Tihomir Marinković u 15. jubilarnom “Bolskom bavulu” odgovorio zašto traži peti mandat: “Ocijenio sam da mogu uložiti dodatne napore i ostvariti projekte koje sam zacrtao. Kad ne bih mogao ne bih se zaputio u tom pravcu”

Puna četiri sata trajao je “Bolski bavul”, podcast modernoga bolskoga medija u nedjelju, 18. travnja, u kojemu je gostovao načelnik Općine Bol Tihomir Marinković. Bila je to 15. jubilarna emisija, a gosta u posebnom izdanju emisije, nešto manje od mjesec dana uoči lokalnih izbora, dočekala su dva voditelja, Toni Pešutić i Đimi Žuvić.

Načelnik Marinković i službeni je kandidat bolskoga SDP-a za načelnika, a ukoliko mu birači ukažu povjerenje, bit će to njegov peti mandat na čelu bolske Općine. Uz dosadašnjega načelnika, povjerenje birača na skorim izborima tražit će i nezavisna vijećnica s liste “Bolu bolje” Katarina Marčić.

Načelnik Marinković: Neki su projekti pred samom realizacijom
Voditelj Pešutić otvorio je “Bolski bavul” s pitanjem načelniku zašto ide u novi mandat za načelnika Općine Bol. — Što je motiv, pitaju se ljudi. Kad sagledamo da smo radili neke projekte koji su za zajednicu vrlo značajni, a koji nisu realizirani, ocjenio sam da mogu uložiti dodatne napore i ostvariti projekte koje sam zacrtao na početku mandata. Došli smo u poziciju da su neki projekti pred samu realizaciju te smatram da mogu uložiti dodatne napore da te projekte završimo u idućemu mandatu, istaknuo je Marinković, dodavši kako se radi o nekoliko krupnih projekata.

Pešutić pitao načelnika zašto mjesto ne prepusti mlađoj i poletnijoj osobi
Voditelj je nastavio o kandidaturi Marinkovića s nekoliko pitanja: — Nije li vam pomalo dosadilo? Ne osjećate li se umorno i potrošeno? Niste li mogli prepustiti to mjesto nekomu mlađem i poletinijemu? — Pustiti poletnijem i mlađem veliko je pitanja. To bih prepustio onome tko smatra da može, pa nek se natječe. Mogu li ja to? Kad ne bih mogao i kad se ne bih osjećao sposobnim ne bih se zaputio u tom pravcu. To nisu lake staze. Mnoge su prepreke koje se trebaju preskočiti kako bi se došlo do cilja. Mislim da uz pomoć građana mogu doći do cilja na relativno primjeren način i bez puno napora, pojasnio je Marinković.

Zašto je otišao donačelnik Bola u pola mandata?
Pešutića je zanimalo i o kojemu timu suradnika načelnik Marinković govori za tjednik Nacional s obzirom da ga je, kako je rekao, u pola mandata napustio donačelnik (Jakov Okmažić, op. a.). — Bez ikakvoga obrazloženja napustio vas je donačelnik, bez ikakvoga odgovora bolskom pučanstvu podnio je neopozivu ostavku, i to navodno revoltiran što mu u pola mandata niste prepustiti tu funkciju. Vi to niste napravili, a donačelnik napušta izvršnu vlast. Je li to točno s obzirom da pučanstvo Bola nikada nije dobilo odgovor na to pitanje? — Čitav taj navod je potpuno netočan, lažan i zlonamjeran. Prepuštati nekome dio mandata je po zakonu nemoguće ako to prethodno nije regulirano. Činjenica je da je gospodin donačelnik dao neopozivu ostavku iz osobnih razloga. Tu priča završava. Tu se ne može kalkulirati, odgovorio je Marinković, dodavši kako s bivšim donačelnikom i dalje funkcionira, sastaje se i priprema za lokalne izbore. Pešutić je ponovio: Dao je neopozivu ostavku, a nije dao objašnjenje pučanstvu? — Ako su osobni razlozi, ona su osobni razlozi i točka, bio je kratak Marinković.

Tihomir Marinković: Više nego vjerojatno da će HDZ imati kandidata
Gosta, bolskoga poteštata, voditelj Pešutić pitao je i kako komentira činjenicu da bolski HDZ još nije službeno istaknuo svoga kandidata. — Da se iščitati da užvate potporu i dijela glasača i simpatizera HDZ-a s kojim ste protekle četiri godine bili u prešutnoj, a neki kažu i u razvidnoj koaliciji, pojasnio je pitanje. — Do sada se gospoda iz HDZ-a nisu izjasnila, ali kako je sve u rokovima, vjerujem da će imati kandidata. Mislim da su unutar zakonskoga okvira. Ne mogu potvrditi sto posto, ali je više nego vjerojatno da će imati kandidata, rekao je bolski načelnik. Pešutić je inzistirao da načelnik javnosti pojasni odnos SDP-a i HDZ-a u Bolu, rekavši: — Ako je premijer Andrej Plenković svojom tzv. no way politikom progutao, otupio, obezglavio SDP i sveo ga na nepotrebnu stranku, jeste li Vi vješto prekopirali tu politiku i od bolskoga HDZ-a napravili vašu podružnicu koja izgleda kao neuhranjeno siroče bolskoga SDP-a. — Uvijek imate ljude koji pogrešno tumače i usmjeravaju priču u pogrešnomu smjeru. Mi surađujemo. Susjed sa susjedom, pa i na radnom mjestu. Razgovaramo o boljitku općine, rekao je Marinković, naglasivši kako nemaju potrebu drugoga podređivati.

Pešutića je zanimalo zašto županijski dužnosnici zaobilaze Bol
Pešutić se u temi oko odnosa bolskoga SDP-a i HDZ-a nadovezao s odnosom županijskih vlasti prema Bolu, tvrdeći kako se “županiji dužnosnici nisu pretjerano pretrgli od Bola, osim u predizborno vrijeme kada treba ubosti koji glas ili kad je neka manifestacija”. — I sami ste u intervju tjedniku Nacional izjavili da se sa saborskim zastupnikom Baukom niste čuli dvije godine. Zašto županijski državni dužnosnici zaobilaze Bol? — Ja vam na to ne mogu dati odgovor. Sa svima dobro surađujem i ne vidim razloga zašto zaobilaze Bol. Volio bih da budu prisutni više. Kad je riječ o HDZ koji je na vlasti u županiji, ne mogu reći da imamo izvrsnu suradnju, ali imamo dosta korektnu suradnju. Razvidno je to iz nekoliko projekata koje smo realizirali u Bolu, a projekt koji je u priremi, Luka Bol, radi se u suradnji sa Županijskom lučkom upravom. Došli smo u poziciju da su osigurana sredstva za početak gradnje prve i druge faze, a što će se dogoditi poslije ljeta. Pripremu projektne dokumentacije odradila je Općina Bol, a dokumentacija je zatim predana Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije. I na njima je zadatak realizacije u smislu gradnje, pojasnio je načelnik Bola.

Ne vidim razlog da ne može biti jedan od predloženih
— U slučaju izborne pobjede koga će te imenovati za svoga zamjenika? Hoće li to biti opet predsjednik Vašega ogranka?, upitao je Pešutić. — Pitanje je malo čudno. Bivši zamjenik načelnika je predsjednik SDP-a, a ja potpredsjednik SDP-a. Gospodin je u poziciji da može biti kandidiran bez ikakve ograde. Ako je gospodin u natjecanju, ako surađujemo, ne vidim razlog da ne može biti jedan od predloženih za tu funkciju. Nije isključeno da može biti i dama. O tome još nisam odlučio, odgovorio je Marinković, dodavši kako će to pitanje biti definirano sljedećih dana.

Direktor Grabova rata potvrdio se kao gospodarstvenik
Bolski načelnik koji se nalazi na kraju četvrtoga mandata odgovorio je i na pitanje hoće li potvrditi pozicije čelnim osobama u ustanovama koje se nalaze u vlasništvu Općine Bol u slučaju da dobije novi mandat. Treba podsjetiti kako su općinske ustanove Turistička zajednica, zatim Centar za kulturu, Grabov rat i još neke, a načelnik imenuje i svoga predstavnika u skupštini bračkoga Vodovoda. — Duže vrijeme promatram rad gospode na tim pozicijama. Onaj tko je zadovoljio javnost, o tome izvještavamo javnost redovito kroz izvješća skupštine. Naša komunalna tvrtka Grabov rat iz godine u godinu ostvaruje bolje rezultate. Gospodin Mirko Perić potvrdio se na izvanredan način kao gospodarstvenik, koji je gotovo propalu tvrtku doveo na nivo tvrtke respektabilnih vrijednosti i koja je u svojoj konsolidaciji dobila priznanje od financijskih institucija Hrvatske za vrlo kvalitetan rad, istaknuo je Marinković.

Načelnik Marinković najavio da će se neke stvari u poboljšanju poslovanja
Komentirao je i rad direktor Turističke zajednice Markita Marinković, rekavši kako su rezultati iz godine u godinu bolji. — Rezultati koji su statistika su zadovoljavajući. Neke stvari će se sigurno mijenjati po pitanju poboljšanja poslovanja, dodao je. Govoreći o Centru za kulturu općine Bol ustvrdio je kako je ta ustanova u posljednjih 7 do 8 godina postigla velike rezultate, a što su, dodao je, građani prepoznali. Marinković se osvrnuo i na rad zastupnika Borisa Škrbića u skupštini komunalnoga poduzeća Vodovod Brač. Gospodin zastupnik u skupštini Vodovoda Brač radi svoj posao vrlo korektno i u koordinaciji sa mnom, i u konzultaciji uoči svake skupštine Vodovoda. Mogu reći kako se radi o kvalitetnoj koordinaciji te naš zastupnik korektno prenosi stav na sjednicama skupštine te odrađuje posao prema našemu zaključku, poručio je načelnik Marinković.

načelnik Općine Bol Tihomir Marinković gostovao je u nedjelju, 19. travnja, u jubilarnoj 15. emisiji “Bolskoga bavula” koju su u specijalnom izdanju vodili Toni Pešutić i Đimi Žuvić (izvor: Bolski bavul Facebook)

Podjelite:

You may also like...