29. izdanje smotre “Croatia rediviva”

Svehrvatska jezično–pjesnička smotra “Croatia rediviva ča-kaj-što” koju je godine 1991. utemeljio dr. Drago Štambuk, održat će se danas, 9. kolovoza, 29. put u Selcima na Braču, u 21.00 sat na popularnoj Pijaci, kako je zovu, “za oltarom hrvatskoga pjesništva”.

Smotru podržavaju hrvatska predsjednica i predsjednik Hrvatskoga sabora

Smotru podržavaju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar–Kitarović, predsjednik Hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković, zatim Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a organizatori smotre su Udruga Croatia rediviva, Općina Selca i KUD Hrvatski sastanak.

Pjesnik će biti ovjenčan maslinovim vijencem

Večer započinje pozdravnim govorom utemeljitelja dr. Štambuka i čitanjem pjesme MaslinaVladimira Nazora te obraćanjima načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića i visokih gostiju. Jednoga od nastupajućih pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča – kaj – što) ovjenčava se Maslinovim vijencem pa dotični/a postaje poeta oliveatus. Dvadeset i osmero dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu Stjepana Radića, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevu ili ovjenčanikovu izboru.

Prošle godine ovjenčan je pjesnik Zvonimir Sutlović

Na prošlogodišnjoj jezično-pjesničkoj smotri maslinovim vijencem ovjenčan je pjesnik Zvonimir Sutlović koji je tako postao 28. “poeta oliveatus”. Pjesnik Sutlović nastupio je s pjesmom Čekanje na mulu“, objavljenoj 2017. godine u njegovoj zbirci poezije O ljubavi i vrimenu” u nakladi Matice Hrvatske. (Jadran Bašić)

na prošlogodišnjoj, 28. svehrvatskoj jezično-pjesničkoj smotri "Croatia rediviva" sudjelovao je Luko Paljetak i generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić (foto: iz arhive)

na prošlogodišnjoj, 28. svehrvatskoj jezično-pjesničkoj smotri “Croatia rediviva” sudjelovao je akademik Luko Paljetak i generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić (foto: iz arhive)

You may also like...