Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

29. izdanje smotre “Croatia rediviva”

Svehrvatska jezično–pjesnička smotra “Croatia rediviva ča-kaj-što” koju je godine 1991. utemeljio dr. Drago Štambuk, održat će se danas, 9. kolovoza, 29. put u Selcima na Braču, u 21.00 sat na popularnoj Pijaci, kako je zovu, “za oltarom hrvatskoga pjesništva”.

Smotru podržavaju hrvatska predsjednica i predsjednik Hrvatskoga sabora
Smotru podržavaju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar–Kitarović, predsjednik Hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković, zatim Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a organizatori smotre su Udruga “Croatia rediviva”, Općina Selca i KUD “Hrvatski sastanak”.

Pjesnik će biti ovjenčan maslinovim vijencem
Večer započinje pozdravnim govorom utemeljitelja dr. Štambuka i čitanjem pjesme “Maslina” Vladimira Nazora te obraćanjima načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića i visokih gostiju. Jednoga od nastupajućih pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča – kaj – što) ovjenčava se Maslinovim vijencem pa dotični/a postaje “poeta oliveatus”. Dvadeset i osmero dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu Stjepana Radića, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevu ili ovjenčanikovu izboru.

Prošle godine ovjenčan je pjesnik Zvonimir Sutlović
Na prošlogodišnjoj jezično-pjesničkoj smotri maslinovim vijencem ovjenčan je pjesnik Zvonimir Sutlović koji je tako postao 28. “poeta oliveatus”. Pjesnik Sutlović nastupio je s pjesmom “Čekanje na mulu”, objavljenoj 2017. godine u njegovoj zbirci poezije “O ljubavi i vrimenu” u nakladi Matice Hrvatske.

na prošlogodišnjoj, 28. svehrvatskoj jezično-pjesničkoj smotri "Croatia rediviva" sudjelovao je Luko Paljetak i generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić (foto: iz arhive)

na prošlogodišnjoj, 28. svehrvatskoj jezično-pjesničkoj smotri “Croatia rediviva” sudjelovao je akademik Luko Paljetak i generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...