, pa ostaje pitanje i tko će preuzeti odgovornost za takve izborne rezultate. HDZ-u ne preostaje drugo nego nastavak rada u oporbi. Gradski HDZ izborne rezultate kratko je komentirao i na svojoj Facebook stranici odmah čim je saznao za pobjednika izbora. — Drage sugrađanke i sugrađani, vodili smo afirmativnu kampanju, ukazivali na financijske probleme Grada. Zahvaljujemo svima koji su nam ukazali povjerenje, koje nas obvezuje da i nadalje budemo korektiv vlasti i konstruktivna oporba, poručili su kratko na Facebooku. O svemu smo više htjeli čuti od predsjednika gradske organizacije HDZ-a Nikole Rendića kojega smo zamolili za komentar izbornih rezultata. Poslali smo mu i pitanje smatra li se odgovornim za izborni neuspjeh HDZ-a te hoće li mandat predsjednika gradske organizacije staviti na raspolaganje tijelima stranke. Do zaključenja ovoga članka nismo dobili Rendićev odgovor. Kad stigne, rado ćemo ga objaviti.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a u Supetru Nikola Rendić (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...