U ovoj općini ostvaren rekordan broj nevažećih listića; iznenađenje izbora je Nezavisna lista mladih koja je osvojila dva mandata u Općinskomu vijeću

Općina Postira na lokalnim izborima koji su se održali u nedjelju, 16. svibnja, a na kojima je pobjedu odnio HDZ, bila je posebna na otoku Braču po dva zanimljiva podatka.

Već treće lokalne izbore za redom samo jedan kandidat
Prvi se odnosi na činjenicu da je to jedina bračka općina u kojoj je na izborima za općinskoga načelnika bio jedan jedini kandidat, i to aktualni Šime Marović iz reda HDZ-a koji je dobio drugi mandat, dok niti jedna druga politička opcija nije ponudila svojega kandidata biračima. Treba naglasiti kako su ovo bili već treći lokalni izbori u nizu na kojima se pred biračima pojavio glasački listić s imenom samo jednoga kandidata. Na to je upozorila pred izbore i Nezavisna lista mladih Postira, izrazivši zabrinutost zbog toga te ga nazvavši “zamrlim političkim stanjem”. Njegovu kandidaturu još ranije potvrdila je općinska organizacija HDZ-a, a ta stranka u toj Općini ima vlast već više godina.

Nevažećih listića čak 16,67 posto
Marović je na izborima dobio 640 glasova od 768 birača koji su glasali. Prema podacima Državnoga izbornog povjerenstva, na izborima za načelnika bilo je 128 nevažećih glasačkih listića, odnosno 16,67 posto, a što ukazuje na nezadovoljstvo dijela birača. Kako je objavio DIP u rezultatima izbora, to je rekordan broj nevažećih glasačkih listića za općinskoga načelnika na otoku Braču.

Iznenađenje izbora Nezavisna lista mladih
Posebno iznenađenje lokalnih izbora u Postirima je Nezavisna lista mladih Postira koja je osvojila respektabilnih 156 glasova, tj. 20,96 posto, na izborima za Općinsko vijeće. Izborni rezultat mladih s te liste također potvrđuje nezadovoljstvo dijela birača aktualnom općinskom vlasti i radom Općinskoga vijeća. — Od srca Vam zahvaljujemo na iskazanom povjerenju s kojim ste nas danas zadužili. S naše liste su u Općinsko vijeće ušla dva vijećnika, a na tome zahvaljujemo svim žiteljima Postira i Dola koji su izašli na izbore. Istovremeno, pomalo nas žalosti činjenica što je izlaznost i dalje mala. Današnjim izborima smo djelomično ostvarili prvu točku našega programa. Ono što ste Vi započeli, mi ćemo nastaviti u danima, mjesecima i godinama pred nama, poručili su mladi s liste čiji je nositelj Nikola Matulić.

SDP Postira treći prema broju glasova
Zanimljiv je i podatak kako je postirski SDP na izborima za Općinsko vijeće tek na trećemu mjestu sa 123 osvojena glasa. Broj nevažećih listića na izborima za Općinsko vijeće iznosio je 25, odnosno 3,25 posto.

Prema podacima Državnoga izbornoga povjerenstva, na izborima za načelnika Općine Postira bilo je 128 nevažećih glasačkih listića, odnosno 16,67 posto, a što ukazuje na nezadovoljstvo dijela birača. Kako je objavio DIP, to je rekordan broj nevažećih glasačkih listića za općinskoga načelnika na otoku Braču. Treba istaknuti kako je na lokalnim izborima za općinskoga načelnika bio sam jedan kandidat, i to aktualni načelnik (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...