Evo kako će Pučišćani proslaviti svetoga Jeronima

Blagdan svetoga Jeronima, sveca i mistika, prevoditelja Biblije na latinski jezik, proslavit će u četvrtak, 30. rujna, Pučišćani. Sveti Jeronim naslovnik je pučiške župe, ali i župne crkve. Lokalna vlast blagdan svetoga Jeronima slavi kao Dan Općine.

I ove godine pripremljen je bogat program kojim će Pučišćani proslaviti svojega nebeskoga zaštitnika.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća
Uoči slavlja svetoga Jeronima, danas, 29. rujna, u 10.00 sati na groblju Sv. Stjepana bit će položeni vijenci i upaljene svijeće na grobovima preminulih dužnosnika i zaslužnih građana Općine Pučišća. Popodne u 18.00 sati u Dvorani Hrvatskoga skupa otvorit će se izložba akvarela slikarice Mirele Eterović.

Kazališne predstave u Klesarskoj školi i Dječjemu vrtiću
Na dan župne svetkovine i Dan općine program će u 9.00 sati otvoriti pripadnici DVD-a Pučišća s vatrogasnom vježbom koju će pokazati u Parku hrvatskih branitelja. U 10.00 sati u Klesarskoj školi održat će se kazališna predstava u sklopu projekta “Ruksak (pun) kulture” koju će izvesti kazališna družina Pinklec i LOFT. U dvorištu tamošnjega Dječjega vrtića upriličit će se kazališna predstava za djecu, i to “Basne za nas danas” Kazališta “Prijatelj”.

Dodjela javnih priznanja na svečanoj sjednici
Pod predsjedanjem Milana Kalilića, predsjednika Općinskoga vijeća, u 11.00 sati u Dvorani Hrvatskoga skupa održat će se svečana sjednica toga vijeća. Načelnik Marino Kaštelan predstavit će sudionicima svečane sjednice značajnije projekte na području Općine Pučišća. Tradicionalno, bit će dodijeljena javna priznanja Općine Pučišća. Prema jednoglasnoj odluci predstavničkoga doma, pohvalnica Općine dodijelit će se Eli Avramović za izvanredne rezultate u ragbiju i promociju toga sporta u Pučišćima i Hrvatskoj, zatim Stjepanu Drpiću za osvojeno prvo mjesto u bacanju kugle u kategoriji do 12 godina na 7. Memorijalu Ivana Ivančića održanomu 13. rujna ove godine te Vicku Radiću za izvanredne klupske i reprezentativne rezultate u malomu nogometu i osvojenu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu reprezentacija u futsalu. Zahvalnica Općine dodijelit će se Frani Drpiću za promociju sporta i vrhunske sportske rezultate postignute u radu s djecom i mladima Općine Pučišća.

Franjevac predvodi svečanu misu u crkvi Sv. Jeronima
Crkveno slavlje u čast nebeskoga zaštitnika sv. Jeronima počinje u 17.00 sati u crkvi posvećenoj tomu svecu, a predvodit će ga dr. fra Ivan Jurić, franjevac provincije Presvetoga Otkupitelja, profesor na Katoličkomu bogoslovnomu fakultetu Sveučilišta u Splitu. Uz dr. Jurića suslavit će pučiški župnik don Ivica Huljev i pristigli brački svećenici.

Tombola i zabavno-glazbeni program
Pučko slavlje otvorit će tombola u Parku hrvatskih branitelja s početkom u 18.30 sati, dok će u zabavno-glazbenom programu od 18.30 sati na terasama pučiških kafića nastupiti grupe Naranča i Bomba band. Sve će završiti vatrometom na Trgu hrvatskoga skupa.

načelnik Općine Pučišća Marino Kaštelan na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća o blagdanu svetoga Jeronima 2019. godine (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...