Grad Supetar

Toni Pešutić iz Bola komentirao političku situaciju, posebno svoj politički angažman u bolskomu HDZ-u: Interesni HDZ pobjedio je idealistički HDZ. Nisu me izbacili iz stranke. Predsjedniku ogranka HDZ-a vratio sam iskaznicu nezadovoljan politikom stranke

Toni Pešutić, voditelj podcasta “Bolski bavul”, protekle je nedjelje, 14. ožujka, umjesto voditeljske uloge u emisiji u kojoj su ga inače naviknuli gledati pratitelji modernoga bolskog medija, sudjelovao kao gost, komentiravši, između ostaloga, i nadolazeće lokalne izbore.

Osvrnuo se na početke svoga političkoga djelovanja, posebno u Bolu, približivši pratiteljima bolskoga medija političku situaciju u toj bračkoj Općini te kakvi su izgledi vodećih političkih stranaka na predstojećim izborima.

Nikada nismo dobili povratnu informaciju
Pešutić je, kako je pojasnio, svoj politički angažman u Bolu počeo u lipnju 1989. godine kada je do njega došao službeni glasnik HDZ-a. — Na zadnjoj stranici službenoga glasnika bile su četiri pristupnice. Potpisao sam pristupnicu s još nekoliko osoba. Pristupnice su otišle za Zagreb. No, nikada nismo dobili povratnu informaciju. Tada smo otišli u Split kako bismo se upisati u HDZ, čiji su prostori bili na Kmanu. Prema osnivanju HDZ-a na Braču krenulo se 18. veljače 1990., kada je održana osnivačka skupština HDZ-a u Supetru. Tada se nas nekoliko iz Bola upisalo u HDZ, prisjetio se Pešutić.

Pešutić izabran za tajnika stranke
Naglasio je da je ogranak HDZ-a u Bolu osnovan 12. lipnja 1990. godine, a prvi predsjednik organizacije bio je prof. Zvonimir Marić. Odmah nakon osnivačke skupštine Pešutić je izabran za tajnika ogranka bolskoga HDZ-a. Komentirajući prve rezultate izbora, izjavio je da je bolski HDZ tada polučio solidan rezultat. Osvrnuvši se na tadašnje lokalne izbore koji su održani 1993. godine i sudjelovanje HDZ-a na njima, Pešutić je pojasnio da je HDZ istaknuo svoje kandidate u sedam izbornih jedinica. — Uspjeli smo na izborima izvući četiri vijećnika (Lovro Cvitanić, Robert Pešutić, Toni Pešutić, Stipe Ivić, op. a.), a kasnije su nam se neki priključili te smo imali komotnu većinu u vijeću. Tada je HDZ dobio i načelnika u Bolu koji se birao iz reda vijeća. Predložen je bio Lorko Cvitanić. Svih šesnaest vijećnika diglo je ruku za njega, dok je za predsjednika vijeća, Roberta Pešutića, bilo devet vijećnika, podsjetio je gost “Bolskoga bavula” na lokalne izbore u Bolu, dodavši kako je to razdoblje bilo zanimljivo.

Sve su odluke prethodno prolazile općinski odbor
No, jednu je stvar Pešutić posebno istaknuo: — Tadašnji HDZ ni jednu odluku na vijeću nije donio prije odluke kluba. Sve su odluke prolazile odluku stranačkoga odbora, a zatim općinskoga vijeća. Nakon toga, Cvitanić se otrgnuo stranci, završio na časnomu sudu te bio isključen iz stranke. Tražio se zatim opet načelnik iz reda općinskoga vijeća. Općinsko vijeće je tada izabralo Peru Ivulića koji je bio načelnik sljedeće dvije godine. Na sljedećim izborima više nije bilo osam izbornih jedinica, nego četiri. U najtežoj izbornoj jedinici, a to je bila II. izborna jedinica, gurnuli smo Petra Ivulića. Protukandidat je bio Jerko Malvasija koji ga je pobijedio na izborima, osvrnuo se Pešutić.

Toni Pešutić: Prvu etapu HDZ-a nazvao bih romantičarskom
Na pitanje voditelja kako od tada više nitko iz HDZ-a nije dobio lokalne izbore u Bolu, Pešutić je pojasnio da je Cvitanić bio jako popularna osoba, ali i dodao kako su ljudi možda malo i zasitili te HDZ očito više nije imao prave kandidate. Ustvrdio je da je bolski HDZ imao svoje tri etape. — Prvu etapu bih nazvao romantičarska. To je bilo razdoblje od 1989. do 1992. godine kada je HDZ bio nacionalni pokret. Od 1992. do 1995. je druga etapa HDZ-a, obilježena masovnim ulaskom u tu stranku, a treći val HDZ-a dogodio se  2000.-te godine kada je izvršen puč te je preko noći učlanjeno stotinjak novih ljudi. Tada su članovi stranke izabrani nove odbore, a mi osnivači smo se povukli, rekao je Pešutić.

Nisam izbačen iz HDZ-a
Komentirao je i kako je kasnije u HDZ-u prevladala interesna struna. — Idealistički HDZ zamijenio je interesni HDZ. Nas nije bilo briga ni za koncesije, ni za suncobrane, ni za poslovne prostore. Pobjedila je interesna struja HDZ-a. Bili ste optuženi za segregaciju? — Da, bili smo optuženi za segregaciju, odnosno za razdvajanje. Sve su se odluke donosile na općinskom odboru, tako da ta teza ne drži vodu ni u kojem slučaju, odgovorio je Pešutić. Naglasio je kako je stranačku iskaznicu vratio predsjedniku organizacije bolskoga HDZ-a, nezadovoljan politikom te stranke u Bolu. — Govorili su da sam izbačen iz HDZ-a. To nije točno. Otvoreno sam predsjedniku HDZ-a u Bolu Zvonimiru Mariću rekao da se ne slažem s politikom bolskoga HDZ-a, poručio je Pešutić.

Kasniji izborni rezultati HDZ-a su bili poražavajući
Dodao je kako su nakon što je napustio stranku rezultati HDZ-a bili poražavajući. — Ne zato što sam bio revan ili pedantan član, ne zato što sam dobio zahvalnicu predsjednika Franje Tuđmana, ne zato što mi je Drago Krpina darovao knjigu i proglasio naš ogranak najboljim u Dalmaciji, ne zato što smo uredno vodili sjednice, što smo se sastajali svakih 14 dana i češljali bolske teme, nego zato što smo radili. Koliko se danas radi – ne znam, rekao je Pešutić.

Čini se da je županijski HDZ digao ruke od bolskoga
Komentirao je i bolski SDP tvrdeći da je do sada imao čvrsto biračko tijelo. Prije četiri godine dogodila se koalicija HDZ-a i SDP-a u Bolu. — Oni to nazivaju suradnja na projektima. Čak su napravili PR na tu temu koji se provlačio u medijima. Tvrdili su da to nije koalicija nego programska suradnja na projektima. To je jedna čudna situacija. Nikada nisam dokučio o čemu se radi. Dok smo bili u HDZ-u uvijek smo imali svoje ljude u županiji. Čini mi se da je novi županijski odbor HDZ-a digao ruke od bolskoga HDZ-a, mišljenja je gost “Bolskoga bavula”.

Pešutić: Želim im svaku sreću na izborima
Govoreći o izgledima HDZ-a na nadolazećim lokalnim izborima u Bolu, istaknuo je kako je novi predsjednik bolskoga HDZ-a rekao da će “zapuhati novi vjetrovi”. Podsjetio je da je skupština HDZ-a odrađena još u studenomu prošle godine, ali da stranka još nije ustrojena. Nemaju ni tajnika ni rizničara. Nemaju nadzorni odbor, komuniciraju virtualno. Želim im svaku sreću na izborima, rekao je Pešutić. Dodao je da HDZ u Bolu još uvijek nije objavio ime kandidata za lokalne izbore. Kandidat SDP-a na izborima se ipak već zna, zaključio je.

Voditelj “Bolskoga bavula” Đimi Žuvić (lijevo) i gost u nedjeljnom izdanju podcasta Toni Pešutić (desno) (izvor: Bolski bavul)

Podjelite:

You may also like...