PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Blagdan sv. Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada

Danas, 1. svibnja, blagdan je sv. Josipa Radnika. Ujedno je i Međunarodni praznik rada, dan koji se obilježava kao spomen na velike radničke prosvjede, održane u Chicagu na današnji dan 1886. godine. Dan je to kada sindikati upozoravaju na radnička prava, dan održavanja skupova diljem naše domovine. I na našem otoku obilježit će se Međunarodni praznik rada okupljanjem na središnjim trgovima. Ovogodišnji Prvi svibnja u znaku je sindikalnih aktivnosti oko prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Sindikati traže da se donesu izmjene zakona kojim bi se vratio odlazak u mirovinu sa 65 godina umjesto sa 67 godina kako je najavljeno. Sindikati su pokrenuli akciju prikupljanja potpisa pod nazivom “67 je previše”, a ona će trajati do 11. svibnja kada će se znati je li prikupljeno dovoljno potpisa za provedbu referenduma.

U Supetru okupljanje građana održat će se u 11 sati na supetarskoj rivi. “Radnici, sretan vam Praznik rada”, objavila je supetarska gradonačelnica Ivana Marković u pozivu građanima za okupljanjem na gradskoj rivi. “Praznik rada simbolizira nastojanje svih ljudi koji žive od svojih deset prstiju da ostvare jedno od osnovnih prava – pravo na rad. Obilježavanje Prvoga svibnja izraz je ne samo radničke solidarnosti već i opće potrebe za zajedništvom i složnim djelovanjem kako bismo svi skupa stvorili pozitivno okruženje za razvoj društva pravednijih radnih odnosa”, objavila je prva žena našega grada na svojoj facebook stranici. Blagdan sv. Josipa Radnika slavit će se u crkvi Navještenja Marijina u 19 sati misom, nakon koje će tradicionalno biti otkrivena raka sv. Viktora, mučenika iz prvih kršćanskih stoljeća čije je tijelo iz Rima preneseno u Supetar 1853. godine na Mali Uskrs.

U Bolu Međunarodni praznik rada obilježit će se humanitarnim krosom “Đir oko Bola” sa startom kod caffe bara Big Blue. U 12 sati bolski SDP organizira druženje u Teatrinu “Dva ferala”. U prijepodnevnim satima blagdan sv. Josipa Radnika bit će proslavljen misom koja će se slaviti u svečevoj crkvi u Podbarju.

Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja (izvor: gradsupetar.hr)

Podjelite:

You may also like...