Posjetite Salon namještaja DC DESIGN, Malačnica 16, 21400 Supetar DC Suhopolje
Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

“Brački pupoljci” najavljuju mirni prosvjed u trajektnoj luci u Supetru: svi su zgroženi bešćutnošću i nebrigom političkih elita

Izgleda da nema drugoga načina. Brački pupoljci najavili su za subotu, 6. srpnja, mirni prosvjed u 10.15 sati u trajektnoj luci u Supetru za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. — Pozivamo vas da sudjelujete u prosvjedu i pomognete da naša djeca dobiju barem onaj minimum uvjeta koji zaslužuju, stoji u objavi “Bračkih pupoljaka”.

Kada će političke elite izići u susret potrebnima? Ni više – ni manje, nego djeci s poteškoćama u razvoju o kojima u skladu sa svojim mogućnosti skrbi i predano radi Udruga roditelja za djecu s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”. Okrutnost i bešćutnost političkih garnitura ne prestaje čuditi svekoliku hrvatsku javnost. Svi su zgroženi, s nevjericom upiru prema državnim institucijama koje su trebale pokazati malo srca, osjetljivost i otvorenost za poteškoće s kojima se susreće u radu Udruga. Već 10 godina traje borba te bračke Udruge da se djeci s poteškoćama u razvoju osigura povlašteni trajektni prijevoz do Splita i nazad kako bi djeca mogla na prijeko potrebne terapije.

Na koliko su samo strana pokucali “Brački pupoljci”, koliko poruka poticaja, ohrabrenja i podrške u njihovu nastojanju da se izbore za tako potrebnu izmjenu čl. 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Svi su ponešto obećavali, ali izgleda da nitko ništa nije učinio. Potvrđuje to i nedavna odluka Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku koji sa 6 glasova ZA i 6 glasova PROTIV nije bio u stanju donijeti pozitivnu odluku.

Razočarani takvom odlukom krajem lipnja iz Udruge su im poručili: — Prestanite se kriti iza stranačkih boja i loših opravdanja zbog svoje odluke. Ukazali su i na opravdanost zahtjeva za izmjenom Zakona po hitnoj proceduri: — Uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze. Kada se uzme u obzir da na cijenu trajektne karte za odlazak na neophodne terapije na kopno otpada u prosjeku i preko 3.000 kuna mjesečno, onda je jasno naše inzistiranje za uvrštavanje prijedloga izmjena članka 47. u hitnu proceduru i prije ljetne saborske stanke.

U tada poslanom priopćenju naveli su kako ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao i čitava Vlada Republike Hrvatske, dobro znaju da su Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” i Crveni križ Brač još u studenom 2018. predstavili javnosti svoju inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojom se traži da se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osigura pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno.

O tom problemu upoznali su i Ured predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović, 18. travnja, a o svemu su joj rekli i neposredno u susretu u Bolu kada im je predsjednica obećala svoju pomoć. Udruga “Brački pupoljci” ima 53 člana i većina ih je zbog svojih problema primorana putovati na kopno, poručili su nam iz Udruge.

mirni prosvjed najavljen je za subotu, 6. srpnja, u 10.15 sati u trajektnoj luci u Supetru (foto: J. Bašić)

mirni prosvjed Udruga “Brački pupoljci” najavila je za subotu, 6. srpnja, u 10.15 sati u trajektnoj luci u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...